Какво часово време да изберем? Говори науката!

През 2019 спираме да местим стрелките на часовника?
8 окт 2018 07:30,
64
Какво часово време да изберем? Говори науката!
Снимка: flickr

Смяната на часовото време може да бъде чисто гражданска позиция, защото науката позволява знанията да се използват за създаване на по-големи удобства в ежедневието ни. Възможността съседни държави да изберат различно време - лятно или зимно, няма да създаде проблеми. Това заяви пред "Дарик" Владимир Божилов - главен асистент в катедра "Астрономия" на Физическия факултет в Софийския университет.

Още по темата

През 2019 спираме да местим стрелките на часовника?

Според него политическите решения в дебата трябва да стъпят върху научни факти, а към момента те показват, че в различните държави преместването на стрелките на часовниците оказва различно влияние.

В някои страни като Финландия промяната почти не се усеща, но в други като България се отразява, като създава дискомфорт. Отчита се също, че ползите от смяната на часовото време са съмнителни.

"Когато кажем лятно часово време, много зависи къде се случва тази промяна. Ние в България виждаме тази разлика и тя - чувам от мои приятели, колеги, студенти - им влияе. От друга страна, ако живеете във Финландия, тази промяна няма да ви се отрази много, тъй като ви е тъмно през по-голямата част от деня", каза Божилов.

Смяната на времето се отразява върху съня, сърцето…

Физиката и астрофизиката са фундаментални науки, които позволяват, като разбереш нещо, да го използваш за по-голямо удобство на живота, каза ученият по повод възможностите на човека да избере лятно или зимно часово време.

"Фундаменталната наука не дава икономически ефект веднага, както гравитацията на Нютон не е довела практически веднага до ползи за човечеството, но днес имаме спътници и телефони, които без тази гравитация не работят. В случая с времето - то е удобство, което ни позволява да работим по-ефективно, по-добре и да имаме повече време с нашите близки. В този смисъл смятам, че е хубаво ние да избираме на база на научни факти. Трябва да имаме политически решения на базата на емпирични факти", каза Божилов.

В момента емпиричните факти показват, че в зависимост от това в коя държава живеете, тази смяна или няма да има влияние върху вас, или ако има, то е по-скоро съмнително полезно, допълни ученият.

"Колегите биолози казват, че тази смяна в циркадните ритми - това са периодични 24-часови ритми на будуване и сън, с които човешкото тяло свиква, и един час отместване наистина води до необходимост от аклиматизация за няколко дни, в които човек не е достатъчно ефективен. Съответно има изследвания, че здравният ефект при някои групи може би не е много добър. Науката не е категорична дали това е положително или отрицателно. Има огромен дебат, но аз вярвам, че ние можем да преценим кое е добро за нас", казва Божилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е ли най-добре нещата да се нагодят така, че светлата част от денонощието да бъде колкото е възможно по-голяма за нас? Човешкият организъм би трябвало да има възможност да привикне към което и да е часово време, стига то да не се променя непрекъснато.
22
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лятното време трябва да остане, демек по Московско време. Трябва да свикваме. После ще свикнем и с "Говорит Москва" и т.н.
21
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се карайте, всеки да направи по 30 мин компромис от двете страни и ще имате лятно-зимно време целогодишно.Най-ще ме изкефи като всяка страна в европейския съюз си направи свое време. Към 30-тина държави и във всяка различно. Хората са много *** същества.
20
21
 
19
 
! Отговори
Cartmann преди 5 години
До АнонименСлед като казваш, че в природата е едно през зимата и друго през лятото, то следва, че природното време е да се минава на зимно и лятно според сезона!Иначе много ясно, че след като няма да се сменя времето трябва да остане лятното. Хората имат деца и искат да могат да излезнат навън с тях след работа. Такова нещо, като "нормално време" няма това е човешка измислица!
19
29
 
