Две галактики в една... преди 10 млрд. години

Тогава Млечният път се слива с галактиката Gaia-Enceladus
2 ное 2018 14:52,
5
Две галактики в една... преди 10 млрд. години
Снимка: Getty Images

Преди около 10 милиарда години Млечният път се слива с огромна галактика - Gaia-Enceladus. Описанието на това мега-сливане, открито от международен екип, ръководено от астронома на университета в Гронинген Амин Хелми, е публикувано в научното списание Nature, съобщава Science daily.

Големи галактики като Млечния път са резултат от сливания на по-малки галактики. Изключителен въпрос е дали една галактика като Млечния път е продукт на много малки сливания или на няколко големи. Професорът по астрономия в университета в Гронинген, Амина Хелми, прекарва по-голямата част от кариерата си в търсене на "вкаменелости" в нашия Млечен път, които биха могли да дадат информация за неговото развитие. Тя използва химичния състав, позицията и траекторията на звездите в ореола на галактиката, за да идентифицира сливания, които са създали ранния Млечен път.

Последното съобщение от сателитната мисия "Гая" през април осигури на професор Хелми данни за около 1,7 милиарда звезди. Тя вече използва данните, за да търси следи от сливания в ореола: "Това, което не очаквахме да открием, е, че повечето звезди от ореола всъщност имат общ произход от едно много голямо сливане".

"Най-малките звезди на Gaia-Enceladus са всъщност по-млади от местните звезди на Млечния път, които сега се намират в дебелия диск. Предшественикът на този дебел диск е бил разтърсен и издухан от Gaia при сливането на двете галактики, поради големия размер на галактиката "нашественик", допълва тя.

В крайна сметка се оказва, че звездните петна в ореола на галактиката са отломките от сливането на Млечния път с галактика, която е била малко по-масивна от Малкия Магеланов облак преди десет милиарда години, а именно Gaia-Enceladus, кръстена на гигантския Енцелад, който в гръцката митология е син на Гея (богинята на Земята) и Уран (небесният бог).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Ами то си личи, че не си учен защото според всичко което се знае в момента повечето галактики всъщност се отдалечават и разбягват една от друга, а сливанията са изключения.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и дошли македонците!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой е преписвал без да внимава и мисли: всъщност сливат се нашата сравнително голяма галактика с галактика ДЖУДЖЕ, а не мега галактика! Има много красива анимация по темата.
1
3
 
6
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Значи Млечния път се е появил преди 10 милиарда години от сливането на две други галактики ...искам Нобел !И премията в левове по курса на БНБ!