Неуспешните изстрелвания на руски ракети-носители

Загубени бяха три товарни кораба и 32 спътника
11 окт 2018 22:41, Елка Василева
58
Неуспешните изстрелвания на руски ракети-носители
Снимка: архив, Reuters

От 2010 година с неуспех са завършили 13 изстрелвания на руски ракети-носители, причинени от повреда в работата на самите ракети или на ускорителните им блокове, припомня ТАСС.

От тях осем старта бяха проведени от космодрума Байконур, три от Плесецк, по един от морската платформа в Тихия океан в рамките на програмата "Морски старт" и от новия руски космодрум Восточний.

В резултат на неуспешните стартове бяха загубени три товарни кораба "Прогрес" и 32 спътника, сред които 19 чуждестранни.

Още по темата

Агенция ДПА припомня, че корабите "Союз" са нещо като космически товарен кон, свършил много работа за повече от половин век. Той е единствената връзка с Международната космическа станция /МКС/, след като НАСА прекрати програмата на совалките. За разлика от тях корабът "Союз" може да се използва само еднократно. Той доставя космонавти и астронавти в космоса, след което ги връща обратно на Земята.

Първият полет на "Союз" през 1967 година завърши с трагедия. При завръщането му в атмосферата парашутът му не се отвори и "Союз-1" се разби на Земята, при което загина космонавтът Владимир Комаров.

Мисията на "Союз-11" също завърши с трагедия през 1971 година, когато дефектира дюза и заради разхерметизация загинаха тримата космонавти на борда.

Корабът "Союз" се състои от три части - обслужващ модул, орбитален модул и модул за завръщане. Орбиталният модул се използва след скачването с МКС като "спасителна лодка" в случай че станцията трябва спешно да бъде напусната.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 42Полетът е пълен провал и това го пишат всички руски медии.Но:двамата космонавти са спасени благодарение на перфектно сработилата система за спасяване в такива ситуации. За две секунди спасителната капсула се е изстреляла на 150 метра от авариралата ракета и се е приземила успешно, спасявайки живота на двама висококвалифицирани специалисти. А това е уникален опит! Ad augusta per angusta! Бързо в Гугъла, там може да го има и ти да разбереш, какво значи!
46
0
 
3
 
! Отговори
Поправка преди 5 години
До 42, извинете!
45
3
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 242 преди 5 години
Противно ми е да отговарям на жалки злобари, слабограмотни, примитивни. Руснаците не можели един тостер да произведат! Пундьо, имал съм прибори, направени в различни страни. От всички най-дълго и добре са работили именно руските. За пръв път в руска машинка за мелене на кафе видях да използват повърхности за завихряне на материала, което днес виждаме в Нутрибулет. Ютии. Ами едно време гърците се гърбеха да пренасят от тук руски ютии. Кой достигна Северния полюс с кораб? Кой създаде новите елемен
44
2
 
10
 
! Отговори
Грух преди 5 години
А може ли да попитам колко са успешните полети ?Когато се дава бройка на неуспешните, логично и естествено е първо да се посочи бройката на успешните.Или при нашите медии нещата не са логични и естествени.....
43
1
 
13
 
! Отговори
въпрос? преди 5 години
Проблемът не са хората или мястото (Русия, САЩ, Китай ....), а технологията за отиване до ниска орбита. Погледнете снимката- това е буре с гориво и дюзи за излизане на изгорели газове. Вътре има хиляди части, клапани, електронни блокове и т.н. и най-лошото адски огън отдолу-за да я тласкат газовете нагоре таз ракета. Горе на върха се нагласяват и хората. А сега, да кажат всички-колко от вас ще седнат на варел с бензин и ще го запалят от едната му страна???
42
12
 
4
 
! Отговори
ники преди 5 години
Тия и *** за зеле да произведат - я няма да влезе в дупката, я ще е хлабав, я ще е квадратен.Аборигени, сър. Съвременни съветски аборигени.
41
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Швейцарция и България!- мечтата на всеки *** на Шорош, лелеещ за тостери, дъвки, ГМО поп корн и Макдоналдс хамбургер с Кока Кола!Обаче Швейцария е най- големия търговски партньор на САЩ от Европа със специален закон от Конгреса на САЩ!А България и българите плащат най- високи цени за непроизведен ток от американските Марици! За пръв път в " пазарната икономична теория и практика" потребител плаща максимална цена за непроизведено нищо!Разбираш ли разликата м/ у Швейцария и България!
40
11
 
