Култивирано от клетки! "Лабораторно месо" в нашата чиния?

В САЩ не виждат нужда от законодателство по въпроса, а в Европа?
19 ное 2018 14:15,
53
Култивирано от клетки! "Лабораторно месо" в нашата чиния?
Снимка: pixabay

Американските власти се споразумяха как да регулират хранителните продукти, култивирани от животински клетки, проправяйки пътя на така нареченото "лабораторно месо" към американските чинии.

Министерството на земеделието и Администрацията по храните и лекарствата се споразумяха също така да споделят резултатите от регулирането на клетъчно-култивираните хранителни продукти.

Докато техническите подробности все още предстои да бъдат потвърдени, Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) ще наблюдава събирането и диференциацията на клетките. Министерството на земеделието на САЩ пък ще наблюдава производството и етикетирането на хранителните продукти.

"Тази регулаторна рамка ще подпомогне, както опита на FDA за регулация на клетъчната култура, така и живите биосистеми, а опитът на Министерството на земеделието на САЩ в регулирането на добитъка и птичи продукти за човешка консумация", се казва в споразумението.

Оказва се, че агенциите и контролните органи не виждат нужда от законодателство по въпроса с "лабораторното месо".

Въпросът дали да се одобрят клетъчно-култивирани хранителни продукти никога не е възниквал в САЩ. Всъщност вече съществуват няколко нови лабораторни проекта, но производствените разходи са много високи и никой, де факто, не разполага с продукт, който да е готов за продажба.

Калифорнийската компания Just, известна със своята безяйчна майонеза, заяви, че планира да продаде клетъчно култивирано месо до края на тази година, пише Medicalxpress.

Други, като Memphis Meats and Mosa Meat в Холандия, работят за намаляване на производствените разходи - с известна подкрепа от селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост.

Поддръжниците на "лабораторното месо" твърдят, че избягването на кланета на животните ще намали както страдащите, така и емисиите на парникови газове - и е устойчива възможност за хранене на нарастващите популации, жадни за протеини.

Съществува обаче несъгласие със земеделските организации за това дали такива продукти наистина могат да бъдат наречени "месо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Доларов преди 5 години
Само така, давайте напред. После да не се чудите, че човешки екземпляри с тегло около 200 кг. вече не са екзотика, а ежедневие. И оправете стандарта на вратите - ширина на отвора над метър. Кретенията и алчността ще унищожат човечеството.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 47Ако не бяха заграбили земята сега щеше да си кравар.
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До DragimirОткъде на къде пa, ше изхранва е НИЕ 10 милиарда души. Че. Половината население е Китай и Индия! Да си се оправят сами!
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47Ще е като сега - имм пари, ям най-финнито телешко. Нямам пари - или си гледам или ям пластмасово поле и "нещо" като пиле.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаш крава - пиеш мляко! Та и така ще е в бъдеще. Който сам си отглежда животни и обработва земя ще яде чиста храна.Останалите ще ядат ГМО пластмаси от магазина на високи цени. Едно време в България над 90% от хората са обработвали земя и са гледали животни.По селата във всяка къща е имало овце, кокошки и прасе. По богатите са гледали и стада крави.Наприемер моите прадядовци през живота си не са купували храна. Произвеждали са всичко! Но после дошли комунистите и им заграбили земята.
45
0
 
8
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
В безумната си алчност говедарската империя ще се дотърка сама. Много моля да не им пречим на "хората".
44
3
 
2
 
! Отговори
Dragomir S. преди 5 години
Колкото и на много хора да не им се иска, това е бъдещето. Просто няма как да се изхранят 10+ млрд. души, без да унищожим природата и био-равновесието. Кравите и едрия рогат *** са един от основните виновници за глобалното затопляне - техните *** и газове главно. Също така, за да се пасат толкова животни, се изсичат голям брой гори и джунгли. Лабораторната месо не би трябвало да е (много) по-канцерогенно от нормалното.
43
0
 
2
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Тялото израсходва много енергия ивреме за да обработи месото .Предполагам че и това няма да се топи като захарен памук.
42
2
 
