Слънчево в Сибир, а и в София! Суха есен, топла зима… Какво се случва?

Есента е на път да попадне в топ 5 на най-сухите за последните 80 г.
12 ное 2018 07:10, Златко Желев
24
Слънчево в Сибир, а и в София! Суха есен, топла зима… Какво се случва?
Парещо слънце над смразяващ Сибир. Снимка: Reuters

Есен 2018 е на път да попадне в топ 5 на най-сухите за последните 70-80 години, прогнозира климатологът проф. Георги Рачев.

Според прогнозите септември се е оказал с 2 градуса над нормата, октомври - с около 2,5, а до момента ноември е дори с 4-6 градуса по-топъл от нормалното. В същото време това ще е и периодът с най-малко валежи, особено за Западна България. На някои места пък дъждовете са били от порядъка на 10-20 л на кв/м, което на практика е минимално количество. В отделни територии на страната пък изобщо не е валяло.

"Ако не вали в близките десетина дни, а според прогнозите времето ще продължи да е сухо, реколтата може да бъде компрометирана. Да не говорим, че за ноември дори е нормално вече да има снежна покривка, а поне до 25-и няма такива изгледи", обясни проф. Рачев.

Още по темата

Надеждата била, ако в края на месеца се образува средиземноморски циклон, който да предизвика значителни количества дъжд и за 1-2 дни, да се изпълни месечната норма.

"Но това не е разрешение на проблема със засушаването, защото есенните посеви се нуждаят от влага. Когато обаче сме имали продължителен период на суша, то няма влага в първите 40 см от почвата и посевите не могат да покълнат. Така че обстановката за селскостопанските производители никак не е лека", обясни проф. Рачев пред "Монитор".

Показателни за засушаването били и ниските нива на водите в реките и езерата в планините. В Пирин например са паднали с половин метър, а реките на места били изцяло пресушени. Не било по-добро положението и в Рила. Затова и експертите се надяват през януари да има повече валежи, за да се компенсира дефицитът на водния баланс.

Топлата и суха есен обаче не е характерна само за нашата страна, но и за целия Балкански полуостров и Източна Европа. В Германия например нивото на Рейн е едно от най-ниските за последните 50 години.

В Италия и Испания пък се наблюдава обратното явление. Там буквално бяха потопени от дъжд, а водите взеха 30 жертви.

"Има наслагване на някои специфични синоптични обстановки и това доведе до това дълго задържане на това дъждовете в Италия и Испания и на топлото време на Балканите и Централна и Източна Европа", коментира проф. Рачев.

Рекорди са отчетени и в европейската територия на Русия – в Москва и Санкт Петербург бяха измерени най-топлите дни, откакто съществуват метеорологични измервания там. Неслучайно преди няколко дни стана ясно, че този октомври е най-топлият в северното полукълбо и специално в Русия.

"Няма студ, който може да слезе към България. Русия е най-голямата по територия държава в света, но и най-студената. Тя е по-студена от Канада и Финландия, което е в противовес с това, което се случи през октомври. Навсякъде в европейската част на Русия температурите са с над 3 градуса по-високи, а в Сибир има места, които са с 8 градуса над нормата. Това е уникално. Имайте предвид, че през 1967 година никой не е мислил за глобално затопляне", поясни климатологът.

Според проф. Рачев хората като цяло са станали по-чувствителни към всяко изменение и на пръв поглед се създава усещането за нещо уникално.

"Наистина не е типично това засушаване в Източна Европа, както и валежите в Сардиния и Северна Италия. Но към 15 ноември се очаква промяна в общата атмосферна циркулация. Тогава температурите у нас ще се понижат, но не драстично", каза още проф. Рачев. Така максималните ще са между 10-13 градуса, а минималните около 2, но в котловинните полета ще паднат и под нулата. След 22 ноември температурите ще продължат да се понижават и може би в края на месеца ще стигнат до нормалните за сезона.

"Сушата обаче продължава. Дотук се движим с 4 градуса над нормата, така че се очаква и ноември да е над нормата", допълни Рачев.

Все още синоптиците не могат да дадат точни прогнози кога се очаква първият сняг. За целия Балкански п-в обаче и за България зимата се очертава да бъде по-топла с около 1-2 градуса.

