Безсмъртен елит и безполезна класа. Милиони хора – ненужни!

Футуролозите прогнозират, че бъдещето нама да завърши добре
Обновена: 24 окт 2018 17:48 | 24 окт 2018 14:00, Елка Василева
144
Безсмъртен елит и безполезна класа. Милиони хора – ненужни!
Снимка: архив, Reuters

Футуролозите прогнозират, че бъдещето общество ще е разделено на касти. И няма да завърши добре.

Роботите идват

Човекът сам не знае кой е той, но от друга страна чувства своите нужди перфектно. Храна, власт, секс – това са основните двигатели на цивилизацията. За да удовлетвори тези си нужди, човек отива на работа и получава заплата. Сега всичко се движи към това, че през следващите 20 години по-голямата част от хората ще загубят работата си, а с нея ще загубят и стимулите си за живот, пише Дмитрий Писаренко, "Аргументи и факти", цитиран от "Труд".

Да остави милиони хора без работа може само изкуственият интелект. За това говори Ювал Ноа Харари, израелски историк и автор на световния бестселър "Sapiens: Кратка история на човечеството" и "Homo Deus: Кратка история на бъдещето". Харари напомня на читателите, че хората винаги са били неравностойни.

Частната собственост засили това неравенство. Все пак държавите започнаха да се грижат за "обикновените хора", но с користни цели. Владетелите имаха нужда от здрави войници за армиите си, а индустриалните икономики от масов труд и заетост. Поради това държавите инвестираха в своите системи за здравеопазване, образование и социални програми.

Постиндустриалната ера обаче вече е в двора ни. На въоръжение във всички армии, има роботи и дронове, които се контролират от малки групи военни професионалисти, а върху фабричните конвейери се трудят умните машини. Въпросът е: какво ще правят властите и силните на света с народните маси?

На кого си нужен?

"Исторически разбиранията за работата се променяха няколко пъти – казва Харари. В продължение на доста големи периоди хората въобще не са работели, а само са оцелявали, а самата идея: ставам и към 8,00 часа отивам на работа, и там съм до 17:00 часа и това е съвременното понятие. Безпокойството, дължащо се на загубата на работа, също е сравнително ново явление. В хода на индустриалните революции през последните векове човек непрекъснато се страхува, че машини ще вземат връх и самият той ще стане ненужен. Аз мисля, че този път това може да се окаже вярно".

Да си ненужен – срещу това ще трябва да се изправят милиони хора. А това е по-лошо от експлоатацията на един човек от друг, смята Харари.

Масовата загуба на работни места ще доведе, че към средата на века в обществото ще се образува безполезна класа. Така вече я наричат и тя ще включва не само безработните, но и всички, които няма да могат да получат достъпна работа.

"В XXI век неравенството в обществото ще достигне историческия си максимум", пише историкът. Това неравенство ще бъде не само социално, но и биологично.

"Обновете ми мозъка!"

В биологията сега протичат революционни промени. Огромни пари се изсипват в невронауката. Появи се и биохакингът – метод за подобряване на способностите на човешкото тяло и ум. Биоинженерите сега могат да отглеждат нови органи, да обновяват старите, да се намесват в организма на генетично ниво и т.н. Има по-радикални подходи, които по същество предполагат сливането на човек и компютър. В кръвоносната система можете да пуснете нанороботи, така че те да почистят съдовете и да доставят лекарства там, където е необходимо, като в същото време да унищожават тумори и вируси.

В САЩ е създаден чип, който, имплантиран в мозъка, ще изпраща сигналите си от една здрава клетка в друга, като заобикаля повредените участъци. Има мозъчен имплант, който изпраща нервните импулси на персонален компютър, а той от своя страна дава команди на различните електронни устройства в дома. С други думи, напредналите научни технологии усилват нашите физически и умствени способности и скоро ще могат да премахнат стареенето и дори смъртта.

Какво ще ви е необходимо, за да сте сред щастливците?

Отговорът е ясен: много пари. Това означава, че една малка група, световният елит, ще може да „помпа“ тялото и мозъка си, а масата обикновени хора ще са лишени от това. "В резултат на това човечеството ще бъде разделено на две биологични касти от супермени и безполезна класа – прогнозира Харари – До 2100 г. богатите наистина могат да станат по-талантливи и по-умни от бедните. Веднага щом възникне този разрив, нищо не може да го промени. И това ще бъде най-голямата революция в историята не само на човечеството, но и на целия живот на Земята. Ако този проблем не бъде регулиран, малка група от хора ще получи достъп до технологиите и ще може да определя бъдещия живот на Земята".

Харари се опитва да ни утеши. Може би, предполага той, в някои страни, в които са вкоренени хуманните идеали, ще продължат да подкрепят народните маси. Например, всеки представител от безполезната класа ще получава така наречения безусловен базов доход – определена сума, която ще им позволи да вържат двата края на своя живот. Има и други идеи. Много хора в бъдеще ще предпочитат да живеят във виртуалната реалност. Например, да играят компютърни игри. На същото мнение е и Бил Гейтс.

Ако се запознаете с някои статистики, тези прогнози не изглеждат фантастика. Според американските икономисти свободното време при нискоквалифицираните работници през последните 15 години се е увеличило на 4 часа седмично, а 3 часа от тях те губят за видео игри. Харари смята, че до 2050 г. хората ще проучат нови сценарии за игри и ще прекарат цялото си свободно време във виртуалната вселена. Възможно е играчът да се превърне в официална професия. Друга популярна специалност ще бъде дизайнер на виртуалните светове.

