Разкриха ли астрономите най-голямата загадка?

Какво е тъмна материя, от какво е създадена и как работи?
6 дек 2018 15:45, Нели Христова
105
Разкриха ли астрономите най-голямата загадка?
Снимка: Pixabay

Тъмната материя – най-големият въпрос в астрофизиката може би е на път да получи своя отговор. 

Тя не излъчва нито светлина, нито енергия. Въпреки това представлява 85% от състава на Вселената.  

Но може да се окаже, че решаването на тази загадка е било много просто от самото начало – учените просто са забравили да добавят един знак минус към уравнението.

За съществуването на феномена "тъмна материя“, астрономите научават през 1950-та. Докато изследват другите галактики, те забелязват, че във Вселената има много повече материя, отколкото може да се види с просто око.

И до ден днешен, учените не знаят нито какво е нейното предназначение, нито от какво е създадена. Предположенията са много, но истината е само една.

В едно от новите си изследвания, доктор Фарнс от университета в Оксфорд предлага още един отговор на въпроса, който преследва хиляди негови колеги десетилетия наред. Според него, тъмната маса е всъщност, течност с отрицателна маса. Тоест, притежава качествата на нормалната маса, но обърнати – ако я бутнете, тя ще тръгне право към вас.

Това дава отговор и на още един въпрос – къде са отишли всички тези изчезнали неща в Космоса.

"На мнение сме, че тъмната материя и тъмната енергия са всъщност течности, които притежават "негативна гравитация". - обяснява доктор Фарнс. -  "Те отблъскват всички материали около себе си. И въпреки че тази материя е причудлива за нас, тя доказва, че Космосът е симетричен на позитивни и негативни качества".

Идеята за отрицателната енергия всъщност не е нова. Първоначално се е считало, че с разширяването на Вселената, тъмната материя става все по-тънка. Но после става ясно, че далеч не е така. Колкото и по-голям да става Космоса, масата на непознатото за нас вещество си остава същата.

Точно поради тази причина, доктор Франс твърди, че тъмната материя се създава непрекъснато: "Заключението е красиво. Тъмната енергия и тъмната материя се обединяват в една субстанция и образуват положителна маса, която плува в море от негативна маса".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Steff преди 5 години
До Нестандарто мнениена Бойко хаха
87
2
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До АнонименНе бих казал, че е чак толкова сложно да се разбере какво представлява тъмната материя.По-скоро науката си служи с прекалено сложни правила, с които трябва да се докаже истинността на всяка една теория. Обаче накрая, след всички усилия, свързани с доказателствената част, изводите, които се формират, обикновено са много елементарни и разбираеми за почти всички.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не я разбира тая черна енергия и черна маса..................дори най-добрите физици в света!!!Не е толкова проста работата............един минус в уравненията и всичко готово!!!Теоретичната физика не е като да пиеш ракия със салата.............сложна материя е това!!!
85
4
 
0
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
То хубаво глупости на търкалета ..Но ги плащаме скъпо и прескъпо.
84
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
един минус да се добави и дори загадката българия ще се реши
83
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес бг нямам идея защо пускате подобни статии при положение, че знаете какъв е капацитета на читателите ви... дайте там нещо за Бойко за Путин ... какви са тези черни материи и глупости... То стига да прочетеш няколко коментара и да разбереш, че за родния "разбирач" мистерии няма и всичко му е ясно освен това как да си оправи мизерния живот.
82
1
 
4
 
! Отговори
Нестандарто мнение преди 5 години
Вселената е всъщност цилиндър на голееемичка кола в такт разширяване.Големият Взрив е всъщност запалването на горивната смес. Галактиките са изгарящите частици гориво, а тъмната материя - димът.Е, малко мащабите са различни и въпросът е , чия е голямата кола?
81
0
 
0
 
! Отговори
Гледам, че и в тази. преди 5 години
..тема, редакто е минал с гумата... ( брех, много неудобни "скрити" истини явно съм казал...
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от гледна точка на логиката,наистина по-лесно обяснимо е да предават импулс,отколкото да се придвижват,но от друга страна постоянния ток има големи загуби при дълъг проводник а променливия не,т.ест електроните придвижвайки се напред назад ,всъщност извършват трептене на място а движейки се постоянно в една посока изпитват затруднение,съпротивление,объркващо е,и двете тези са логични
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 86Не се движат! Ако помислиш малко по реалистично, ще видиш, че това чисто физически води до абсурд, до пълен абсурд! Предават си някаква форма на импулс (вибрация, вълна), стоейки на едно място!Това, че са базирани много науки, нищо не доказва.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 84Ти не си физик, но аз съм електроинженер и ти гарантирам 100 %...............електроните се движат ФИЗИЧЕСКИ...........на това се базират много науки!Не ме карай да ти ги изброявам, всеки ден ги ползваш тия науки, дори когато ползваш компютъра си..........тия неща са доказани 100 %, това е едно от малкото сигурни неща..............теорията за електричеството е развита до съвършенство!!
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електроните се придвижват ФИЗИЧЕСКИ .............за това има много доказателства...........включително като ви удари тока............може да умрете..........зависи от ампеража...................само не опитвайте, да не стане белята!!!
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 85Няма да остане празно място, защото оставят ядрата на атомите, в които е концентрирана почти цялата маса на атома!Електронът тежи над 1800 пъти по-малко от протона..............така че не остава празно място...........спокойно!!!Природата се е погрижила за всичко!
75
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, имат различна природа.................различен по тип взаимодействия са.......електромагнитното и гравитационното, има още две фундаментални взаимодействия............силни и слаби!!!
74
0
 
2
 
! Отговори
за ел.ток преди 5 години
Електроните образуват електронен газ и се движат само, ако има потенциална разлика, т.е. напрежение в краищата на проводника, освен това, движейки се , те изпитват съпротивление, което е различно за различните метали............това зависи от структурата на метала! Елементарна физика е това..................не може да откриете топлата вода!!!
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 74доколкото си спомням ел ток беше насочено движение на електроните,и аз също се чудя ако в началото на проводника електроните се изнесат,това ще промени химичния елемент на метала,не е логично наистина
72
0
 
2
 
! Отговори
Име преди 5 години
"Според него, тъмната маса е всъщност, течност с отрицателна маса."интересно ми е как все още не сме се издавили в това море, или по-скоро мега океан от отрицателна маса. четейки, някак си неволно асоциирам с политиците. те ни представят числа и графики от проучвания, статистики и доказателства от нАучни институти, че всичко e в положителна посока и нагоре. после ние само слагаме по един минус пред всичко това и получаваме отговора как тъмната материя е погълнала всички "инвестиции" на масите...
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 71докато не разберат какво е гравитацията,няма да намерят другите отговори-Вид вълна! Дали е магнитна, електромагнитна, някакъв вид "трептене" (което си е форма на импулс") е въпрос на изучаване, но ... някакси "отгоре ми говорят", че това е вид вълново движение.Между другото, още от ученик не ми харесваше определението за "електрически ток" в учебниците и считам, че физически не е вярно.
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 71Не е сигурно че гравитацията е сила (като другите сили), според Айнщайн тя е геометричен ефект, следствие от изкривеното пространство!!С други думи...........всяка маса изкривява пространството и времето!
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До к 70Земята и Луната не са затворена система (те са в Слънчевата система), и се намират в силното гравитационно поле на Слънцето!Не си по-голям гений от Айнщайн..............примирявай се с тая мисъл!!