МК-УЛТРА – проектът за контрол на съзнанието. Продължава ли?

Доктор Юън Камерън докарва част от пациентите си до ръба на лудостта
8 ное 2018 20:00, Нели Христова
71
МК-УЛТРА – проектът за контрол на съзнанието. Продължава ли?
Снимка: RD Revilo

В края на 40-те години доктор Юън Камерън е амбициозен психолог, директор на Световната психиатрична организация и президент на организациите в Канада и САЩ, който иска да излекува шизофренията. За целта той смята, че е нужно да бъдат изтрити определени спомени в съзнанието на засегнатия и то да бъде препрограмирано. Проучването му не бива завършено, но не защото е неуспешно, а защото идеята на д-р Камерън изключително много допада на ЦРУ.

Още по темата

През 50 и 60-те години, американското правителство се притеснявало, че СССР и Северна Корея имат технология за контрол на съзнанието, която прилагали върху заложниците, хванати по времето на Корейската война. В началото на 50-те ЦРУ се свързва с доктор Юън Камерън и му отправя интересно предложение – да стане част от секретния им проект МК-УЛТРА за промиване и контрол на човешкото съзнание. В замяна, психиатърът получил близо 70 хил. долара за периода от 1957 до 1964 г. 

Камерън се съгласил на драго сърце. Той приел пациентите си като обекти и докарал голяма част от тях до ръба на лудостта. Експериментите му включвали инжектиране на конски дози LSD, сексуално насилие, постоянно повтарящи се съобщения (около половин милион пъти), електрошок и привеждането в медикаментозна кома, която траела седмици наред.

Но кой би се съгласил на подобно мъчение в името на спечелването на Студената война? Никой. И точно за това Камерън намирал своите опитни зайчета в психиатричните клиники. Някои от тях търсели помощ заради обикновени ментални проблеми, като следродилна депресия и тревожност. И никой от тях не знаел, че когато излезе от там, вече няма да е същия.

Върнати обратно в нормалния свят, повечето от тях не можели да се справят – тяхното съзнание било напълно унищожено. Гняв ги завладявал без определена причина, а някои били с психиката на малко дете.

Експериментът, разбира се, не жъне голям успех. Или поне така казват разсекретените документи от ЦРУ.

Проектът МК-УЛТРА приключва през 1973 г.  Документите за ужасите стават достояние на широката публика две години по-късно. Някои от тях са унищожени от ЦРУ. Действие, което е разбираемо. Едва ли американското правителство иска да се знае за над 150-те човека, които са изгубили контрол над телесните си функции, получили амнезия, забравили как да говорят, имало сериозни убийства и дори самоубийства.

Жертвите така и не получили извинение. Някои от тях получили обезщетение, ала години по-късно. Така например дъщерята на Джейн Стийл, Алисън Стийл, получила тихо 100 хил. долара от правителството на Канада като компенсация, че Джейн, без да е изявила желание, е станала част от МК-УЛТРА.

Джейн влиза в клиника за маниакална депресия, но станала част от опитните зайчета на Камерън през 1957 г. Обезщетението дошло едва през 2017 г.

Много други семейства още през 80-те завели дела срещу САЩ и Канада за щетите, които са причинили върху психиката на техните близки. Някои от тях се водят и сега.

Според други, МК-УЛТРА продължава да функционира и днес, но полето му на действие е съвсем друго.  През 2007 година Бритни Спиърс получава неочаквана нервна криза, десетки холивудски звезди страдат от депресия, наркотична зависимост и биполярно разстройство. Повечето от тях са станали известни на ранна детска възраст.

Според конспираторите, МК-УЛТРА се прилага на децата в развлекателната индустрия, а това обяснява защо Демо Ловато едва не умря от свръхдоза, Джъстин Бийбър е в постоянна нервна криза, а самоубийствата сред звездите започнаха да се увеличават.

МК-УЛТРА приключва през 70-те, но войната, макар и невидима, се води на различни фронтове, което не изключва мозъците в обществото да се промиват по нови, по-съвременни начини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така наречените звезди са перманентно дрогирани.Затва се държат така.Наркотици,алкохол,извращения и пари повече отколкото могат да изхарчат.И купчина фенове и фенки които са готови да спят пред къщата на изтривалката.Е как няма да изкукат те не са излизали от филма от 10-20 години.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човеко нещата не опират само до наркотиците. Това е много по-сложно отколкото предполагаш. За да те направят зомби се изискват и други неща, имаш си човек който те контролира и тн. Как видяха сметката на Уитни Хюстън? Преди убийството се оплаквала в някакво предаване че и рисуват разни страшни очи навсякъде из къщата. По мебели, врати, прозорци и тн.
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се замислите малко по сериозно ще видите че манипулацията на хората вече е в действие. Ето ви веднага един въпрос над който да се замислите. Кой нормален ще гласува за тези които 30 години ги унищожават. Аз все още не съм под въздействието на психотропните оръжия щом като от първите избори в началото на 90-те не съм стъпил в избирателна секция. Но аз съм единичен случай повечето са с изключени мозъци което е страшно на фона на мизерията в която съществуват. Загубили са преценка за реалноста.
24
2
 
2
 
! Отговори
ако .... преди 5 години
не вярваме, не сме ние.
23
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по-скоро синтетиката(наркотици,лекарства),алкохола и гмо-то влиаят на психиката...такива за филмчета,скрити кадри и разни звуци са пълни глупости...
22
0
 
6
 
! Отговори
ХА ЧЕСТИТО! преди 5 години
Отвори се темата.
21
0
 
15
 
! Отговори
не е за вярване! преди 5 години
Тази статия е като бяла лястовица сред обичайния шит. БравоА че проектът изобщо не е спирал е ясно.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След "Булава" САЩ са равни и тихи.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължава естествено- пусни си някое музикално радио, филм, прочети реч на евролидер или излез на улицата и ще станеш свидетел на експеримента.
18
0
 
3
 
! Отговори
ха-ха преди 5 години
ШАХ И МАТ.
17
0
 
7
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
ХОЛИВУД ПОКАЗВА, НО НЕ ДОКАЗВА.
16
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно ли някой се хваща на подобни глупости?!
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече могат да накарат човек да сънува различни неща без да подозира,следващата логична стъпка би била манипулуране на емоциите и поведение посредством директна стимулация с химични вещества или ток върху определени центрове на мозъка.Това ще се извършва най-вероятно от наноботи.Биоробот на дистанционно управление...Не е ли тайничката мечта на всички да бъдем просто господари и всички да правят точно каквото искаме?
14
0
 
8
 
! Отговори
ОХ преди 5 години
ПРОЕКТ КАМЕЛОТ ЩЕ ВИ ОТВОРИ ПОРИТЕ ....
13
0
 
17
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Проектът продължава. Телевизията не трябва да се гледа. Всичко е пропаганда повече от когато и да било. Понеже няма лагери (за сега) всички трябва да бъдат облъчвани с фалшиви новини.
12
0
 
20
 
! Отговори
Поп преди 5 години
АКО ВСЕ ОЩЕ СМЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА МИСЛИМ, .............. ТРЯБВА ДА СЕ, СЕТИМ ЧЕ ГОЛЯМО ЗЛО БРОДИ НАОКОЛО.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО ....
10
5
 
7
 
! Отговори
Хххх преди 5 години
Руснаците са виновни...още тогава контролирали този лекар и той затова мъчел горките американци....иначе той е бил много сипматичен лекар...
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пред "Ярс" всички са равни!
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майкъл Джаксън умря.Уитни Хюстън умря по Ъщия начин.Има нещо вярно ,ама защо ги трепят?