Ефект на пеперудата: Силни трусове – забавено земно въртене!?

Според учените силните земетресения са от промяната в скоростта на въртене
5 окт 2018 21:40,
89
Ефект на пеперудата: Силни трусове – забавено земно въртене!?
Щетите от земетресението в Индонезия, Снимка: Архив, Reuters

Голям брой опустошителни земетресения ще се случат по цялото земно кълбо до края на 2018-а!?

Това е предупреждение, направено от двама учени още през октомври миналата година. Прогнозата им се оказва вярна – само преди седмица Индонезия беше разтърсена от опустошително земетресение с магнитут 7,5 по Рихтер. Последва цунами. В резултат от бедствието живота си загубиха над 1 400 души.

В началото на август, отново в Индонезия, беше регистриран трус, който взе 513 жертви. В началото на годината пък в Папуа Нова Гвинея живота си загубиха още 160. Списъкът продължава...

Причината за огромния брой земетресения през тази година си има обяснение. Според учените Роджър Билам от Университета в Колорадо и Ребека Бендик от Университета в Монтана има връзка между забавянето на въртенето на Земята около нейната ос и зачестелите трусове.

Двамата намерили зависимост между всички трусове с магнитут 7 и повече по Рихтер, които са разтърсили земята от 1900 г. до днес. Установили, че на всеки 32 години големите земетресения учестяват.  Точно в този период от 32 години единствената друга промяна е в скоростта, с която земното кълбо се върти около оста си.

"Връзката е между земната ротация и сеизмичната активност е много силна, а това ще доведе до сериозни и големи земетресения", казват учените пред "Обзървър" още миналата година. Статията е публикувана и в "Гардиън".

Земята преминава през редовни десетгодишни периоди, в които скоростта й на въртене се забавя. Учените забелязват минимални увеличения в продължителността на деня, но това забавяне оказва доста по-значително влияние върху състоянието на земните пластове. Откритието на тази зависимост е фундаментално, тъй като по този начин може с приблизителна точност да се прогнозират сериозни бъдещи трусове.

В центъра на Земята има твърдо ядро от желязо и никел, след това е разположено външни ядро от течни желязо и никел, а след него е течната мантия на Земята. Най-отгоре се намира твърдата земна кора.

Макар и да не е съвсем ясно защо, според двамата учени земната мантия се приближава минимално до земната кора, а това от своя страна променя движението на вътрешното течно ядро. Според учените това оказва влияние върху промяната в продължителността на деня и повлиява върху магнитното поле на Земята, което започва временно да пулсира.

Именно това се случва през последните 4 години и планетата забавя скоростта си на въртене.

По време на изследването си Билам и Бендик са установили 5 периода, в които са се случили сравнително висок брой земетресения. Тогава са се случили между 25 и 30 труса на година, в сравнение с около 15 през останалото време. 2018 г. е последната от този 5 годишен период.

Много от трусовете се случват на места, на които не живеят хора. Когато, обаче, земетресението се случи в населено място, пораженията могат да бъдат огромни. Успоредно с учестяването на трусовете, се учестяват и циклоните. За тях вина има глобалното затопляне.

Климатът на Земята се променя постоянно, но последният период на затопляне настъпва по-бързо откогато и да било. Последиците могат да бъдат фатални – недостиг на питейна вода, нарушаване на баланса в производството на храни, бури, жестока суша, наводнения.

Прогнозите сочат, че до 2100 г. Земата може да се затопли с допълнителни 15% - много повече от най-мрачните прогнози на експертите от ООН, които бяха публикувани още през 2014 г.

Затоплянето на климата е в пряка зависимост от изпусканите в атмосферата емисии от газове в парников ефект. Според мрачната прогноза глобално температурата ще се повиши значително – между 3,2 и 5,9 градуса.

Според американските учени най-вероятното повишение на глобалните температури ще бъде с 0,5 градуса по-високо от страшната прогноза, а това се потвърждава и от родните климатолози, пишат от "24 часа".

На цялата територия на Западните Балкани температурите могат да се повишат с 1,2 градуса в близкото бъдеще, а до края на век биха могли да скочат драстично с цели 5 градуса.