7
 
! Отговори
правят се на Господ преди 5 години
Такива учени с чиста съвест ги пращам в лудницата!Само там им е мястото!Един от шефовете на Нестле поиска водата да се продава много скъпо,та най-бедните да изпукат от жажда!А защо не казват колко храна се унищожава годишно за да се поддържат високи цени!?Още преди години бяха казали,че планетата може да изхрани 50 млрд жители!А това,че някои не работят и ги мързи е съвсем отделен въпрос!От 100 години се жалят,че нефта свършва,а той изобщо не свършва,затворените руски кладенци отново дават нефт!
41
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм много над теиз проблеми, защото имам пари!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споко... Автоматизацията, като дойде, хората със собственост ще с са о достатъчно и ще измреме от глад...
39
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 37Имаме бе. Ние си произвеждаме нашето и ху авото, а другите ке *** :)
38
0
 
3
 
! Отговори
Аз си го култивирам преди 5 години
на двора, колкото и грозно да звучи.......и от него си бера пръжки за виното и месце за зелитУ. Много убоу ми става на душата,особено след два буркана от червеното...тея да си пасат химикала и да си мислят,че ядат храна в свободен свят живеем.
37
3
 
6
 
! Отговори
Dragomir S. преди 5 години
В момента голяма част от добитъка се изхранва с ГМО зърно и продукти, и се блъска с антибиотици. Когато храната се отглежда в лаборатория отпада нуждата от ГМО храни, и нуждата от каквито и да е антибиотици! Това, което учените се опитват да нарпавят, е да симулират разстеж на мускулна и маслена тъкан на животните. И са близко до успеха. Не след 20, а след 10 години ще ядем бурегери и пържоли от не-умъртвени животни (маркетингово име за лабораторно месо) :)
36
1
 
2
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Звучи ужасно и стряскащо, но реално няма да имаме избор след време ако населението расте със същите темпове. Нали се сещате че ако всички започнем да ядем Био, еко продукти 90% от популацията няма да доживеят Великден. Просто там добивът на единица площ е многократно по малък а разходите по големи от ГМО продуктите. Като премахнеш и консервантите което ще причини изхвърлянето на 1/2 храна отиваме или към таблицата на другаря Менделей или към Глодомор...
35
2
 
6
 
! Отговори
бай балалай преди 5 години
Изкуствената храна е нещо изключително опасно!ГМО е само началото!Ще се появят много непознати болести,а лекарите ще бъдат безпомощни!Хората ще умират както си вървят,без да разбират какво става!Маргарина на Хитлер изобщо не се е усвоявал от организма!Както ядеш,така и ...!Кое гарантира,че изкуственото месо ще се усвоява пълноценно!?Кое гарантира,че няма да е вредно?Кое гарантира,че тая измишльотина няма да стопира енергийните алгоритми на живота!?Дори и учените не знаят!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нова форма на изтребление на "излишните" и най-вече на "непослушните" офце, дето вече захитряха и нещат да купуват "без пари", не щат да слугуват на "чорбаджиите", не щат да гласуват" ... и изобщо вече "нещат по старому", докато ония "горе" - "не могат по старому"!Идва "Време разделно" ...
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно какви извинения ще си намират веганските кауньи да отказват да го ядат- че е добито от незаколено животно? Мухааххаха
32
2
 
12
 
! Отговори
Летящи картофи преди 5 години
До Анонимен 15,Разбираш от ГМО колкото *** от кладенчова вода. ГМО е организъм, подложен изкуствено на генетична промяна, без това да е постъпило по естествен начин като мутациите, рекомбинациите и кръстосването. Конят, магарето, кучето и котето и баба ти са можели да създават поколение за разлика от ГМО доматите с гени на риби Ама дрънкай пред компа, никой не те спира, нали си ГМО специалист
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За огромно съжаление това са първите стъпки в така наречената "лабораторна храна" .До 20-на години 3D принтерите ще бъдат като ел. фурните във всеки дом.Отиваш в магазина, купуваш пакетче "лабораторно в-во", слагаш го в принтера, включваш програмата и ... готово!Като в сериалите "Стар трек".