"Предишните три зими също бяха доста топли, включително и миналата, но имаше разминаване в отделните месеци. Лятото у нас започна много рано, още през април имаше много високи температури. Юни и юли пък имаше много валежи, което остави в хората впечатление, че лятото е хладно, което не е точно така. Температурите бяха нормални. Валежите бяха 400% над нормата на места. В резултат на това зърнената и зеленчуковата реколта бяха на много високо ниво. Произведохме 10 млн.т зърно, царевицата се очаква над 3 млн. т и слънчогледът около 2 млн.т. Това е уникално за територията на България. Малко по-зле беше по отношение на картофите. Така че, когато има дъжд, има и реколта. Когато е сухо, не е така. Затова обръщам внимание на това засушаване", каза още проф. Рачев.

У нас продължава да има ясно разграничени четири сезона и хипотезата за размиване на сезоните не е вярна. В това е категоричен климатологът проф. Рачев.

"Ние винаги сме били на границата между умерения и субтропичния пояс и сме имали ясно разграничени четири годишни времена. Няма нищо в това, че някой пролетен или зимен месец са по-топли. Това е въпрос на циркулация. В интерес на истината обаче трябва да се знае, че топлото полугодие у нас е по-дълго. Имаме седем месеца с широколистна растителност - от април досега", обясни Рачев.

Той изтъкна, че ние сме близо до Средиземно море, което е най-голямото вътрешноконтинентално море на земята, и това оказва влияние върху климата. Експерти обаче отчитат тенденция от 1975 година досега в страната ни да става все по-топло. Забелязва се скок на температурите през цялата година. Така например зимите вече са с около 0,5-1 градуса по-топли, а летата - с около 0,2 - до 0,4 градуса. След две години ще бъде ясна и новата норма, която ще важи за периода 1991-2020 година. Тогава ще имаме и по-ясна представа за промените, настъпили в климата.

Учените са категорични, че когато имаме данни за 30-годишен период, тогава може да се говори за промени в климата.

Глобалното затопляне е абсолютен факт. То се усеща навсякъде по света. Така и 2016 година беше обявена като най-топла за целия свят. Тогава и влиянието на природния феномен Ел Ниньо, затоплящ няколко милиона квадратни километра екваториална вода в Тихия океан беше доста силна. Тогава температурата беше с 1 градус по-висока от средната за 20-и век.

"Това е много сериозно затопляне. 2017-а беше втората най-топла година - с 0,86 градуса, а 2015 година - третата с повишение от 0,8 градуса. Тази година върви към влизане на топ 5 на най-топлите години, но по всяка вероятност няма да може да постигне рекорда на 2016-а. Но забележете, че сред най-топлите години са последните пет. Нищо, че някъде е по-студено, а някъде по-топла. Цялата земна повърхност вече е по-топла от температурите на 20-и век с около 0,7 градуса", коментира още климатологът.

"Как ще се отрази това след около 5-6 години, никой не може да каже още от сега. Но северното полукълбо се затопля много по-бързо отколкото Антарктида. Тя още дълго време ще остане студена. Живеем в интересно време. Човешката дейност пряко влияе върху климата", добави климатологът. Той изтъкна, че влиянието на човешката дейност ще се усети и само след около седмица, когато в целия Балкански п-в ще бъдат запалени няколко десетки милиона печки, които ще влошат качеството на въздуха. За решението на този проблем обаче била необходима национална програма.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Пшеницата преди 1 година
Как 10 млн т, минимум 100млн сме произвели , световен лидер сме станали ахх
20
0
 
2
 
! Отговори
Ala_Bala преди 1 година
Още през 1967-68 прочетох в сп. "Космос"като ученик в 7 клас, статия за предстоящите климатични промени. Срокът тогава го бяха определили за около 50 г. Който не вярва на науката си е за негова смтка!
19
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В близките години ни очакват над 50 градусови жеги. Жал ми е за децата които сега са родени. След 40 години когато ще са в силата си няма да може да излязат навън без предпазно облекло. Температурите ще са непоносими. И в момента има държави в които температурите през лятото минават 50 градуса. Това са Бахрейн Емирствата Саудитска Арабия Кувейт. Държави от Персииският залив. Там пустинята оказва влияние на температурите. При нас все още мутрите не са изсекли горите но до 20 г. ще ги довършат
18
0
 
6
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 1 година
Печките на твърдо гориво са климатични регулатори..
Подават сигнал на БОГОВЕТЕ че на нашата повърхност има живи важни преродени като домашни хора
Тежки увреждания на климата се причиняват в момента от стотици милиони автомобили с инсталирани контролирани о жестоки врагове бели високовредни скенери .Особенно жестоки вреди нанасят денем.У нас милион автомобили увреждат с холограмни оръжия климата.
17
0
 