Данните показват разпространение на субтропичния климат на север. В момента субтропичният климат е над Северна Африка.

Само от края на 90-те години на миналия век досега в цяла Европа се наблюдава покачване на температурата. През последните 20 години градусите скачат значително по-бързо.

Ако температурите скочат драстично, то у нас напълно ще се изменят основни отрасли, сред които земеделието. Ще се садят предимно субтропични култури, които са устойчиви на големите жеги. Такива, например, са маслини, нар, бадеми, дафинов лист.

От всичко казано до тук, изглежда дори минимални изменения могат да доведат до глобални сериозни последици. Това описва и една от трите теории на XX век.

Ефектът на пеперудата или т.нар. ефект на Лоренц е зависимост, описана от американския математик и метеоролог Едуард Лоренц. Ученият е пионер на Теорията на хаоса, която за пръв път е изследвана от Анри Поанкаре през 1890 г.

Идеята на Теорията на хаоса е, че има чувствителна зависимост между измененията в началните условия. Съвсем скоро след като френския теоретик Поанкаре описва идеята си, Лоренц я развива.

Ефектът на пеперудата е теория, според която махат на крилете на нещо толкова малко като пеперуда, която се намира в Бразилия, може да доведе до съществени изменения в атмосферата, които да предизвикат ураган или торнадо в Северна Каролина.

Теорията е революционна, тъй като опровергава напълно дотогавашната идея, че всичко в природата е подчинено на строги закономерности, а причините съответстват напълно точно на последствията.

Това е едно от най-авторитетните свидетелства, че светът около нас е напълно непредвидим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
3
 
! Отговори
к преди 5 години
До Анонимен"След като не е сфера и сте твърдо убеден, тогава отидете до края на Земята и го снимайте."до края на земята не ни пускат !евреите изгониха всички цивилни от Антарктида, на частните лица е абсолютно забранено да ходят тамФлотите на 20 държави патрулират бреговете на Антарктида и не допускат никой там !не ти ли се струва странно - кка е възможно САЩ и Русия в пулно единомислие с още 18 държави така строго и безапелационно да поддържат едно и също решение !?
23
1
 
10
 
! Отговори
Галин преди 5 години
до к : да бе всички знаем, че Земята е плоска...всички други планети дето виждаш дори с любителски телескоп са бази на извънземни дето ни наблюдават, отделно Земята е куха, има вътрешно слънце и там се е скрила половината делегация на Хитлер с подводницата...дупката е под Антарктида, а другата част е от другата страна на Луната и в момента ни шпионира и ни се смее..как може да има такива като теб :D загадка за науката!
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глобалното затопляне е факт. В България може и да не се усеща толкова, но в по-топли държави се усеща. В Гърция тази година през април температурите бяха 30 градуса и отгоре. През летните месеци не се дишаше. Самите гърци се чудеха на този топъл април.
21
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжат ви, земята е затворена система и няма напускане. Планети, звезди, ала бала, всичко е измислица. Наса са мошеници, никой не е летял в космоса, освен Гагарин, който искаше да види дпкъде може да стигне и се разби в купола, а те го изкараха пияница. Над нас има огромно количество вода, и затова небето е синьо. Фалшивите космонавти се снимат под вода, затова се виждат и мехурчета по клиповете. Всичко е измислица на лъжливите масончета.
20
0
 
8
 
! Отговори
х преди 5 години
Днес БГ, Днес БГ ......стигате до абсурди !!!!защо за Бога думата " м е с т я" зе заменя със звездички !!!???
19
0
 
2
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Хахах
18
5
 
2
 
! Отговори
к преди 5 години
Купи си жироскоп и го наблюдавай!ако земята наистина се въртеше жипоскопа щехе да се местиЖироскопа НЕ се мести !!!всеки пилот ще ти го каже недоумявам как някой може да вярва на очевидните еврейски глупости че земята е сфрета която се върти !
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вселената се разширява "расте" разстоянията между планетите се увеличават, разстоянието между Земята и Луната също се увеличава. Земята забава въртенето около оста си. Всичко това се случва непрекъснато, никога не е спирало и винаги го е имало.
16
11
 