16
 
! Отговори
баба пена преди 5 години
Ако изберем лятното, ще се съмва в 4 сутринта, а ще се мръква рано, което е безполезно. Ако пък изберем зимното, ще се съмва чак в 9 сутринта, което е депресиращо и стресиращо. Затова хората много добре са се сетили да въведат лятното часово време за удобство и икономически ползи. Сега вие от инат само и само да е наобратно, искате да премахнем смяната, което ще доведе до системен стрес и икономически вреди.
18
34
 
26
 
! Отговори
Рос преди 5 години
Лятното часово време е за предпочитане, разбира се.
17
21
 
11
 
! Отговори
Баба Генка преди 5 години
Я си предпочитам летното време-ехе ден да видиш,от 7 та докато се стамне,работа,работа.Кой работи вечерта?Недейте така бабета,бъдете по работни
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Закона за тривиалното, ще.се разгърне с пълна сила. :)
15
11
 
24
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
това с местене на стрелките е лобиско няма никаква полза за икономиката сьщотои с фаровете да светят през деня просто бьлгария е орисана да бьде инкубатор завреди и де-били
14
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NordТо точно "зимното" време е природното! Иначе казано, когато слънцето е най-високо, по пладне, да е 12 часа или близко до него. В България, заради географското ѝ положение, пладнето се пада някъде към 12:30. Полунощ, съответно, е към 00:30. При "лятното" време пладнето става към 13:30, а полунощ - 01:30.
13
14
 
16
 
! Отговори
Сезонен преди 5 години
Важното е, да не се променя два пъти годишно. Трябва да се избере едно и да се остане на него - дали ще е "лятно" или "зимно" - все тая. От там на сетне - дори австралийско време да приемем - все тая, работното време ще се адаптира към светлата част на деня. Разбутването на времето не е спестило дори 1 свещ на този ***, който го е измислил.
12
27
 
26
 
! Отговори
www преди 5 години
До 2548Би ли обяснил "нормалното, астрономическо време". То как е въведено? На база на какви критерии? Не е ли отново нещо направено от човека, при това отново за човека, както тогава някой го е разбирал. За мен пък зимното време е кошмар! Като изключим, че съм за запазването на сегашното състояине, предпочитам лятното време.
11
37
 
22
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
Най-добре е да си остане както сега и да се сменят стрелките два пъти в годината. Няма никакъв стрес.
10
44
 
30
 
! Отговори
Hhcbj преди 5 години
Лятното е по добре. Неслучайно сме 7 месеца по лятно време. Лятото ако свършваш по рано или пък наблизо има може и на басейн след работа да отидеш
9
21
 
48
 
! Отговори
2548 преди 5 години
Простотията и шизофренията са пълни! Какво има да се мисли, че чак дебат??? Разбира се зимното време, това е нормалното, астрономическо време!! Как се нагласят малките деца, които посещават ясли и градини-в какво реално време лягат и трябва да се будят сутрин?!? Стрес от най-ранна детска възраст!!Разбира се, че оказва негативно влияние върху всички възрасти!!Големи дебати, голямо нещо-пълни некадърници - измисленото лятно време е кошмар!!!Къде трябва да се гласува, ако някой ни зачита мнението!?
8
49
 
32
 
! Отговори
Nord преди 5 години
Най-логично за България е лятното време, все пак на него сме през по голямата част от годината 7 месеца. Зимното не е приемливо да се стъмва толква рано през август.А на тези които си повтарят че зимното било "астрономическо", "нормално" и подобни измислици, то да не е смъкнато от природата или от небето, пак ние сме си го измислили.
7
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Времето е само едно и е македонско.
6
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма лятно и зимно часово време, това са измислици. Времето е едно - астрономическото.
5
23
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се върне нормалното (зимното). Не разбирам спора. Лятно време праскаме час напред, заради селяните, есента СЕ ВРЪЩАМЕ КЪМ НОРМАЛНОТО. Децата много страдат от това изчанчено време като се налага да стават много рано за градини сутрин.
4
23
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ съм ЗА лятното заради по-дългата продължителност на светлина през деня, но логино би било да е астрономическото - което е ЗИМНОТО !