Кухнята на климатични промени: Учени на полярна мисия

Първата група от учени ще потегли на 9 ноември
1 ное 2018 21:27,
1


1 ноември е обявен и за международен ден на учените. Съвсем скоро за Южния полюс ще заминат изследаватели на поредната българска мисия. На лагер вече е и нов готвач, който избира полярната храна на изследователите.

Първата група от учени ще замине за Южния полюс на 9 ноември.

Това е 27мата мисия на родните учени, които този за пръв път ще изпълнят национална програма. Всичко това означава, че държавата вече припознава значението на подобни експедиции и откритията, които могат да помогнат за решаването на ключови проблеми.

"Южният полюс е кухнята на климатичните промени, които касяат всички нас. Виждаме какво се случва, а високите температури водят до сериозни и големи последици", коментира проф. Христо Пимпирев в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR.


По думите му подобни експедиции допринасят за развитието на науката и дават сведения, които могат да помогнат за решаването на сериозни проблеми, които могат да застрашат живота на земята.

Как човешката дейност и замърсяването влияе върху околната среда и живите организми на Земята?

Хидробиологът доц. Любомир Киндеров сподели, че системата на Черно море е в пълен колапс.

"За радост полярните екосистеми са много по-малко засегнати. Нашите изследвания ще са насочени за показване на съвременната картина, която може да бъде използвана", заяви хидробиологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари