Неуспешните изстрелвания на руски ракети-носители

Загубени бяха три товарни кораба и 32 спътника
11 окт 2018 22:41, Елка Василева
58
Неуспешните изстрелвания на руски ракети-носители
Снимка: архив, Reuters

От 2010 година с неуспех са завършили 13 изстрелвания на руски ракети-носители, причинени от повреда в работата на самите ракети или на ускорителните им блокове, припомня ТАСС.

От тях осем старта бяха проведени от космодрума Байконур, три от Плесецк, по един от морската платформа в Тихия океан в рамките на програмата "Морски старт" и от новия руски космодрум Восточний.

В резултат на неуспешните стартове бяха загубени три товарни кораба "Прогрес" и 32 спътника, сред които 19 чуждестранни.

Още по темата

Агенция ДПА припомня, че корабите "Союз" са нещо като космически товарен кон, свършил много работа за повече от половин век. Той е единствената връзка с Международната космическа станция /МКС/, след като НАСА прекрати програмата на совалките. За разлика от тях корабът "Союз" може да се използва само еднократно. Той доставя космонавти и астронавти в космоса, след което ги връща обратно на Земята.

Първият полет на "Союз" през 1967 година завърши с трагедия. При завръщането му в атмосферата парашутът му не се отвори и "Союз-1" се разби на Земята, при което загина космонавтът Владимир Комаров.

Мисията на "Союз-11" също завърши с трагедия през 1971 година, когато дефектира дюза и заради разхерметизация загинаха тримата космонавти на борда.

Корабът "Союз" се състои от три части - обслужващ модул, орбитален модул и модул за завръщане. Орбиталният модул се използва след скачването с МКС като "спасителна лодка" в случай че станцията трябва спешно да бъде напусната.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първият космонавт е Шорош, вторият е Мъск, а третият е Матю Махонъки с филма- совалка " Интерстелар".Първата жена космонавт е Сандра Бълок с филма- совалка " Гравитация"!Америка е " най- изключителната държава и нация"- затова всички останали трябва да се " подчиняват на САЩ и техните интереси"!Ние българите с радост плащаме високи пазарни цени за непроизведен ток от американските Марици! Едни от първите в света сме, които плащаме за непроизведено нищо- пазарна икономика по американски!
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами руските евреи, които развиваха космическата програма, избягаха в Израел.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
24
4
 
4
 
! Отговори
Бур/к/ан преди 5 години
На мен не ми стигна времето да полетя.Виж, колежките Чал/енджър/ и Диск/авъри/ полетяха малко, но малко. Лека им пръст на човеците, дето бяха в тях
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера Ф- 16 на белгийците се е взривил на стоянка! При взрива са били повредени други два самолета!Белгийците изключват умишлена повреда!
22
8
 
8
 
! Отговори
те крият преди 5 години
Кучето Лайка беше умъртвено по сведение на руските власти.Това е първото съмнение дали действително Юрий Гагарин е летял в космоса.Въпроса е защо са я умъртвили и било ли е възможно да поддържат живота в космоса.Самият Юрий Гагарин се е чуствал неловко от въпросите и затова се пропива и впоследствие го ликвидират.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз си спомням че първия български космонавт се приземи аварийно.Все пак оживя човека.
20
5
 
15
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Да де ама това е първия проблем на Съюз от 1975г...сметнете колко хора е извел в космоса...тия другите са съвсем различни ракети... Това е най сигурния космически кораб...и защо НАСА пак отложи излитането на Дракона на Мъск с хора...на Боинг също...а и космонавтите са живи ...откога Русия не е губила хора от зората на космонавтиката през 70те и всички са излитали със Съюз....
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
24, пожеланията ти да стигнат тебе и семейството ти! Амин!
18
23
 
7
 
! Отговори
lol до 17 преди 5 години
за Мъск и Space-X не се тревожи - бъдещето е тяхно. Виж за космическите таксита Союз, дето аварират при всяко второ излитане, краят е близо. А от МКС вече никой не се интересува, освен тепърва прохождащи в космоса държави...НАСА вече опитомява Марс и космоса извън слънчевата система.
17
20
 
4
 
! Отговори
до Прав си шматкащ преди 5 години
за какви 2 летални случая си мечтаеш, ти изобщо наясно ли си колко аварии са прикрити по времето на СССР? За смъртта на Неделин и още 80 пиянки при експлозията на ракета в Байконур чувал ли си? А след това за аварията на Восток 2 и още 50 изпарени ватенки?
16
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен до 11 преди 5 години
Хахаа и колко ракети-носители е изстрелял Илон Мъск до МКС и колко скачвания има с МКС. Кажи бе ***? Едно е да изстрелваш сателити съвсем друго е със хора, американците все още не ги бива за космоса. Ай стягай се за следващия гей парад.
15
6
 
18
 
! Отговори
Илон Мъск преди 5 години
А бе аз колко човека превозих до космоса и ги върнах, че не се сещам...
14
4
 
4
 
! Отговори
Прав си Шматка преди 5 години
Шматка, не слагай минуси, а коментирай :-)
13
8
 
8
 
! Отговори
Прав си Шматкащ преди 5 години
Совалките имат само два случая . Разкажи колко полета имат, колко жертви дадоха и летят ли сега.
12
9
 
19
 
! Отговори
Прав си Шматка преди 5 години
Никой не може да застигне руснаците. От 139 пилотирани кораба - 2 /два/ летални случая през 70-те години - 4-*** загинали космонавти. Сега са единствеата връзка с МКС.Никой не може да ги застигне...
11
5
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 9Май много те боли като чуеш истината.Що ли.
10
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаа американците от години не били изстрелвали нищо хахха. Тоя не е чувал за Илон Мъск горкия а има интернет. Ай наздраве с боярищника
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днеска пак е аварирал Союза странно защо не го пише това. Двамата космонавти обаче са се приземили успешно
8
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До шматкаТака е, ние за над 1300 години нито един повреден космически кораб.Велики сме. Те и САЩ така, откакто спряха совалките, нямат изгърмели.Да, повреди се и падна, но пък спасиха хората, което никак не е малко... ако се замислиш.