Кафе или чай? Предпочитанието е закодирано в ДНК-то

Но с какво тези 2 типа хора се различават? Вижте!
16 ное 2018 17:30,
11
Кафе или чай? Предпочитанието е закодирано в ДНК-то
Снимка: pixabay

Всеки от нас познава поне един човек, който много силно обича кафе и такъв, който обича чай. А голяма част от нас попадат в една от двете категории. В повечето случаи, обичащите кафе се разграничават от тези, които пият чай и обратното. Така се оформят два типа хора що се касае до двете напитки - "кафеджии" и "чаяджии". Кои са повече? Тези, които пият кафе. Все пак кафето е най-продаваната стока в целия свят. Но с какво тези 2 типа хора се различават?

Предпочитанието между кафе или чай е въпрос на вкусова генетика. Хората с гени, които увеличават чувствителността към горчивия вкус на кофеин, са склонни да пият кафе.

Пиещите чай са по-малко чувствителни към горчивия вкус на кофеин, но имат гени, които увеличават чувствителността към горчивината на други химикали като хинин и пропилтиоурацил, установяват изследователи.

Дълго се смяташе, че хората избягват да ядат горчиви храни и напитки, защото горчивината е индикатор за отрова. Тогава как изобщо харесваме нещо горчиво като кофеина и то толкова много?

Още по темата

Учени в Австралия, Съединените щати и Англия изследваха ДНК-то на повече от 400 000 участници в британската БиБанка, хранилище на генетични данни от медицински изследвания. Изследването е установило, че хората с най-висока генетична предразположеност за откриване на горчивината на кофеин са с 20% по-склонни да пият кафе в големи дози, отколкото тези без повишена чувствителност.

Оказва се, че обичаме толкова много кафето, защото сме се научили да се наслаждаваме на горчивината на кофеина като знак за въздействието в тялото, което ще получим след консумацията му. Излиза, че любовта към кафето е пристрастяване към ефектите му върху физиологията ни.

А пък причината за предпочитание на чай е просто отхвърляне на кафето и горчивината на кофеина.

Въпреки че кафето може да натовари метаболизма и няма никаква хранителна стойност, има проучвания, които доказват неговите ползи за здравето. Според тях редовната консумация на кафе може да намали риска от диабет и сърдечносъдови заболявания и не само.
 
Но има и други данни, които сочат и негативите от напитката върху здравето. Такъв пример е нарушение на краткосрочната памет.
 
От друга страна, чаят се счита за по-полезна напитка дори и от водата. Учени обясняват, че консумацията на три или повече чаши чай дневно се равнява на консумацията на големи количества вода, а дори може да има и допълнителни ползи за здравето. Те се дължат на съдържанието на полифеноли.
 
Учените предполагат, че тези полифеноли са отговорни за намаляване риска от преждевременен летален изход при почитателите на чая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турско кайве или италианско еспресо? Какво е закодирано? Или американско неггърско черно? Там трябва да пише в гените?
10
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 5 години
В България се пие кафе. В статията под чай се разбира растението чай( черен,зелен), а не билковите отвари на бабите ни, които сте пили в казармата :) Българинът като чуе чай си представя всичко друго, но не и черен чай.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами който не пие кафе, а чай пие само при настинка ? кво прайм с тая трета категория?
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как па ни се закодира в гените за 500 години!
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наборе, явно казармата променя ДНК-то, щото след казармата и аз, и всички дето бяха с мен, чай оттогава не сме пили. И с компота от сливи е така. Ама то като за две години изпиеш чай колкото хората за три живота...
6
1
 
7
 
! Отговори
Kalisko преди 5 години
До набор1968 и хелтиърХората имат предвид чай с не билкова запарка.
5
2
 
11
 
! Отговори
Чай кафе?? преди 5 години
В ДНК-то на *** е закодирана само ракията.
4
2
 
6
 
! Отговори
чалга преди 5 години
няма как да е кодирано в гените, ама може и да има как, едно предпочитание.
3
6
 
14
 
! Отговори
набор 1968 преди 5 години
За последно прясно мляко съм сукал от майка си, а чай пих в казармата. Не знам какви ми са гените, но няма нищо по - хубаво сутрин от чаша силно, горещо и горчиво кафе.
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как предпочитанието към кафе или чай да е кодирано в ДНК-то......................нищо не разбират тия учени!!Полифенолите са полезни...........така е, кофеинът също име полезни функции!!!
1
5
 
15
 
! Отговори
healthier преди 5 години
Чаят е много по-полезен за зимата и настинки, мерси. Не може само кафе, колкото и да е приятно на вкус