9
 
! Отговори
До 45 преди 5 години
До до KromИ швейцарците нямат астронафт летял в космоса. Да не би да са зле?Или вечните комунистическо велики амбиции...да сме летели в космоса, да имаме най-великата АЕЦ и т.н. и т.н.Руснаците ни потупаха по рамото, навремето, с Георги Иванов, да ни помпат мизерното самочувствие през комунизма, от мизерния си живот...и вие още го споменавате това.Предпочитам да сме швейцария, без астронафти, отколкото комунистическа България и тази в момента, с астронавти в космоса.
39
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БГ мурилажа ще ни обясни, че дори и неуспешен, руския полет е успешен.Няма нищо руско, което да е неуспешно. Ако то е такова, то е заради лошите американци, които постоянно саботират великия руски народ.А, че един тостер не могат работещ да произведат....за това още е виновен Рейгън.Жалка и изстрадала нация, обречена на мизерия, цял живот, докато шепа кагебисти я краде, за да задоволява мафиотските си имперски комплекси.
38
7
 
10
 
! Отговори
до Krom преди 5 години
Приятелю български космонавти летяха в Космоса и то неотдавна!Казват се Георги Иванов и Александър Александров!От 29 години България започна да се развива с ускорени темпове под мъдрите насоки на Запада- реформи- пазарна икономика, свобода на словото, екостандарти и НПО-та на Шорош, стана член на " най- невероятния ЕС, НАТО, партньор е на САЩ и всички чудесни най- развити държави!В момента България така се е засилила в развитието си в ЕС, че не ни дават да летим, че ще прескочим Космоса!
37
4
 
16
 
! Отговори
Krom преди 5 години
Ето това (коментарите по долу) показват, че сме най долната, *** и злобна нация на тази планета. Руснаците са калпави. Не, американците са калпави. А ние, царете на нищоправенето сме красиви и интелигентни. Нация от комплексари, които нищо не могат но от всичко разбират. Смели на маса но с 800 години робска история. Интелектуалци с обраснала градина. Дъното на Европа. Вижте се.
36
5
 
3
 
! Отговори
Хай тек-чифт-тек преди 5 години
Руснаците са се опитал да изведат в Космоса " двамата агенти на ГРУ/ НКВД/ МВД/ ЦИК/ МИК/ ЛИЦ/ БИЦ", които английския сайт на дедко Шорош разкри по случая " Скрипал- Запада скърца като стар скрипец"!Какво се е случило?Ето какво- теслата на Мъск от Марс, анимирана от китайци засича двамата " агенти на ГРУ/ НКВД" в кораба " Союз". Автопилота за самокатастрофа на теслата праща сигнал до Гугъл Ъртф!Програмистите на Гугъл Ъртф увеличават 20 пъти земната гравитация и " Союз" се взривява!
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доре е 3 неуспешни излитания за последните 50г
34
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъск ще сложи всички милиарди субсидия в задния си джоб. А МКС на никой не е нужна- освен на американците- които продължават да я ползват! Няма шанс руснаците някога да направят по добра самозапалваща се и самокатастрофираща хай- тек кола като теслата на Мъск!За сметка на това холивууд е обещал да произведе през следващата година поне 10 филма за космически полети на американци в Космоса, извън Космоса, през Космоса и над Космоса! Ще има безплатни трейлъри за всички по света!
33
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мъск ще ги сложи всички в малкия си джоб. А МКС на никой не е нужна.Естествено *** ще си го премести в другия крачол...
32
13
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Каквито са москвичите им такива са и космическите им кораби ,ракети ,самолети и прочие ! Поради неспособност и некадърност разчитат само на природните си ресурси и единствените им доходи са от продажба на газ и нефт ! Нация обречена на вечна мизерия и борба за оцеляване !
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1. Няма неуспешен руски опит, има опити саботирани от илюминатите.2. За неуспешните руски опити или добро или нищо.
30
5
 
12
 
! Отговори
-10 преди 5 години
Чета коментари и ми става ясно защо сме г.ъ.з.а на планетата. То комплекси, то чудо. Хората, коментират калпавите технологии на руснаците, а филите-комплексари веднага се нахвърлят срещу американците. Ама кой ви говори за американци бе, вижте си себе си.
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нет худа без добра.Аварията на "Союз-ФГ" разкри блестящата работа на руската аварийно-спасителна система, която няма аналог в световното ракетостроене.
28
8
 
12
 
! Отговори
Слава на САЩ преди 5 години
Най- добрите космически ракети са на американския спекулант Мъск!Те не се повреждат в полет, защото стоят на земята! За сметка на това, всичките им полети са анимирани от китайци!А пъъък теслата на Мъск може сама да се запали в движение, а пъъък автопилота на теслата може да катастрофира сам! И всичко това на цената на няколко милиарда държавна подкрепа и субсидии за Мъск и теслата му!Слава САЩ, слава каубои!