Сами ли сме във Вселената: Какъв е шансът да има извънземни?

Учени от института в Лозана разработват модел за проверка
Обновена: 8 окт 2018 18:33 | 8 окт 2018 18:30,
54
Сами ли сме във Вселената: Какъв е шансът да има извънземни?
Снимка: Pixabay

Каква е вероятността в Млечния път да бъде открита извънземна цивилизация?

Учени от Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, разработиха статистически модел, с помощта на който това може да се определи, пишат от БТА.

Учените стигат до извода, че ако човечеството не открие източник на радиосигнали в радиус от 40 хиляди светлинни години, то значи ние сме единствената форма на живот в галактиката.

Физикът Клаудио Грималди използвал теоремата на Бейс, която позволява да се определи вероятността от събития, които са статистически свързани с други, вече станали събития. Например въз основа на липсата на източници на извънземни радиосигнали на определено разстояние от Земята може да се прецени възможността да съществува технологично развита цивилизация на по-голяма дистанция.

Следователно, ако астрофизици не открият следи от извънземни в радиус 1000 светлинни години, вероятността Земята да остане в зоната на достъп за радиосигнали от други галактики ще е над 10-процентна. В този случай радиотелескопите просто не са достатъчно чувствителни, за да открият радиосигналите.

Ако обаче дори една цивилизация е в пределите на въпросния радиус 1000 светлинни години, вероятността да съществува друга в различна част от Млечния път се повишава до почти 100%.

Но досега учените са изследвали пространство, което не надвишава 40 светлинни години.

Методът на Грималди освен това отчита единствено възможността за контакт с подобна на нашата цивилизация, но не и с разумни същества, които са в по-нисък стадий от развитието си или вървят по алтернативен път на развитие

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари