Черно море разкри... Най-древният неповреден кораб в света!

Находката е на англо-български екип в експедицията Black Sea Map
Обновена: 23 окт 2018 18:31 | 23 окт 2018 15:15, Елка Василева
80

 

Най-древните потънали останки на неповреден кораб, лежал на дъното на Черно море над 2400 години, бяха открити от научен англо-български екип, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Никога не бих предположил, че ще можем да открием непокътнат кораб от древността на два километра дълбочина", заяви проф. Джон Адамс от Центъра за морска археология към университета в Саутхамптън.

Той добави, че находката ще промени схващанията ни за корабостроенето и за навигацията по време на античността.

Експедицията Black Sea Map проучва в продължение на три години дъното на Черно море на площ от над 2000 квадратни километра край българското крайбрежие. Изследванията бяха осъществени със сонар и управляем дистанционно апарат с камери за дълбоководни снимки.

Екипът откри над 60 останки от кораби, датиращи от древността, от римската епоха до XVII век. Най-древните от тези отломки били разкрити на дълбочина, в която отсъства кислород, което е позволило запазването на материалите в продължение на хиляди години. Точните датировки са били осъществени с анализ на радиоактивен изотоп на въглерода.

"Ние имаме още по-древни отломки, но уникалността на новооткритият обект се състои в това, че е много добре запазен", заяви пред Би Би Си археоложката Хелън Фар, която сътрудничи на проекта.

По нейните думи корабът лежал на морското дъно на едната си страна със запазени мачта, скамейки за гребците и корабно кормило. Подобен вид древногръцки търговски кораби били наблюдавани досега само по изображение върху грънчарски изделия.

Експедицията беше осъществена от учени от университета в Саутхамптън съвместно с техни колеги от българския Национален археологически музей, БАН и Центъра за подводна археология.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Препитване 2 преди 5 години
До ПрепитванеИ аз допуснах грешка. Пред "или" трябва да имам запетая. Хайде и аз във втори клас. :)
72
0
 
0
 
! Отговори
Препитване преди 5 години
Хайде сега: Черно море ли разкри корабА или корабЪТ разкри Черно море. Хайде обратно във втори клас!
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСорос е унгарец.илона Стелер - Чочолина и тяМакар, че и двамата са се прочули извън родината си.Иначе и унгарците са дошли нейде от Азия през великото преселение на народите.Много кумани са се заселели в унгария, както и в БГ през второто БГ царство. Асеневци може би са кумани.Ей го де е, няма и 1000км. Нормално е да имаме някаква родственост.
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е корабът на Александър Северномакедонски.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До аха хаТочните датировки са били осъществени с анализ на радиоактивен изотоп на въглерода.
68
5
 
5
 
! Отговори
аха ха преди 5 години
Аха ха ха ха . И как изчислиха , че е на над 2400 години ? Потънала някоя гемия през турско и давайте да правиме сензация.
67
0
 
0
 
! Отговори
Алов преди 5 години
Да речем само англо амс
66
0
 
10
 
! Отговори
Богомил преди 5 години
До АнонименМаджарите в ранното средновековие са народ, изоставащ от българите и се намират под българска власт! Това е проблем днес за унгарците, защото им е трудно да приемат, че династията на Алмош и синът му Арпад е от рода Дуло. Разкопките на гробове от десети век показва 2 вида погребения. Богати гробове с българска антропология и бедни маджарски. Преди унгарците говореха, че това са аварски гробове, но днес вече за български. унгария носи името на българите оногури! Защо?
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам у българите да има кръв от прабългарите,те имали общи корени с маджарите.А унгарците са хора на място. Уважавам ги много.
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак съм съгласен, но забрави за землянките , щото ще построя Константинопул, само с местни майстори.По нашите земи има хилядолетна традиция, за градежи. Малко си гледал ли що ли? Виждал ли си камък под буква г. около 2 м. а "издяланата част" е около 2 пръста почти по цялата дължина. Същите ги има в Египетските строежи. А връзката с Египет минава през изчезналия народ, залят от море, пръкнало се в землянки.От тука нататък е бил пътя на т.н. "славяни" а не обратно. Обратно са се връщали,по бащиния
63
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
56, ти си колосален деббилл
62
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"славяни,българи,авари,готи и разни други,но не и траки!"Свещенни ***, всички тези които си изброил са именно ТРАКИ. Най вече славяните, българите и готите. Ама много си *** значи. Вземи чети малко литература. Например "Укритото и премълчаното в българската история" от Стоян Николов.
61
3
 
