Неспокойни крака? Как да се справим с този проблем?

Синдромът е неврологично нарушение, да не бездействаме
19 ное 2018 22:06,
2
Неспокойни крака? Как да се справим с този проблем?
Снимка: pixabay

На всеки от нас се случва да бъде изнервен и да клати краката си неуморно. Заседналият начин на живот, обездвижването, продължителната работа пред компютър и дългото седене в градския транспорт или зад волана и още множество други фактори водят до натрупването на излишък от енергия, проявяваща се в един от основните признаци на безпокойството – треперене, тропане и често кръстосване и подскачане на краката. Състоянието е познато като Синдром на "неспокойните крака".

Синдромът е неврологично нарушение, което причинява силен дискомфорт в крайниците -  мравучкане и изтръпване. Повече от 80% от хората със синдрома изпитват безпокойството на неконтролируемите си крака и през нощта. Клатенето на крака се проявява и като нервна реакция при почти всички хора, които не са диагностицирани със синдрома.

До скоро се смяташе, че проблемът е причинен генетично, изцяло от централната нервна система. Оказва се, че неволните движения на краката са причинени от повишената възбудимост на нервните клетки, които доставят информацията на мускулите в краката. Това води до увеличаване на броя на сигналите, които се изпращат между нервните клетки.

Излседванията проведени от Университета в Гьотинген съвместно с университета в Сидни и Университета Вандербилт са насочени към това да се намали броят на съобщенията до нормални нива, което може да помогне да се предотврати целия проблем. Това може да се постигне с лекарства, които блокират йонните канали, които са от съществено значение за комуникацията между нервните клетки.

Основното лекарство, което овладява тази клинична симптоматика е клоназепам, тъй като неговото действие е именно да стабилизира предаването на нервните импулси. Подходящи медикаменти са също карбидопа и леводопа, използвани при лечението на болестта на Паркинсон. Други важни лекарства, които овладяват клиничната картина са седативните представители метадон и кодеин. Последните два медикамента се предписват в крайна нужда, защото предизвикват много високостепенна зависимост у пациентите.

Други методи за овладяване на проблема са акупресура и билково лечение. Мускулното напрежение и болката се облекчават с пасифлора, валериана и черен кохош. Червената калинка и антиспазматичните средства също могат да бъдат особено ефективни и с продължително действие.

Най-добрата препоръка, която може да се даде е да не се затвърдява заседналия начин на живот – в нито една възраст не е късно да се подобрят двигателните навици и физическата активност и да се прекъсне порочния кръг на бездействие, заседяване и заболяване. Не забравяйте преди да предприемете каквото и да е медикаментозно лечение на проблема да се консултирате с вашия лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари