Те са някъде там! Как ще реагираме, когато видим извънземни?

Инстинктът за самосъхранение – от основно значение
15 ное 2018 16:00,
123
Те са някъде там! Как ще реагираме, когато видим извънземни?
Снимка: pixabay

Сетивата ни се изострят, когато говорим за извънземен живот. Дълбоко в нас, обаче, се обажда и страхът. Може да е на подсъзнателно ниво, но всеки се страхува от неочакваното, дори и да не го признава.

Твърдим, че сме най-интелигентната позната форма на живот, но колко от живота и неговите форми познаваме?

Дали това, което знаем за живота е всичко, или всъщност е много малка част от това, което "живее" в космическото пространство.

Според редица учени, ние не сме интелигентна форма на живот. Особено на вселенско ниво. Има наистина голям шанс да има много по-развити форми на живот, които дори да са посетили галактиката и планетата ни, но да не са открили интелигентна форма на живот тук. В крайна сметка хората на Земята са силни и интелигентни спрямо всички останали форми на живот тук, но що се касае до Вселената и събитията там, сме изключително безпомощни и невежи.

Човешкият живот е изключително кратък, за да наблюдава космическите процеси и да си изгради ясна представа за това какво представляват те. Ако съотнесем времето към космическите явления - нашият живот е части от секундата, в които не можем да видим нищо. Така в крайна сметка излиза, че сме някаква примитивна, локална за Млечния път форма на живот, без никакво въздействие върху космическите процеси, времето и пространството.

Когато говорим за извънземна форма на живот, независимо дали тя е по-развита от нас или е най-примитивната форма на живот, която съществува, дори възрастните са като малки деца - любопитни. Но за какво рядко си даваме сметка?

Би имало наистина огромна разлика между това извънземна форма на живот да ни открие и това ние самите да я открием. Ако ние сме откривателите, по всяка вероятност той ще е в по-примитивна форма, ние ще сме доминиращите и няма да се страхуваме. Защо бихме се страхували от нещо по-слабо от нас?

Но ако по-развита цивилизация открие нас? Какво става? Вие не бихте ли се уплашили, ако знаете, че планетата ни е нашествана от по-развити форми на живот? Всички се страхуваме, че биха ни наложили контрол и дори биха ни убивали при неподчинение, след като са по-развити от нас.

Тази идея идва от представата ни, че по-развитите и по-интелигентните хора доминират над по-слабите. С други думи в представите ни по-развит, означава по-силен. И няма как да не съотнесем тази представа и при извънземни, които са по-развити от нас - в природата ни е.

Инстинктът ни за самосъхранение трудно би могъл да бъде преодолян при среща с "интелигентно" извънземно. За да се осъществи подобна ситуация, трябва да сме абсолютно сигурни, че тя ще бъде много деликатна и дипломатична. В нашите представи това означава - комуникация. Но комуникация между нас и извънземни изглежда като кауза пердута, а това със сигурност би довело до някаква форма на конфликт.

На този етап от нашето развитие и по начинът, по който представите ни за взаимоотношения и комуникация са се развили, наличието на друга интелигентна форма на живот около нас, изглежда като сигурна война.

Нашите мозъци са обвързани с древни вериги - те ни защитават от хищници/ организми, които потенциално ни застрашават. Като една по-развита и по-интелигентна форма на живот, едни извънземни на нашата планета биха представлявали точно такива организми в нашите мозъчни вериги - опасни за оцеляването ни. Химикалите, които ще се носят в нашия мозък, ако видим друга форма на живот, най-вероятно ще доведат умовете ни до истерия.

Във всеки случай ще ни е много трудно да приемем мисълта за друга форма на живот около нас. Това би отключило страхове за наличието на още и още такива цивилизации, които са още и още по-развити от нас и съответно опасни в нашите представи.

С други думи, невъзможно е да превъзмогнем инстинктът ни за самосъхранение, независимо от това колко сме любопитни да видим, да говорим или да се докоснем до извънземна форма на живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Ако видим извънземни, незабавно трябва да спрем твърдия алкохол и по-леката дрога. Ако това не помогне, даваме алкохол и дрога на извънземните, те не са пригодени за такваз атака, и бегаме. С техния кораб.
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ние сме някъде тук..А КЛЕТЪЧНИЯТ МОДЕЛ МОЖЕ И ДА НЕ Е УНИВЕРСАЛЕН.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ИДВАТ, АМА В ДЕЛНИЧЕН ДЕН.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЯВОРСТИГАМЕ ДО РАЗМЕРНОСТТА НА ПРОСТРАНСТВОТО И КЪДЕ СМЕ НИЕ, А НЕ ТЕ.....-Честотата на трептене е различна, няма да ги видиш, както и не чуваш това, което "чува" прилеп, както не виждаш това, което вижда котка, както и не подушваш това, което подушва вълка, както и ..., както и .... и т.н. и т.н ....
73
1
 