Така или иначе, двете касти, елитът и безполезната класа, ще трябва да живеят на една и съща планета. И съседст­вото на обикновения хомосапиенс с "напомпания" киборг няма да завърши добре за първия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: бъдещечовечество
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
1
 
! Отговори
Бъдещето преди 5 години
Със завършване работата по ИИ и роботизирането, простолюдието става излишно и съвсем логично е да бъде унищожено . Малки военни конфликти, епидемия, религиозна или етническа война . .... и остава САМО световния елит обслужван от роботи . Изчезва нуждата от промишлени заводи и производство на ОГРОМНИ количества храна ,дрехи и други продукти. Природата ще бъде изчистена по-лесно и натрупаните *** рециклирани . Ще има само малки имения на богати с роботи-слуги . Земята ще стане РАЙ . Край.
127
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
моля за извинение,не разбрах как се появи два пъти!
126
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
не се стряскайте!..Това "разделение" го има откакто свят светува.Още от Египет....Не,още от Вавилон!......По времето на Римската империя,например,разделението е било ЧУДОВИЩНО!И ТОГАВА са бръщолевили за "безсмъртна класа" и "ненужен ***",но без "ненужния ***" нито една КРЪВОПИЙКА не е могла да оцелее../усмивка/А как са "оцелявали?..-Ами с оргии!!..ПЕРМАНЕНТНИ!..Знаете ли,че римляните са имали НАРОЧНИ стаи,в които ,след като са се тъпкали до пръсване,са ходили да повръщат?
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми то и в България има милиони не нужни хора. Буквално.
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно обратното, така наречния "елит" изобщо не е необходим на масите и от това най-много се страхува. Вместо хорта да се занимават с фзически труд ще трябва да се занимават с интелектуален, това ще реши доста проблеми.
123
2
 
1
 
! Отговори
С туй преди 5 години
С туй си изкарват хляба тези футурулози. Колкото по апокалиптични картини рисуват, толкова по им се обръща внимание. Писаренко, и сие !!!
122
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе, две класи и после историята спира и нищо не се променя. Те и комунистите мислеха , че са ни замразили завинаги във времето и пространството....
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко евро либералите и ромите ще им намерят цаката
120
5
 
20
 
! Отговори
seira преди 5 години
СПОКОЙНО КОМПАНИЯТА!ТАКА ОЧЕРТАНИЯ СЦЕНАРИЙ В СТАТИЯТА НЕ Е НЕВЪЗМОЖЕН, НО ПЪК И НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН!!!ИМА И ДРУГ ПЪТ ЗА РАЗВИТИЕ:МАСОВОТО ВНЕДРЯВАНЕ НА НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ В БИТА НА ВСЕКИ ЧОВЕК!КАТО НАЧАЛО, ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ВЪЗМОЖНОСТТА, ВСЕКИ ЧОВЕК ДА ИМА СОБСТВЕНИ, БЕЗПЛАТНИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ, ВОДА И ХРАНА!БЛИЗКОТО И ПО-ДАЛЕЧНО БЪДЕЩЕ НЕ СА ТОЛКОВА МРАЧНИ, НО ЗА ЦЕЛТА, ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОРИМ С ОЛИГАРХИЯТА!"ДОКАТО РОБЪТ НЕ ПОИСКА ДА БЪДЕ СВОБОДЕН, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА МУ ПОМОГНЕ!"
119
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баси тъпнята, ами откъде ще дойде богатството на богатите ВЕЕЕЕЕЕ, от роботите които ще станат основни потребители и купувачи на стоки и услуги?
118
1
 
21
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Пълни глупостиНяма безполезни хора най малкото заради това че те са потребители.Ако роботи масово започнат да работят а хората останат без работа/доходи кой ще купува произведеното от роботите.Абе глупаво
117
5
 
4
 
! Отговори
2 преди 5 години
Това неравенство винаги е съществувало и ще... И е нормално по-можещият или по-приспособимият да доминира. И в природата, когато "нещо' (пр. хората) дойде в повече, има си баланс и в даден момент се намалява драстично.
116
2
 
14
 
! Отговори
Малкасиносладкаси преди 5 години
Роба не мечтае за свобода,роба мечтае за собствени роби...
115
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 117Ти нямаш нищо против, да имаш няколко роба, нали?
114
1
 
7
 
! Отговори
Гаваза преди 5 години
Я па ,че напраим един радио-електронен сигнал и че го пуснем по Свето да изпържи чиповете на елита и я че ги видъ тогава.
113
2
 
7
 
! Отговори
Уикеда преди 5 години
"Нека работят здраво маймуните не се става така лесно човек"А ние с Боби двамата пием кафе...
112
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много често именно робите движат света и историята, справка: древните цивилизации.В древните цивилизации робите са били не повече от работен ***, така че абсолютно нищо не са движили. Роби винаги са ставали най-големите тапа нари.
111
1
 
5
 
! Отговори
Шоп-енхауер преди 5 години
Димири Пис-аренко ,работата в сутиен да ми я турат пак нема да я барнем...
110
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
стига сте писали руски глупости на заблудени и невежи хора
109
0
 
4
 
! Отговори
Do 103 преди 5 години
На Cloud-а :D ама кой му е администратор спорят няколко стотин религииДо 99 Дай научно и точно обяснение на това как и къде се съхранява паметта, тогава ?