7
 
! Отговори
Преминаващ преди 5 години
ДАЛИ ?! Някой гледа ли клипа в статията ? Да сте чували за т.н. "азотна наркоза", която настъпва при дълбочина от 25-30 м ? Няма шанс водолаз с такъв костюм и оборудване да слезе на такава дълбочина, никакъв шанс !"Има нещо гнило в Дания !" и в представянето на новината !А, и не се стремя да отрека събитието, само привеждам неоспорими факти от практиката ... !
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 58В тъй наречените 'Землянки' са откривани приспособления за писане и сред най-обикновените хора е имало грамотни ,когато на запад дори владетелите им са били неграмотни,а по-късно,когато са се срамували да говорят на родните си езици и са се мъчели с латинския,ние вече сме имали училища и собствена писменост и книги.
59
2
 
4
 
! Отговори
До 58 преди 5 години
По същество съм съгласен с теб. Но нямам проблеми с това, да виждам културните паметници на т.н. Траки (те не са се назовавали така), да виждам преливането им в Българските, и да приема и термина славяни (Хора на словото), за дени и същи ХОРА.Имам проблем с избиването на най многобройния народ след индийците по Хердот. При това народ познаващ коня. Имам проблем когато ми показват славяни с едни бели дрехи и живеещи в землянки, щото освен всичко съм и славянин.А най вече като ми дават наклон.
58
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Седемте славянски племена са племенно обединение,което се съюзява с прабългарите Аспарух и участва в полагането на основите на Дунавска България.Като описват заселването на прабългарите на Балканския полуостров, византийските хронисти съобщават, че те уредили отношенията си с околните славянски племена. Теофан Изповедник споменава седем славянски племена и северите, а Никифор Григора говори общо за славянските племена, без да определя техния брой.Описан е и владетеля Слав,който е преди Аспарух
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смениха идендитета на българите в Македония,Румъния,Гърция и на други места,австрийците смениха идендитета на руснаците и ги направиха украинци,макар,че самите австрийци имат славянска кръв,освен немската,ПИСНА НИ да си играете на игрички и ни сменяте идендитета!Айде чупка!Славяни сме и българи!
56
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНяма описаните за траки след 3 век,НЯМА!Има славяни,българи,авари,готи и разни други,но не и траки!Така направиха и с румънците през 1865 година,когато смениха българо-славянския им произход с латински и им смениха езика и азбуката,като ги лъжеха,че уж били траки,за да им сменят идендитета или латини,макар там НИКОГА да не са живяли латиноговорящи.Тоя номер,който направихте в Румъния няма да мине в България и да ни смените идендитета - НЯМА,СЛАВЯНИ СМЕ и сме БЪЛГАРИ.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименГръцки не се говорил и употребявал,докато фанариотите не налагат на местното Балканско-християнско население гръцкия и гръцките училища,за да обират бедните християни с такси,от тези събрани такси,плащат рушвет на туркия султан,за да си затваря очите за дерибействата им над християнското население,тогава измислят и историята за Александър Македонски,на населението му писва от грабежа и от гърцизацията и започва антифанариотско възстание+съпротива в целия Балкански полуостров.
54
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте спорили и сте отричали,че сме славяни,разбира се,че сме славяни,в това няма никакво съмнение и има предостатъчно исторически източници!Славянските племена са били многобройни за времето си,огромно море,стигали са от източна Европа западна до Италия и в днешна източна Германия,а византиеца Теофан описва събитията последователно и сливането на славяните с българите.Няма описание за траки,когато се заселват българите на Балканите.