Безсмъртен елит и безполезна класа. Милиони хора – ненужни!

Футуролозите прогнозират, че бъдещето нама да завърши добре
Обновена: 24 окт 2018 17:48 | 24 окт 2018 14:00, Елка Василева
144
Безсмъртен елит и безполезна класа. Милиони хора – ненужни!
Снимка: архив, Reuters

Футуролозите прогнозират, че бъдещето общество ще е разделено на касти. И няма да завърши добре.

Роботите идват

Човекът сам не знае кой е той, но от друга страна чувства своите нужди перфектно. Храна, власт, секс – това са основните двигатели на цивилизацията. За да удовлетвори тези си нужди, човек отива на работа и получава заплата. Сега всичко се движи към това, че през следващите 20 години по-голямата част от хората ще загубят работата си, а с нея ще загубят и стимулите си за живот, пише Дмитрий Писаренко, "Аргументи и факти", цитиран от "Труд".

Да остави милиони хора без работа може само изкуственият интелект. За това говори Ювал Ноа Харари, израелски историк и автор на световния бестселър "Sapiens: Кратка история на човечеството" и "Homo Deus: Кратка история на бъдещето". Харари напомня на читателите, че хората винаги са били неравностойни.

Частната собственост засили това неравенство. Все пак държавите започнаха да се грижат за "обикновените хора", но с користни цели. Владетелите имаха нужда от здрави войници за армиите си, а индустриалните икономики от масов труд и заетост. Поради това държавите инвестираха в своите системи за здравеопазване, образование и социални програми.

Постиндустриалната ера обаче вече е в двора ни. На въоръжение във всички армии, има роботи и дронове, които се контролират от малки групи военни професионалисти, а върху фабричните конвейери се трудят умните машини. Въпросът е: какво ще правят властите и силните на света с народните маси?

На кого си нужен?

"Исторически разбиранията за работата се променяха няколко пъти – казва Харари. В продължение на доста големи периоди хората въобще не са работели, а само са оцелявали, а самата идея: ставам и към 8,00 часа отивам на работа, и там съм до 17:00 часа и това е съвременното понятие. Безпокойството, дължащо се на загубата на работа, също е сравнително ново явление. В хода на индустриалните революции през последните векове човек непрекъснато се страхува, че машини ще вземат връх и самият той ще стане ненужен. Аз мисля, че този път това може да се окаже вярно".

Да си ненужен – срещу това ще трябва да се изправят милиони хора. А това е по-лошо от експлоатацията на един човек от друг, смята Харари.

Масовата загуба на работни места ще доведе, че към средата на века в обществото ще се образува безполезна класа. Така вече я наричат и тя ще включва не само безработните, но и всички, които няма да могат да получат достъпна работа.

"В XXI век неравенството в обществото ще достигне историческия си максимум", пише историкът. Това неравенство ще бъде не само социално, но и биологично.

"Обновете ми мозъка!"

В биологията сега протичат революционни промени. Огромни пари се изсипват в невронауката. Появи се и биохакингът – метод за подобряване на способностите на човешкото тяло и ум. Биоинженерите сега могат да отглеждат нови органи, да обновяват старите, да се намесват в организма на генетично ниво и т.н. Има по-радикални подходи, които по същество предполагат сливането на човек и компютър. В кръвоносната система можете да пуснете нанороботи, така че те да почистят съдовете и да доставят лекарства там, където е необходимо, като в същото време да унищожават тумори и вируси.

В САЩ е създаден чип, който, имплантиран в мозъка, ще изпраща сигналите си от една здрава клетка в друга, като заобикаля повредените участъци. Има мозъчен имплант, който изпраща нервните импулси на персонален компютър, а той от своя страна дава команди на различните електронни устройства в дома. С други думи, напредналите научни технологии усилват нашите физически и умствени способности и скоро ще могат да премахнат стареенето и дори смъртта.

Какво ще ви е необходимо, за да сте сред щастливците?

Отговорът е ясен: много пари. Това означава, че една малка група, световният елит, ще може да „помпа“ тялото и мозъка си, а масата обикновени хора ще са лишени от това. "В резултат на това човечеството ще бъде разделено на две биологични касти от супермени и безполезна класа – прогнозира Харари – До 2100 г. богатите наистина могат да станат по-талантливи и по-умни от бедните. Веднага щом възникне този разрив, нищо не може да го промени. И това ще бъде най-голямата революция в историята не само на човечеството, но и на целия живот на Земята. Ако този проблем не бъде регулиран, малка група от хора ще получи достъп до технологиите и ще може да определя бъдещия живот на Земята".

Харари се опитва да ни утеши. Може би, предполага той, в някои страни, в които са вкоренени хуманните идеали, ще продължат да подкрепят народните маси. Например, всеки представител от безполезната класа ще получава така наречения безусловен базов доход – определена сума, която ще им позволи да вържат двата края на своя живот. Има и други идеи. Много хора в бъдеще ще предпочитат да живеят във виртуалната реалност. Например, да играят компютърни игри. На същото мнение е и Бил Гейтс.

Ако се запознаете с някои статистики, тези прогнози не изглеждат фантастика. Според американските икономисти свободното време при нискоквалифицираните работници през последните 15 години се е увеличило на 4 часа седмично, а 3 часа от тях те губят за видео игри. Харари смята, че до 2050 г. хората ще проучат нови сценарии за игри и ще прекарат цялото си свободно време във виртуалната вселена. Възможно е играчът да се превърне в официална професия. Друга популярна специалност ще бъде дизайнер на виртуалните светове.

