Дикция, чар и загар... компютърно генериран тв водещ

Той вече дебютира, а иновацията е на китайската агенция Xinhua
9 ное 2018 14:00,
10

Китайската държавна информационна агенция Синхуа (Xinhua) представи най-новото си попълнение в нюзрума - компютърно генериран водещ на новинарски емисии. Той може да говори, да се движи, да жестикулира и е облечен в костюм. Има си и англоезична версия.

Киберводещият е дигитална версия на известен ТВ водещ в агенцията. Той може да работи неуморно по 24 часа в денонощието, по седем дни в седмицата, 365 дни в годината.

Цифровото копие е разработено с помощта на машинно самообучение, така че да имитира реалистично гласа, изражението на лицето и жестовете на оригиналния водещ. От агенцията твърдят, че той чете текстове като професионален водещ. Повечето зрители обаче са на обратното мнение, след като видяха и сравниха прототипа с оригинала.

Алгоритъмът му се захранва от видеоизлъчвания на живо, за да научат AI водещия да говори. Според блогпост на Синхуа, водещият с изкуствен интелект е бил създаден, за да се намалят разходите за производството на новини и да се подобри ефективността.

Движенията на водещият изглеждат плавни и много близки до реалността. Визуално единствено устата разваля донякъде илюзията. Английската реч също не е идеална. Въпреки че е базирана на истинската реч на англоговорящ журналист, гласът звучи роботизирано и странно.

В крайна сметка все по-често се убеждаваме, че нито една професия не е защитена от автоматизация и роботизация, дори телевизионният водещ.

Премахването на човешкия елемент от производството на новини може би наистина ще намали разходите, но няма да ги направи по-ангажиращи. Слушането на монотонен роботизиран глас да обяснява процесите в политиката или световната търговия наистина не звучи като бъдещето, за което мечтаем.

От друга страна обаче скоростта, с която се развива изкуственият интелект позволява лесно да си представим AI водещи, които са неразличими от истинските… за добро или за лошо.

"Аз, който бях изцяло клониран от истински образ, успях да овладея воденето на телевизионно предаване, както човешкият образ, на база на който съм създаден", казва AI-водещият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП направиха нещо по евтино-назначиха за президент Радев и сега той повтаря точно всичко което Йотова му е казала.Веднага след края на изборите Йотова изрично го предупреди ,че и най малкото движение срещу БСП няма да му бъде простено.И сега човекът е на тръни една секунда невнимание и после цял живот редови!Определено е по надежден от китайският си колега! На китаеца може програмата да му забие,някакви бъгове да му се появят,или някой да го хакне и да заговори против ККП.Радев е по надежден.
7
0
 
2
 
! Отговори
Хеким Ян преди 5 години
Най-после ще могат да се контролират въпросите на водещия.
6
0
 
2
 
! Отговори
Умрел преди 5 години
Най накрая писна ми от тия полу живи индивиди.
5
0
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
rage against the AI
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, скоро всички водещи ще са холограми и роботи, а електронните издания задължително ще се пишат от изкуствен интелект.
3
8
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Ако дигитализираме *** ще може да иска оставки 24/7 360дни в годината
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Устата не му се мърда в тон с думите. Във всяка компютърна игра устата на героят се мърда в тон с думите даже имат мимически мускули и тва е от 7-8 години.Тия са назад
1
0
 
14
 
! Отговори
Леле преди 5 години
Закахърих се за Хекимян....