3
 
! Отговори
JJivanov преди 1 година
Има проблеми с ново американско мощно оръжие увреждащо ядрото.ПРОбива е от към Аляска
Колеги да проучат специфични аномалии и пулсации на увредени зони от ядрото.
Службите на САЩ да проверят нови системи включени тази година.Нашественици ползват човешка техника з а производство на техни вс епо мощни оръжия вкл инсталирани в холограми..данните а от земетресение 6.8 около Исландия
16
0
 
3
 
! Отговори
JJIvanov последни да преди 1 година
Оня ден промених методика за проучване на климата. След проливни дъждове се получиха следните данни.
Коефициент за отместване на климатичната охрана 19.
ТЕнденция към 29.
НАд 390 000 000 пробива в климатичната и биосферната охрана причинени от произвеждани от хората анти климатични и анти земни оръжия вкл качени на сателити и автомобили
глини от оня ден имат опасни нано мутанти активирани от високо вредни бели скенери качени на автомобили вместо безвредни фарове/традиционни.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питали македонеца, що е толкова беден. Той отговяря:
- Ми виж каква земя, нищо не ражда! Пустуш!
- Ами ако засееш нещо, после да се погрижиш за него?
- Ееее, ако посееш...
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бай Гай

Те станаха, разни бабаитченца и бабаетченца, дето изкочиха с по 50 000 декъра земя, стопански дворове и техника за по няколко милиона лева, които преди това работеха, като охрани, полицаи и чат-пат някое адвокатче или архитектче, дето бяха на вашите наши.
Другите, които искаха, да псотигнат нещо ги смакаха, къде с бухалки, къде с монопол, къде с несъществуващи чуми ...
13
1
 
10
 
! Отговори
Бай Гай преди 1 година
Нека земеделските производители свият малко сърмите, че всичките станаха милионери на гърба на народа!
12
1
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
Бе климатичните проблеми от сега ше почнат да ни влизад на дълбоко изодзад! Всички видяхме как тази година лятото почна на 7-ми август! Сега да видим зимата дали няма да свърши на 01.01! Работата е там, че когато почнеш да се базикаш с природата накрая се оказваш толкова клатен, че дори най-клатените нощни жрици нема да са виждали толкова за цял живот! Сега да видим обаче дали няма да е и четвъртит, ха дано ама на дали!
11
2
 
5
 
! Отговори
Smurf преди 1 година
Чичо Дончо каза че всичко е точно защото снощи Мелания е правила кекс ... със шофьора. Няма такива нещо като глобално затопляне и промени в климата
10
1
 
16
 
! Отговори
Какво се случва ? преди 1 година
Наричат го климатично инженерство (контрол върху климата).Иначе официалното му нарицателно е "климатични промени" или "изменение в климата".Тези които му казват "глобално затопляне" са закъснели с няколко години,вече има нова терминология.
9
2
 
22
 
! Отговори
illko преди 1 година
Доколкото помня от часовете по география, зимата все още започва от 22.12 ?!?!?
8
0
 
16
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 1 година
"Реколтата може да бъде компрометирана"- Още един бисер на бг журналистиката.Ужас ,няма ли кой да следи за тези "добри" журналисти?Амо то и ние сме си виновни-какво правим в този ел сайт-а ,да ,пишем "романи" във форума иначе няма да има и читател в този сайт.
7
5
 
20
 
! Отговори
Който той преди 1 година
HAARP мисли за нас. За да бъде намалено населението не е достатъчно само тероризъм, страх, война, но и болести и глад. Всичко има своята цел. Помислете. HAARP е вече нарицателно. Системите за контрол на климат и земетръси е на ново ниво. Контрол от космоса.
6
4
 
16
 
! Отговори
man преди 1 година
в Израел липсата на влежи не е проблем, в пустинята отглеждат прекрасни реколти. Трябва малко мозък, а не да се очаква благодатта да се спущи свише
5
2
 
15
 
! Отговори
Стою преди 1 година
Така е , когато има глобално разминаване между природа и човешка дейност.
Ще си плащаме...
4
12
 
17
 
! Отговори
Гoшу преди 1 година
Няма да се плашите, Тръмпът каза, че всичко това с глобалното затопляне е измислица на учените :) Лошото е, че доста от простите хора, а те са болшинство му вярват и си мислят, че всичко си е ОК с природата
3
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експертите от ТоплоФъкация са на друго мнение и то е научно изразено и доказано във фактурите ви за месеца!.
2
9
 
4
 
! Отговори
Makedon преди 1 година
Dobro e be..... jas sum za VECNO LETO koj sak zima neka odi na ANTARTIKOT