Джото се пошегувал и нарисувал дявола... в църква

700 години заигравката му с Луцифер остава тайна
5 ное 2018 22:31, Нели Христова
24
Джото се пошегувал и нарисувал дявола... в църква
Снимки: Reuters

Когато погледнете към тавана на една от най-красивите базилики в Италия, едва ли очаквате да видите лицето на дявола. Но във фреската върху купола на "Свети Франциск" в Асизи именно образа на Луцифер е скрит сред облаците. Може и да не се набива на очи, но ви наблюдава отгоре. 

Ренесансовите художници със сигурност са имали чувство за хумор. Микеланджело е скрил в "Сикстинската" капела множество намеци за величието на науката пред вярата, а Леонардо – жена в "Тайната вечеря".

Подобно на тях Джото през XIII-ти век рисува дявола в базиликата "Свети Франциск", но го скрива така, че ако не се доближиш до тавана, няма как да го забележиш. 

Експертите го откриват, когато църквата е подложена на реставрация след силно земетресение през 1997 г. и близо 700 години, заигравката на Джото остава тайна.

През Средновековието наистина е имало вярвания, че в небето живеят демони, които се опитват да възпрепятстват възнасянето на душите към Рая. Но дяволът не е имал място сред небесните облаци. 

С хлътнали очи, остър нос, лукава усмивка и рога, Сатаната се появява във фреската, която изобразява смъртта на Свети Франциск. Но според експертите, Джото не е очаквал, че някой някога ще види творението му от толкова близо.

Всъщност, официалната версия е, че художникът е нарисувал образа на дявола, за да се пошегува, но и да си отмъсти. Лицето най-вероятно принадлежи на човек, който Джото е познавал, но е недолюбвал. 

Тайната фреска е уникална и по още една причина – според учените, подобна техника се е използвала за първи път през 1460 г., близо два века след творението на Джото. Ала лицето на дявола се оказва първоизточникът на ренесансовата мода със скрити послания точно в сърцето на църквата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Пътър Инквизистката преди 5 години
Поредния сатанист и предател на светата вяра!!! то за това, всички тея художници, музиканти, артисти и други сексуални ***, не трябва да се толерират.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше една празна картина,в една галерия.И това било шедьовър.Гледат хората празната картина и цъкат.На който капацитета му е малък,вярва на празна картина
21
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20Религията е простотия.
20
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Религията не би трябвало да има място в едно модерно образовано общество. За съжаление хората още вярват в неща от преди хиляди години, а други си мислят, че онези хора преди 2000 години са имали по-добри представи за света от нас... което е тъжно.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Католицизма е ерес,която не може да спаси западните общества от деградацията,и липсата на друуги ценности освен парите..
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Западното православие е католицизма!Някой така от невежество не го знаят !А други го подклаждат по политически причини !Докога ???"До когато, за разнообразие спрат да ни използват за геополитическа монета. Оставиха ни на турците - ако Венеция беше помогнала, Константинопол нямаше да падне. После не си мръднаха пръста, докато исляма смаза православието, спряха го чак пред Виена, защото там са ... католици. После ни продадоха на комунистите, границата пак минаваше почти разделяйки религиите.
17
6
 
17
 
! Отговори
Не! преди 5 години
Всички еврейски религии са демонични. Имат една единствена цел - човекът да е овца и да не се потдава на изкушението да мисли!
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15Католици, православни, мюсюлмани.Хвани единия, удари другия.-казал масона, докато се кланял на нещо, дето никога не го е виждал на са му казали, че го има, но ще го види, ако първо повярва, че го има, а през това време "непосветените" в лъжата, му работели ангария.
15
4
 
15
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Изобщо не се е пошегувал - нарисувал е истинското лице на католическия елит от онова време. Те тогава не са строели пищни катедрали, богато изрисувани заради вяра или изкуство, а за да демонстрират безграничната си власт и безсрамно богатство. Били са м.***.рите на средните векове. Е тук за 30 години, момчета физкултурници по анцузи, се превърнаха в големи бизнесмени и ценители на антики. А след 100? Дали няма да същите като тези папи?
14
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Католици, православни, мюсюлмани.Хвани единия, удари другия.
13
23
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кланяйки се на "Бог",вие всъщност се кланяте на Дявола.Аврамовите религии(юдаизъм,християнство,ислям) са акт на най-голямата измама извършвана срещу човечеството.Исус е бил обрязан и не е умирал на кръста.Умира в Кашмир на 112 годишна възраст в селото на овчаря.Мохамед е бил с ментални отклонения -чувал е гласове.Мислил е,че Аллах му говори и диктува Корана.Резултата е почти без стойност.Никой не идва да ни спаси.Сами трябва да го направим.Науката,медицината,математиката ще ни направят свободни.
12
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Виждал съм дявола на Джото Прилича на Путин но не е толкова грозен
11
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Западното православие е католицизма!Някой така от невежество не го знаят !А други гоподклаждат по политически причини !Докога ???
10
41
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинския лидер на християните е само папата !Вижте и пълната анархия сред православието !Ако бяха разумни да са се подчинили на Рим !Уви и до днес само кавги сред останалите.православие !
9
4
 
3
 
! Отговори
нещо общо преди 5 години
Катедралата на Франциск е изрисувана приживе на него. Може да е позирал.
8
5
 
9
 
! Отговори
също преди 5 години
Това че на мястото на Бога, или поне сина му Христос, е нарисуван самия Франциск, също ми се вижда много "забавно".
7
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И откога Луцифер=Дявол? Луцифер не беше ли еквивалентът на Венера? Или си пишем, колкото да не заспим?
6
20
 
21
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Католическата църква е сатанистка, нищо чудно и по заявка на Рим да го е нацапотил там. Православната църква е истината, тя ни е съхранила и като народ!
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Катедралата е път към Господ !
4
17
 
17
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Католическите катедрали нямат нищо общо с Църквата Христова!