2
 
! Отговори
к преди 5 години
До Анонимен"За разлика от вас от хиляди години хората изучават, интересуват се изследват и т.н."от хиляди години хората са заели че земята е плоска и че не се върти !!!няколко евреи-масони през последните 300 години пробутват очевидната глупост че земятя е сфера и се въртипитам: как евъзможно древните хора, които са имали знания да построят пирамидите са били толкова глупави че да не забележат желикото еврейско отктитие че земята е сфера !?
15
3
 
5
 
! Отговори
Галин преди 5 години
Всъщност в НЕкомерсиалните сайтове пише, че за последните 2 години Земната температура е спаднала с около 0.5 градуса.И мисля, че всеки нормален човек вижда промените...последните годините летата са сравнително хладни, а зимите са сравнително меки...май цялото глобално затопляне ще се окаже една хранилка за институциите занимаващи се с толкова страшното "ГЛОБАЛНО ЗАТОПЛЯНЕ"
14
7
 
3
 
! Отговори
к преди 5 години
винаги съм недоумявал как е възможно някой да вярва че земята е сфера и се върти !?учили сте за центробежни сили , нали ?е ако на екватота притеглянето и центробежната сила имат дадено съотношение,то на ширината на България центробежната сила е около 1/6 от тази на екватораЗащо тогава в България не тейум 250 кг !?как може да вярвате на очевидни глупости !?
13
1
 
18
 
! Отговори
ИдиотоничноНатрупан преди 5 години
Има една поговорка: "Лош си, че даже тежиш на Земята!"Човечеството гради постижения,характерни за Содом и Гомор...и се гордее с тях.Чувства се недосегаемо,не вземайки в предвид ,че енергията,положителна и отрицателна,е не само физическа,но и психологическа.Всяка разумна система се стреми да запази съграденото.Земята се опитва да се запази от небалансирани системи,използващи я за свой дом.С всички сили и средства.Тя е в правото си,защото е домакина ни !А ние сме лоши наематели !Ще патим!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото повече наближаваме централното слънце на галактиката гравитацията се усилва това е причина и за глобалното затопляне. Както има ден и нощ така има и космически ден и нощ на 21.12.2012 дето чакахте оная планета, започна космическият ден и той ше трае близо 13 000 години.
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нова година наближи и апокалипсисите пак зачестиха.А автора на старията май е агент такива умело прикриване на ключовата тема отдавна не бях виждал.Революционното тук са две неща първо приближаването на мантията което загатва за нов топлинен източник вътре в планетата и второ периодични намалявания на интензитета на магнитното поле тоест глобалното затопляне и повишената слънчева радиация нямат нищо общо с човекът.Как ще обясни екомафията че в цялата слънчева система расте нагоре температурата.
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма земно въртене, има въртене на купола.
9
2
 
4
 
! Отговори
Гасете фаровете преди 5 години
След увреждане на Европа от север с нови оръжия природат а успя да неутрализира частично тежки увреждания причинявани от милиони автомобили и друга техника.Засилена е божествената охрана.В големи градове вкл Лондон обаче уврежданията са тежки и неприятни има огромни обеми увредени от автомобилни и други скенери и дигитално терористична обемно увреждаща техника.
8
2
 
3
 
! Отговори
JJivanov преди 5 години
Сега се завръщам от проучване на проблеми с нови вредни оръжия.Сутринта около 7 недалече от Гринуич бяха засечени специфични тежки еманации и натрупване на радиоактивни газов е до 120 сантиметра над асфалтови пътиша.Данните са за увреждане на ноосферната охрана от фотоволтаични колектори инсталирани на покриви и другаде.
7
4
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
Леле какъв университет и какви учени имаме в Монтана,трябва да се гордеем наистина
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приказката не е за пеперуда която размахвала крилете.Женската пеперуда се карала с мъжа си и от яд тропнала с крачето.От там чрез дълга поредица последствия,от малко към по-голямо се стигнало до страхови последствия в другия край на Земята.Не четете.
5
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доста интересна статия, особено първата част.