Имплантиране на 3D ребро? Вече факт в България

Изготвено е от синтетичен кополимерен съвместим материал
6

Снимка: Болница Токуда

Иновативна операция, чрез която бе реконструирано реброто на пациент, извършиха гръдните хирурзи на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Триизмерно принтиран имплант замени отстраненото ребро, обхванато от новообразувание. В изработването на 3D модела и визуализацията участва и екипът на Клиниката по Образна диагностика.

Пациентът е 35-годишен мъж с прогресираща деформация в областта на петото дясно ребро, придружена от подуване. Прегледите и рентгеновите изследвания установяват костно образувание с неизсяснен произход. Впоследствие хистологичният резултат показва доброкачествена фиброзна дисплазия.

Най-доброто решение в този случай е отстраняване на образуванието, поради възможност от бърз злокачествен растеж или усложнения като затруднения в дишането, чести фрактури на реброто, засягане на съседни тъкани и др.

Премахнатото ребро налага пластична реконструкция за заместването му. Именно тук доц. Цветан Минчев, началник на отделението по Гръдна хирургия в Болница Токуда, прилага иновативния подход. Операция в такъв вид до този момент не е извършвана в България, а в света е прилагана само в няколко случая с друг материал и при друг тип локализация.

Новото ребро е изготвено от синтетичен кополимерен биологично съвместим материал, одобрен за използване от Американската администрация по храните и лекарствата. Триизмерното моделиране и принтиране на импланта, който трябва да замести реброто, осигурява абсолютна анатомична съвместимост и прецизност при имплантирането.

Чрез предварителна 3D визуализация от екипа на проф. Галина Кирова в Клиниката по Образна диагностика е изготвен дигитален модел и необходимият файл за триизмерно принтиране. Имплантът е произведен в България с помощта на специализиран професионален 3D принтер с възможност за печат с голяма точност (до 90 микрона). Индивидуално изготвеният модел осигурява много прецизно имплантиране на мястото на отстраненото ребро в анатомично единство със съседните тъкани.

"Това е нова епоха в реконструкцията на гръдната стена при пациенти с тумори, които изискват изрязване на костно-хрущялните структури. Този подход дава възможност за изключително точно анатомично възстановяване на скелетната част на гръдната стена чрез предварителна триизмерна визуализация и продуциране на файл за принтиране на 3D машина. Използваният материал е с доказана тъканна съвместимост. Точността на възпроизвеждане дава възможност за големи резекции на гръдната стена и едномоментното им заместване с индивидуално изготвени импланти", разказа за операцията доц. Минчев.

"Досега използваните платна за заместване на скелетни структури в гръдната стена при подобни операции нямат необходимата устойчивост и анатомична точност, заради което впоследствие се получават неприятни дефекти в зависимост от обема на изрязаните тъкани", допълва гръдният хирург.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди 25 год. Доц.(тогава все още само д-р) Минчев оперира баща ми от карциноид на белия дроб. Още тогава каваха , че е със златни ръце. И сърце.
Да е жив и здрав!!!!!
5
1
 
1
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 месеца
До nick
АБЕ *** ЗА ИЗРАБОТВАНЕТО ТА ТОВА РЕБРО Е ИЗПОЛЗВАН ХЕКСАПОД РОБОТ - РУСНАЦИТЕ СА НАЙ-СИЛНИ В ТЕОРИЯТА И ПРАКТИКАТА НА ХЕКСАПОД РОБОТИТЕ С ПАРАЛЕЛНА КИНЕМАТИКА !!!
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Моето поздравление за медицинският пробив, но уважаеми лекари и учени, те фолкините си махат ребрата, а вие се мъчите да им създавате синтетични. Наблегнете на 3D отпечатването на мозък. Той е в по-голяма неналичност.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво на лекарите!
Жалко ,че много хора не ги ценят.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се даде на Марешки може да е огладнял .
1
6
 
0
 
! Отговори
nick преди 2 месеца
Имплантът е произведен в България с помощта на специализиран професионален 3D принтер с възможност за печат с голяма точност (до 90 микрона).
Професионалният 3D руско прозводство ли е ??