Разкриха ли астрономите най-голямата загадка?

Какво е тъмна материя, от какво е създадена и как работи?
6 дек 2018 15:45, Нели Христова
105
Разкриха ли астрономите най-голямата загадка?
Снимка: Pixabay

Тъмната материя – най-големият въпрос в астрофизиката може би е на път да получи своя отговор. 

Тя не излъчва нито светлина, нито енергия. Въпреки това представлява 85% от състава на Вселената.  

Но може да се окаже, че решаването на тази загадка е било много просто от самото начало – учените просто са забравили да добавят един знак минус към уравнението.

За съществуването на феномена "тъмна материя“, астрономите научават през 1950-та. Докато изследват другите галактики, те забелязват, че във Вселената има много повече материя, отколкото може да се види с просто око.

И до ден днешен, учените не знаят нито какво е нейното предназначение, нито от какво е създадена. Предположенията са много, но истината е само една.

В едно от новите си изследвания, доктор Фарнс от университета в Оксфорд предлага още един отговор на въпроса, който преследва хиляди негови колеги десетилетия наред. Според него, тъмната маса е всъщност, течност с отрицателна маса. Тоест, притежава качествата на нормалната маса, но обърнати – ако я бутнете, тя ще тръгне право към вас.

Това дава отговор и на още един въпрос – къде са отишли всички тези изчезнали неща в Космоса.

"На мнение сме, че тъмната материя и тъмната енергия са всъщност течности, които притежават "негативна гравитация". - обяснява доктор Фарнс. -  "Те отблъскват всички материали около себе си. И въпреки че тази материя е причудлива за нас, тя доказва, че Космосът е симетричен на позитивни и негативни качества".

Идеята за отрицателната енергия всъщност не е нова. Първоначално се е считало, че с разширяването на Вселената, тъмната материя става все по-тънка. Но после става ясно, че далеч не е така. Колкото и по-голям да става Космоса, масата на непознатото за нас вещество си остава същата.

Точно поради тази причина, доктор Франс твърди, че тъмната материя се създава непрекъснато: "Заключението е красиво. Тъмната енергия и тъмната материя се обединяват в една субстанция и образуват положителна маса, която плува в море от негативна маса".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е добре че се появихте коментиращите да кажите на света истината :)
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До инженер"Физиката не е математика!!!" Оф :)) ако са ни такива инжинерите представям си лекарите...
6
10
 
4
 
! Отговори
инженер преди 5 години
Физиците не разбират в дълбочина дори основни понятия като енергия.............ако ги разбираха, нямаше да има енергийни кризи!!Не че искам да се заяждам с тях.................но много неща все още не са им ясни на физиците!
5
2
 
0
 
! Отговори
SILANCE преди 5 години
И аз.
4
6
 
5
 
! Отговори
инженер преди 5 години
Абсолютна глупост.............отрицателната маса няма физичен смисъл!Физиката не е математика!!!Всичко е много по-сложно...............физиците първо да си оправят науката!!!Дори в електродинамиката има неясни неща, а те говорят за "теория на всичко", за това че ще обединят четирите фундаментални взаимодействия!!Много са далече от тая цел.............безкрайно много!!
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рептили управляват планетата земя от базата си във вътрешността на луната.
2
2
 
1
 
! Отговори
Д-р Франс Франсисков преди 5 години
Глей само кви умни неща измислям докато стоя в тоалетната преди следобедния чай :)))))
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не съм сигурен дали да вярвам на учените ще изчакам родните разбирачи да кажат в коментарите.