Може ли растителността да редуцира стреса?

Живеещите до гора по-лесно се справят със стресови ситуации
Обновена: 5 ное 2018 22:55 | 5 ное 2018 22:55,
8
Може ли растителността да редуцира стреса?
Снимка: Getty Images

Амигдалата е част от лимбичната система, която е отговорна за регулиране на емоциите в отговор на неприятни гледки, усещания, миризми. Амигдалата най-често се свързва с емоции като страх и тревожност, агресия.

Състояния като гняв, отбягване и определени защити се активират благодарение на амигдала. Тя е отговорна и за задействането на наследствените признаци на стреса. Лошото функциониране на амигдалата е свързано с тревожността, аутизма, депресията, нарколепсията, посттравматичния стрес, фобиите и шизофренията.

Образно изследване на институт "Макс Планк" показва, че жителите на града, които живеят по-близо до гората, са по-склонни да имат по-здрава структура на амигдалата и са по-способни да се справят със стресови ситуации, пише Neurosciencenews.

Проучването, изследва връзката между наличието на природа в близост до домовете на обитателите на града и тяхното здравословно състояние.

Шум, замърсяване и много хора в затворено пространство: Животът в града може да причини хроничен стрес. Жителите на града са изложени на по-висок риск от психични заболявания като депресия, тревожни разстройства и шизофрения, отколкото живеещите в неурбанизираните райони.

"Изследванията върху мозъчната пластичност подкрепят предположението, че околната среда може да оформи мозъчната структура и функция. Ето защо се интересуваме от условията на околната среда, които могат да окажат положително въздействие върху развитието на мозъка. Проучванията на хората в провинцията вече показват, че живеенето в близост до природата е добро за тяхното психично здраве и благополучие. Затова решихме да разгледаме обитателите на града", обяснява водещият автор на изследването Симон Кюн.

Наистина учените са открили връзка между местоживеене и здравословно състояние на мозъка: живеещите в близост до гора жители на града са по-склонни да показват признаци на физиологично здрава структура на амигдалата и следователно са по-способни да се справят със стреса. Този ефект, разбира се, зависи и от разликите в образователната квалификация и доходите. Въпреки това, все още не е възможно да се намери пряка връзка между изследваните региони на мозъка и градските градини или гори. Въпросът е дали живеенето близо до гора наистина има положително въздействие върху амигдалата или просто при хората с по-здравословна амигдала има по-голяма вероятност да изберат жилищни райони в близост до гора. Въз основа на съвременните знания изследователите смятат, че първото обяснение е по-вероятно. Необходими са допълнителни надзорни проучвания за натрупване на доказателства.

"До 2050 г. почти 70% от населението на света се очаква да живее в градовете. Поради това тези резултати могат да бъдат много важни за градоустройственото планиране. В близко бъдеще, обаче, наблюдаемата асоциация между мозъка и близостта до горите ще трябва да бъде потвърдена в по-нататъшни проучвания и в други градове", заяви Улман Линденбергер - съавтор на изследването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Квараталите трябва да са с къщи с дворове по 1-2 декара на къща и да си садят плодни дръвчета и зеленина."Това на теория е чудесно, а като пръснеш един град в каре 70 на 70 километра как ще осъществяваш комуникациите - транспорт, ток, вода? Безумно скъпо е, неефективно е, народа ще си прекарва половината ден в мотане назад-напред, което според мен е доста повече стрес.
6
0
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 5 години
Точно на Колю рецептата е най-добрата за всичко! Къркайте и да не ви дреме за нищо! Точно на това разчитат ония ***, дето сме ги избрали да ни клатят ежедневно.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кроншпан ще изсекат всички гори в българия до 5 години,тов е сигурно.
4
0
 
12
 
! Отговори
Колю Джибрата преди 5 години
Може!!Аз в градината си имам гъста растителност от сини сливи!!Продуктите на тази растителност след като ферментират и дестилират помагат много за стреса!Всяка вечер се лекувам!Днес като чух ,че гражданската може да стане 1000лв и за малко да получа инфаркт....добре ,че взех бързо 3 големи дози сливомицин иначе пиши ме мрел!
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може,ако спрете да изсичате горите!Когато се изсечат дърветата,земата маса се свлича и остават голи чукари и скали и един гол голям Х.у.,вместо планина и дивеч.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е вярно,природата успокоява и въздухът е по-чист,някога възрастните са изпращали хората преживяли стрес в природата до някоя река,да наблюдават реката и така дни наред,докато им мине.Ако и храната е био и здравословна,още по-добре.Квараталите трябва да са с къщи с дворове по 1-2 декара на къща и да си садят плодни дръвчета и зеленина.
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Многото богатство водело до побъркване.Като крадат заедно не са се побъркали