8
 
! Отговори
Ние сме някъде тук.. преди 5 години
Ако съотнесем времето към космическите явления-нашият живот е части от секундата, в които не можем да видим нищо.Еднодневката муха "трупа" генетични познания и "вече се пази" от уреди,които някога не са съществували.За съжаление Земята е под наем на най-ретроградния(гадния) тип-човека,единствен с неизменяем мисловно генотип и комуто е съдено да забравя наученото през всеки 5000 години.Така бавно и полека създателите ни се убедиха,че творението е незаслужаващо усилията.7 опита-по 5000 години?
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АЗ ПЪК ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАМ...ЩЕ ИМ СЕ МАЗНЯ...И ЩЕ ОПОЗНАЯТ ЧОВЕШКАТА СЪЩНОСТ.
71
4
 
0
 
! Отговори
Проф. Знаев преди 5 години
Има една наука която се казва Комплексност (Complexity) Kомплексността и нейната най-висша форма emergence каквото е всъщност човешкото самосъзнание се случва в точно определен интервал на комплексност. Тоест не може да утроиш мозъчните клетки и да получиш съзнание както не може и със съвсем малко на брой. Теоест ако има извънземни те едва ли ще са по-умни от нас освен ако не са си създали изкуствени квантови мозъци. Но тогава щяхме вече да сме ги видяли, значи не са. Тоест сипете си една ракия
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твърдим, че сме най-интелигентната позната форма на живот, но колко от живота и неговите форми познаваме?тя и мравката се мисли за най великото същество ама на , ние не сме изучили още нашата планета а се мислим за развити , трябва да сте много ограничени ако си мислите че сме сами във вселената , документирани са хиляди снимки и видеота за контакт с други цивилизации но уви някой има интерес да ни оборва че такива не съществуват
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мишлееенца,я не се кахърете!Че ще бъгнем системата.
68
0
 
3
 
! Отговори
тиква преди 5 години
... дано да кацнат в село Бакя.... :))))
67
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ара бе, бой до спукване ... какво прават в нашта ***.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога няма да ни се покажат.
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо предварително се счита, като постулат, че има "извън"-земни , подчертавам - извън?
64
1
 
8
 
! Отговори
ЯВОР преди 5 години
И ЩО СЕ МИСЛИ, ЧЕ НЕ СА ТУК?ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС Е - КАКВО ЗНАЧИ ТУК?СТИГАМЕ ДО РАЗМЕРНОСТТА НА ПРОСТРАНСТВОТО И КЪДЕ СМЕ НИЕ, А НЕ ТЕ.....
63
1
 
6
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
Живата природа следва два постулата: оцеляване на индивида и оцеляване на вида. Оцеляването на вида е директно подчинено на усвояване на жизнено пространство (територии) и ресурси. Цялата история на човечеството е безкраен пример за това и е в сила за цялата жива природа. Така че ако ни посетят извънземни те със сигурност ще са много по-развити от нас и няма да дойдат на екскурзия. Извода: нямаме никакво желание да бъдеме посетени.
62
1
 
2
 
! Отговори
мдааа преди 5 години
До ЕВРЕИТЕ ВИ ЛЪЖАТПОЛЕТ ОТ ГЕРМАНИЯ ЗА МЕКСИКО - ПРЕЗ ГРЕНЛАНДИЯ....
61
0
 
4
 
! Отговори
извън земен преди 5 години
Ние сме тук на земята между вас и ви гледа ме сеира за сега ви изчаква ме и не ви се мешаме в глупостите които търпи обикновения човек но времето изтича и в скоро време ще се намесим.Тежко за управляващите които търпите.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
интересна тема,ако са по-развити не биха търсили връзка с нас-за кво сме им,освен ако не решат да ни развъждат за нещо,ако ние открием по-низши,най-вероятно ще развием търговия с тях от типа-мъниста за злато,като конквистадорите с индианците и накрая в резервати.Така,че реална комуникация между различно развити не ми се вижда възможна,освен между еднакво развити,но с вероятност за война
59
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Св инята Нинова ще им организира стачка
58
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да идват по скоро , тиквите са приготвили и данък извънземни