Така или иначе, двете касти, елитът и безполезната класа, ще трябва да живеят на една и съща планета. И съседст­вото на обикновения хомосапиенс с "напомпания" киборг няма да завърши добре за първия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: бъдещечовечество
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 45Може да си вдигат заплатите и да крадат, обаче не инвестират нито в роботизация, нито в свръхтехнологии, нито в индустрия, нито в нещо градивно, конструктивно. Влагат средства в имоти в чужбина, автомобилен парк, безсмислено обучение на отрочетата си... И Гела направи фирма в САЩ, ама не може да влезе сред магнатите в Конгреса, а подпира и употребява Валери, и налива грешни пари в оня делиормански отбор. Що не роботизира щатската си фирма?! Щото е от село.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намерете историята за дракона тиранин.
46
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Против интереса на богатите е вече глобално да се увеличава населението. Колкото и да се роботизира индустрията, земните ресурси са крайни и богатите искат да запазят за себе си околната среда чиста и достатъчно ресурси. С по-образовано население около 1 милиард светът ще е много по-спокоен и с по-малко войни.
45
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че бюрократите са елита и те колят и бесят, не реално създаващите икономически растеж предприемачи и учени. Ей там е проблемът. А бюрократите вече са си каста в Европа и използват целия репресивен апарат да доят останалите.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Да остави милиони хора без работа може само изкуственият интелект"Тоя да е чувал за трактора? Или за по точните линии?
43
4
 
6
 
! Отговори
хипнотизирани преди 5 години
До Анонимен 44Сорка, ама слез на земята!Бавно ли схващате, в друга реалност ли живеете или имате умстен дефи.цит?Тия ваши фантамагории са във виртуалната сфера. Във вашите "игри".Никой не живее сам за себе си, заобиколен с роботи. Това, което пишеш се нарича самодостатъчност. То е неосъществимо.
42
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бъдещето което се очертава в световен мащаб няма да е много розово. Погледнете какви заплати си раздават в европейския парламент. Погледнете вашите селянду.рски управници колко си вдигнаха заплатите под предлог че средната заплата се била вдигнала на народонаселението. Само че аз работя в голяма фирма на световно ниво и не виждам да се е вдигнала средната заплата. Как я изчисляват нямам идея но по важното е че селските тарикати в парламата взимат над 5 бона. А вие Д... таратора да се не изгорите
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 37Много научна фантастика си чел, а аз написах "да слезем на земята"!Стига сте цитирали написаното в учебниците! Мислете логически!Схвана ли написаното от мен?! Кой ще потребява продукцията на индустрията? За кого е произведеното от робота?Човекът ще е нужен като консуматор. Така че човекът НЯМА да стане ненужен.Потърси в нета или в учебниците си понятието "свръхпроизводство" и до какво води то!
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мизантропиСорка, ама на него не му трябват банки и държави, защото той си ги има в достатъчност.
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГРОЗНА, ПРОКЛЕТА И ГНУ.СНА, ПРОТИВНА АНТИЧОВЕШКА СНИМКА, РЕКЛАМИРАЩА РОБОТИТЕ!
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости от разни долнопробни леви фантасти - това са простотии които се разтягат още от средата на 19 век.
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска гибелта, смъртта и унищожението на човека и човечеството и природата, и всичко това да бъде заменено с роботи и дигитализация, то такъв е ПРОКЛЕТ МИЗАНТРОП!
36
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В машина ако не и заложиш морал, няма морал. С човек е много по-сложно. военната индустрия е в най-големият играч в рабработването и плащането на тези открития. Не е за добруването на човека, киборгите не ги подготвят за медицински сестри и болногледачки. Власт и контрол и непобедима, евтина, леснозаменяема армия.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 24Не се притеснявай, има си механизъм и той работи перфектно от създаването й. Средно на всеки няколкостотин хиляди години Земята пресича орбитата на някой по-големичък астероид и се сдобиваме с бедствие от континентален или глобален мащаб. От друга страна, честотата за изригване на някои от дремещите супервулкани се оценява на докъм 1.5-2 милиона години. Така че, споко! За времето между тия събития ще може спокойно да се затрием и сами.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 28 В индустрията машинизацията спестява работната ръка и оплакването от заплати и стачки . В медицината при хирургията един добре програмиран робот ще може да върши 100% по ефикасно работа от един хирург да речем ! В армията ще е по рентабилно да се наемат и обучат оператори в кабини СЪС СИМУЛАТОРИ/ИГРИ да управляват военни машини от разстояние отколкото да пратиш звод с човеци който може да умрат ! ТЕЗИ НЕЩА ЩЕ СЕ СЛУЧАТ НО САМО ГОЛЕМИТЕ СТРАНИ ЩЕ ИМАТ ТАКАВА МОЩ! Човека е вече консумър и такъв ще е в бъдещето.
33
0
 
3
 
! Отговори
и е важен преди 5 години
безполезния елит са тези милиони ненужни,другите им снасят ли снасят,тогава
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 100 години , а може и по рано ще има безсмъртни хора. Те нямада са точно безсмъртни, защото инциденти стават, но няма да остаряват . Стс сигурност няма да е възможно за бай ти Пеньо от Долнево, но някой свръх богаташи не виждам причина да не посегнат към тази възможност. Не знам как ще озъптят стремежът на хората към вечната младост обаче. Народът за пари е готов на всичко, пък смятай за вечен живот.
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Логичното е- свръх роботизация- нарастване на печалбите- големи данъци- свръх социална система. Някой трябва да купува произведеното от роботите. Свръхпроизводство без потребление е гибелно.
30
1
 
1
 
! Отговори
,,маймунарник,, преди 5 години
не сме направени роботи,человеци сме направени не от робот или *** как не ви е срам да кажете,че мили
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами какво ще стане с пара зититте които само чакат на еврофондове :( цяла държава ли ще затрият?