"Разрушаваме" стари спомени, за да формираме нови!

Декодираха механизма на запомняне и забравяне
27 ное 2018 19:48,
6
"Разрушаваме" стари спомени, за да формираме нови!
Снимка: pixabay

Често ни се случва да кажем, че мозъкът ни е "пълен". Въпреки, че той не се напълва буквално, през последните години редица изследователи установиха, че мозъкът понякога изтласква стари спомени, за да направи място за новите.

За първи път изследователи в Scripps Research обясняват целия този процес - от формирането до изтласкването на даден спомен. Изследователите са установили, че единичен допаминов неврон може да доведе едновременно до процеса на учене и този на забравяне.

"Вярваме, че този механизъм е създаден, за да премахне спомените, които са маловажни и не е важно и необходимо да траят дълго време", казва първият автор на изследването д-р Джейкъб Бери. "Намирам за  елегантно, че целия този процес се осъществява чрез един и същ неврон".

Когато поведенчески спомен се разруши, клетъчните промени, направени по време на процесът на научаване, се възстановяват от същия допаминов неврон, който е помогнал за формирането на промените на първо място.

Изследователите също установяват, че когато този допаминов неврон формира нов спомен, той също така разрушава по-старите. "Когато научавате нещо ново - едновременно си създавате нов спомен и се намесвате или изтривате стар такъв", казва Бери. "Това е много важен балансиращ акт, който ни предпазва от претоварване".

В такава ситуация може да се появи т.нар. "обратна връзка". При нея, по-нова информация може да попречи на намирането на по-стара - например като се обадите на бившия ви шеф с името на сегашния ви.

Въпреки че изследването е направено при плодни мухи, изследователите очакват констатациите да се отнасят и до висши организми, включително хора. "

Разбирането на процесите на запомняне и забравяне и потенциално им манипулиране има редица последици за хората. При състояния като наркомания или пост-травматично стресово разстройство може да се окаже полезно да се разработят подходи, които да стимулират активното забравяне. Подобряването на съхранението на спомени, от друга страна, може да помогне за лечение на деменция и други форми на загуба на паметта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
65 преди 5 години
И аз мисля ,че не са били на луната.Половин век след това руснаците още да не са стъпили и те ,ме кара да мисля че илиле абслолютно невъзможно,или се пази в тайна кацането на руснаците.Те с дявола приятел ще станат ,само да постигнат нещо.Другият вариант е , да са били на луната ,ама някой извънземен да им е показал червен картон.И да не припарват вече.Може и смешно да звучи, но толкова години съмнения по този въпрос има логика.Друга държава дори не опита
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Декодираха? Откриха? Америка? Или просто статията е с 40 - 50 години закъснение?
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шаа дода и ша ти набия тилигома ша в малкия таз защото ша ти е кривуделвста матката ша инема се пробите ша. Токчетата ша ша ти ги на уча кът самарасксото знаме ша да си ги вееш о веки Ша.
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бауш ша връщай телефона Ша. Това да не ти е лява Ша ръка десен джоб Ша. Токчетата в *** ша и телефона през устата ша.
2
0
 
3
 
! Отговори
Келеш преди 5 години
Лошо е, че българина не помни дълго или сме просто ***....
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам какво са измисли ли тези пишман учени само че аз имам спомени от 3 годишен. Помня целият си 55 годишен живот. Запомнил съм и най малките подробности. Както се шегуваха едни зевзеци помня като слон. Дали е добре или зле незнам но май е по добре да не помниш нищо от миналото. Някои хора не помнят вчера какво са обядвали и това донякъде е много добре.