Сами ли сме във Вселената: Какъв е шансът да има извънземни?

Учени от института в Лозана разработват модел за проверка
Обновена: 8 окт 2018 18:33 | 8 окт 2018 18:30,
54
Сами ли сме във Вселената: Какъв е шансът да има извънземни?
Снимка: Pixabay

Каква е вероятността в Млечния път да бъде открита извънземна цивилизация?

Учени от Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, разработиха статистически модел, с помощта на който това може да се определи, пишат от БТА.

Учените стигат до извода, че ако човечеството не открие източник на радиосигнали в радиус от 40 хиляди светлинни години, то значи ние сме единствената форма на живот в галактиката.

Физикът Клаудио Грималди използвал теоремата на Бейс, която позволява да се определи вероятността от събития, които са статистически свързани с други, вече станали събития. Например въз основа на липсата на източници на извънземни радиосигнали на определено разстояние от Земята може да се прецени възможността да съществува технологично развита цивилизация на по-голяма дистанция.

Следователно, ако астрофизици не открият следи от извънземни в радиус 1000 светлинни години, вероятността Земята да остане в зоната на достъп за радиосигнали от други галактики ще е над 10-процентна. В този случай радиотелескопите просто не са достатъчно чувствителни, за да открият радиосигналите.

Ако обаче дори една цивилизация е в пределите на въпросния радиус 1000 светлинни години, вероятността да съществува друга в различна част от Млечния път се повишава до почти 100%.

Но досега учените са изследвали пространство, което не надвишава 40 светлинни години.

Методът на Грималди освен това отчита единствено възможността за контакт с подобна на нашата цивилизация, но не и с разумни същества, които са в по-нисък стадий от развитието си или вървят по алтернативен път на развитие

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има извънземни найстина ли мислите че биха говорили с такава примитивна дивашка раса като човешката за един век три световни войни и пак е пълно с тоталитаристи диктатори и техни приятелчета които подготвят трета аз ако бях от по- висша цивилизация бих наредил изграждане на санитарен кордон около земята и категорично бих забранил контакти с нея.
19
2
 
5
 
! Отговори
скок на Марс преди 5 години
30-50 години на технологичен напредък са нищо като космически период. За още толкова човечеството може да загине въпреки напредъка, защото Земята ще се претъпка и няма да остане вода за пиене.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аве то на земята не е сигурно,че сме сами!Те за космоса си мислят...
17
1
 
6
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Само *** от Цървките и Вероизповеданията могат да твърдят, че сме сами във вселената... Всеки трезво мислещ човек знае, ЧЕ ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО!!! НЕ СМЕ САМИ!
16
3
 
4
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Знам, че мнозина разчитат на някакви си опции, като "духовни" такива - извънземни, астрология, гадаене, вещерство и други подобни... Но! Разберете, че всичко това са примките на лукавия, с които иска да му подарите душите си. Немалко ги продават за миг слава, а други просто си ги подаряват. И в двата случая води до гибел. Обърнете се към Бога! Докато е жив човек, не е късно да потърси Бог.
15
0
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Тъжно е да си сам,по...принцип,а и много бихме се възгордели ние...хората ако е така.За това,не е...така.Това че още нямаме контакт с други цивилизации,не означава...нищо,за размерите на Вселената.Когато успеем да напуснем пределите на нашето Слънце с мощни звездолети,със сигурност ще се убедим в това.До тогава може само да...гадаем и да чакаме,друг да ни...открие и посети на нашата планета.
14
4
 
4
 
! Отговори
Бойко още избиратели преди 5 години
Ако има извънземни, пръв Бойко ще ги покани в България,трябват му още избиратели.Само да не им дават българско гражданство. Не искам като видят истински Българин да питат :,,Къде си скрил антените?, Я ги покажи!.."
13
1
 
1
 
! Отговори
чувам гласове преди 5 години
И едничък, пак не съм сам.ТЕ ме пазят.
12
4
 
4
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Вчера бяха кръстени в Православната ни вяра много деца. Слава Богу! Дай Боже още и всякога занапред, да е така! С Бога!
11
6
 
3
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Четете Библията! Четете и ще раберете много неща. Четете и препрочитайте. Молете се на Господа Иисуса Христа, да ви пази от внушенията на лукавия и от всяко зло. Кръстете децата си в Православната ни църкво и не залитайте по ереси и секти. Разберете, Господ наш Иисус Христос е нашето спасение и друго няма. С Бога!
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко егоистично е да си мислим, че сме уникално явление или изключение в цялата Вселена, при положение, че съставките на живота са из целия космос, а не само на Земята.
9
9
 
2
 
! Отговори
Православен преди 5 години
"Извънземните", всъщност са така наречените паднали ангели, които могат да внушават мисли и да манипулират хората, представяйки се за извънземни. Поднебесните бесовски сили на злото са впрегнати от самото зло, по всички възможни начини, да отдалечават човека от Бога. Нашият Бог е Ийсус Христос. Амин!
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
живот има на 100%,това,че не сме открили не значи ,че няма,щото сме стигнали само до 2-3 близки планети и не можем да вадим заключения за 100 000 000 000 звезди в млечния път,виж дали от съществуващия живот има разумен и колко процента е от общия живот във вселената предстои да се види,след,като проучим съществуващите планети,преди това са просто предположения на някого за нещо
7
5
 
6
 
! Отговори
Една ракия и са тук преди 5 години
Ами,ние в България все едно живеем на друга планета.Ако български учени хванат извънземни сигнали просто да им изпратят една българска ракия и ще видят как ще кацнат,че не могат ги накара после да си тръгнат като нагънат и някой друг суджук.А и как ли ще си тръгнат като космическата им чиния ще бъде претопена на скраааап. Братята римляни НЕ спят като видят повече желязо. Ще кажат голямо желязо о Кеф,извънземно желязо Голям КЕЕЕФ....
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хокинг лека му пръст даваше страхотен пример който доказва съществуването на извънземен живот: Намираме се на един от най-големите плажове в света,Копа Кабана.Земята представлява само 1 песачинка а вселената всички песачинки на плажа.Нима смятате че само 1 песачинка от всичките тези хиляди тонове пясък е синьо-зелена
5
16
 
4
 
! Отговори
Стойчо преди 5 години
Естествено че сме сами!
4
3
 
5
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Всекидневно се разминавам с извънземни по улиците!Някой даже искат да си правят експерименти с мен ми се струва!
3
5
 
9
 
! Отговори
чувам гласове преди 5 години
Не сме сами.
2
6
 
7
 
! Отговори
Бау преди 5 години
много ясно, че не сме сами. Силно религиозните хич не вярват, че не сме, защото бог ни е създал и после си казал "Я да им направя занимавка" и създал безкрайния космос ...
1
6
 
7
 
! Отговори
Пири рейс преди 5 години
С две думи aмчъмъ цивилизация.