Да си спомним за Боян: Два нови вида кръстени на него!

Новият вид паяк и стоножка ще могат да се видят на 3 октомври
28 сеп 2018 12:15,
9

Трудно е да си спомним за Боян Петров в минало време. Дали заради многобройните му активности в планината, където влизаше в люта битка с високите върхове, или пък заради солидната му научна дейност на зоолог и спелеолог, който проучва дълбоките пещери.

Споменът за Боян Петров не може да бъде заличен, а той е още по-светъл, след като негови колеги решават за кръстят нов вид стоножка и нов вид паяк на изследователя.

Още по темата

"Многоножката е открита в района на Западни Родопи. Интересното за тези видове е, че повечето от тях са средиземноморски и се срещат само в определен район, имат тесен ареал. Предполага се, че са доста стари. Водят скрит начин на живот. Другият вид е от Хърватия", обясни пред Bulgaria ON AIR Боян Валински - гл. ас. в Института по биоразнообразие.

На 3 октомври в Националния музей "Земята и хората" ще има изложба в памет на Боян Петров. Изложението ще бъде посветено на Кресненското дефиле, проблемите с магистралата, която ще се строи, и всички екологични дейности, правени през последните 20 години в района.

А тази вечер в Националния природонаучен музей ще се проведе и "Нощ на учените".

"Има няколко подготвени презентации на интересни теми, така че всички, които се интересуват от природата, да заповядат. Ще има лекции за динозаврите в България. Откриваме и изцяло реновирана зала с минерали на първия етаж", сподели проф. Павел Стоев от Природонаучния музей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз кръстих моя член Боян. От днес вече го наричам Боян и съм много горд.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян е наркоман
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя пък кой е?
5
3
 
4
 
! Отговори
Ния преди 5 години
Боян е жив с ръцата ни!
4
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни се борят с вятърни мелници, други с планините, трети се борят за смислени каузи- хора всякакви. Едните са герои в романи, другите-в очите на себеподобните им ,а третите оставят отпечатък в историята на човечеството.
3
15
 
17
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
Пак се почна...
2
6
 
13
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Еееее ами сега паяка и скрипята Боян и Боянка ли ще се казват бе...нали, викат на него са ги кръстили...То не ми са вярва много да е тъй, ама щом пише тъй трябва да е, няма да лъжат я...
1
4
 
23
 
! Отговори
Мира преди 5 години
Бог да прости Боян. Дано поне е бил щастлив в последните си мигове от живота. Той обичаше планината очевидно й тя него.