МК-УЛТРА – проектът за контрол на съзнанието. Продължава ли?

Доктор Юън Камерън докарва част от пациентите си до ръба на лудостта
8 ное 2018 20:00, Нели Христова
71
МК-УЛТРА – проектът за контрол на съзнанието. Продължава ли?
Снимка: RD Revilo

В края на 40-те години доктор Юън Камерън е амбициозен психолог, директор на Световната психиатрична организация и президент на организациите в Канада и САЩ, който иска да излекува шизофренията. За целта той смята, че е нужно да бъдат изтрити определени спомени в съзнанието на засегнатия и то да бъде препрограмирано. Проучването му не бива завършено, но не защото е неуспешно, а защото идеята на д-р Камерън изключително много допада на ЦРУ.

Още по темата

През 50 и 60-те години, американското правителство се притеснявало, че СССР и Северна Корея имат технология за контрол на съзнанието, която прилагали върху заложниците, хванати по времето на Корейската война. В началото на 50-те ЦРУ се свързва с доктор Юън Камерън и му отправя интересно предложение – да стане част от секретния им проект МК-УЛТРА за промиване и контрол на човешкото съзнание. В замяна, психиатърът получил близо 70 хил. долара за периода от 1957 до 1964 г. 

Камерън се съгласил на драго сърце. Той приел пациентите си като обекти и докарал голяма част от тях до ръба на лудостта. Експериментите му включвали инжектиране на конски дози LSD, сексуално насилие, постоянно повтарящи се съобщения (около половин милион пъти), електрошок и привеждането в медикаментозна кома, която траела седмици наред.

Но кой би се съгласил на подобно мъчение в името на спечелването на Студената война? Никой. И точно за това Камерън намирал своите опитни зайчета в психиатричните клиники. Някои от тях търсели помощ заради обикновени ментални проблеми, като следродилна депресия и тревожност. И никой от тях не знаел, че когато излезе от там, вече няма да е същия.

Върнати обратно в нормалния свят, повечето от тях не можели да се справят – тяхното съзнание било напълно унищожено. Гняв ги завладявал без определена причина, а някои били с психиката на малко дете.

Експериментът, разбира се, не жъне голям успех. Или поне така казват разсекретените документи от ЦРУ.

Проектът МК-УЛТРА приключва през 1973 г.  Документите за ужасите стават достояние на широката публика две години по-късно. Някои от тях са унищожени от ЦРУ. Действие, което е разбираемо. Едва ли американското правителство иска да се знае за над 150-те човека, които са изгубили контрол над телесните си функции, получили амнезия, забравили как да говорят, имало сериозни убийства и дори самоубийства.

Жертвите така и не получили извинение. Някои от тях получили обезщетение, ала години по-късно. Така например дъщерята на Джейн Стийл, Алисън Стийл, получила тихо 100 хил. долара от правителството на Канада като компенсация, че Джейн, без да е изявила желание, е станала част от МК-УЛТРА.

Джейн влиза в клиника за маниакална депресия, но станала част от опитните зайчета на Камерън през 1957 г. Обезщетението дошло едва през 2017 г.

Много други семейства още през 80-те завели дела срещу САЩ и Канада за щетите, които са причинили върху психиката на техните близки. Някои от тях се водят и сега.

Според други, МК-УЛТРА продължава да функционира и днес, но полето му на действие е съвсем друго.  През 2007 година Бритни Спиърс получава неочаквана нервна криза, десетки холивудски звезди страдат от депресия, наркотична зависимост и биполярно разстройство. Повечето от тях са станали известни на ранна детска възраст.

Според конспираторите, МК-УЛТРА се прилага на децата в развлекателната индустрия, а това обяснява защо Демо Ловато едва не умря от свръхдоза, Джъстин Бийбър е в постоянна нервна криза, а самоубийствата сред звездите започнаха да се увеличават.

МК-УЛТРА приключва през 70-те, но войната, макар и невидима, се води на различни фронтове, което не изключва мозъците в обществото да се промиват по нови, по-съвременни начини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
24
 
! Отговори
Иван Панов преди 5 години
MK-УЛТРА не знам дали го има изобщо... Ама и сляп ще види, че по телевизията се пуска само помия и промиване на мозъци от Сатанисти и масони! Ама Тръмп им е.ба мамата засега... Ние ЕС да разкараме Англия, на следващите избори и представителите на Сорос... И нещата ще тръгнат! КОНСЕРВАТИЗЪМ, това ни е пътят!!!!!!!!!!!!!
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо, застрашени са само кандидатите за слава в САЩ, Англия, Франция, Германия и някои други държавици. В България на никой не сме му изпотрябвали
45
0
 
5
 
! Отговори
ЯВОР преди 5 години
Боже, и какво ще стане с обикновения индивид????
44
1
 
5
 
! Отговори
контрол нет преди 5 години
сателитите за какво са,радиосигналите за какво са,трептенията за какво са,атомната бомба е лош пример,да не се правят никакви опити,експерименти,това е подсъдимо,да съдиш цру,кгб,ми5,дс,смешно нали,Бог да ви съди
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А СЛЕД 10 ГОДИНИ ВМЕСТО РОБИ ЩЕ ИМА РОБОТИ.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛУДИ ПАРИ СЕ ДАВАТ ЗА ОЩЕ ПО ЛУДИ ПОСТАНОВКИ.
41
4
 
0
 
! Отговори
насилници мръсни преди 5 години
,,зомбитата от холивуд,, лош пример,живи и здрави,технологиите са виновни,изкуствения интелект си избършат *** с тях,не сте добре от цру,кгб,ми5,гестапо,брюксел,дс,не сте добре банда откачалки
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започва от приетите с почести след втората световна нацистки лекари като Менгеле. Използват неговия опит и той става част от МК-Ултра
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
деца между 8-10 годишна възраст са третирани половин година с LSD и електрошокове докато накрая им промият мозъка
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКО ЗАПОЧНА В 1947 ....
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължава под формата на програмата "Монарх" която е в пъти по силна и завършена.
36
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
понякога за да се оправдае,човек измисля всякакви неща включително,че някой или нещо го управялява...а истината е,че всичко правим сами...
35
7
 
1
 
! Отговори
луди цру кгб преди 5 години
контролират с някакви ,,трептения,, руски,американски,защото са алчни,расисти,евреите не са им виновни,гнусни алчни американци,англичани,луди немци,мразят евреите
34
0
 
7
 
! Отговори
наистина преди 5 години
Продължава ли?
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Консерватизмът в науката е доказателството ....
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О, сам трябва да си махнеш лепенката на очите.
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приемник на МК-Ултра е програмата "Монарх".
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не ви е шубе да погледнете Злото в очите, прочетете книгата Thanks for the memories от Bryce Taylor. Там е описано всичко от потърпевш. Описаното в статията е само малко зрънце от цялото.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като видиш колко престрелки има в САЩ, бих казал че е в пълен ход този експеримент, сега е във фаза предоказване.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много мерак и усилия са нужни, за да се запознаеш с това.