Марсианската вода е идеална! Може да съществува живот

Липсата на атмосфера не пречи на организмите да живеят в нея
25 окт 2018 17:15,
35
Марсианската вода е идеална! Може да съществува живот
Снимка: Reuters

Планетолози смятат, че марсианската вода може да съдържа прости микроорганизми, съобщи Лайф.

Учени от Калифорнийския технологичен институт заключиха, че водата на Марс на практика е идеална среда за зараждане на живот - съдържа достатъчно количество кислород не само за оцеляването на микроби, но и за съществуването на многоклетъчни организми. Резултатите от нов химичен анализ на марсианската почва показват, че в подпочвени води на планетата може да се е натрупало достатъчно количество кислород, въпреки на практика пълното отсъствие на атмосфера.

За тези заключения на учените допринесъл космическият апарат "Марс рикънисънс орбитър", който кръжи около Червената планета. С помощта на специални инструменти учените установили, че в марсианската вода, която е с високо алкално съдържание, се съдържат около 32 милиграма кислород на кубик вода.

По мнението на учените, това количество е достатъчно не само за съществуването на бактерии, но и за появата на прости многоклетъчни организми. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
6
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
А кво сава с Kypиосити,Curiosity беше стартиран на 26 ноември 2011 и експлоатациооният му срок беше три години (всяко нещо си има живот). Сега си стои неподвижно на Марс. Аз го виждам - като табуретка! :D
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да е идеална, като не е течна пак не става за живот.
6
0
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
За тези заключения на учените допринесъл космическият апарат "Марс рикънисънс орбитър", който кръжи около Червената планета.Той именно с тази цел е изпратен и по-точно за изследване на наличието на вода на полярните шапки и под повърхността. Интересен е фактът, че сателитът струва 720млн.$, тежи 2,180кг. Прави пълна обиколка около Марс за 35,5 земни часа, като най-близката му орбитална точка е на 420 км., а най-далечната 44,500 км.
5
1
 
4
 
! Отговори
мреен преди 5 години
Отиваме на Марс!
4
4
 
10
 
! Отговори
Вал преди 5 години
А нещо за радиацията да кажете.
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още американски глупости. Ормъзна ни стига вече.
2
4
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
А смислен коментар от теб ще чуем ли?
1
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе нещо от Русия за космоса няма ли да чуем? Милите не могат да излязат от геостационарна орбира, великите им военно-космически сили :)