Откриват Институт за климата в БАН и... НИМХ се отделя

От 1 януари хидро-метеорологичния институт ще е към МОН
14
Откриват Институт за климата в БАН и... НИМХ се отделя
Снимка: Булфото

С откриването на Институт за изследване на климата, атмосферата и водите на Българската академия на науките и влизането в сила на Закона за държавния бюджет за 2019 г. приключва безпрецедентният процес на отделяне на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ от структурата на Академията.

"Този процес стартира с необосновани и манипулативни искания за преференциално финансиране на НИМХ в противоречие с правилата, валидни за всички институти на БАН, прерасна в улични протести и правителствен натиск и ескалира с приемане на текстове в преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2019 г., които са грубо нарушение на автономията на БАН".

Още по темата

Това се казва в обръщение от Общото събрание на БАН към академичната общност и българското общество.

В него се казва, че "очакванията към министъра на образованието и науката да бъде безпристрастен посредник в изкуствено провокирания конфликт не се оправдаха. Заемайки позиция изцяло в полза на ръководството на НИМХ, вместо арбитър, МОН стана страна в спора".

"Нашето твърдо убеждение е, че извършеното под натиск изваждане на НИМХ от Българската академия на науките е погрешно и ще има негативен ефект както върху оперативната, така и върху научната дейност в областта на метеорологията и хидрологията в България. Независимо от това, БАН ще продължи да съдейства на Министерството на образованието и науката за осигуряване на безпроблемно функциониране на новия институт към МОН, спазвайки стриктно нормативната уредба на България, Закона за Българската академия на науките и Устава на БАН", заявяват от Общото събрание.

И посочват, че Българската академия на науките има ясно съзнание за своята мисия на национален научен и духовен център, призван да работи за запазване на националната идентичност, укрепването на държавността, развитието и просперитета на българското общество.

"Това ни задължава да преодолеем възможно най-бързо натрупаното напрежение и да се върнем към нормален ритъм на работа. Гледаме с увереност към настъпващата 2019 г., в която ще отпразнуваме 150-ата годишнина от създаването на Българското книжовно дружество, преименувано през 1911 г. в Българска академия на науките", заявяват учените от Общото събрание на БАН и пожелават светли Коледни и Новогодишни празници на всички българи. /БТА/


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
klimat преди 6 месеца
Ама моля ви, за каква метеорология говорим? Знаете ли за Дирекцията по изменение на климата към Министерството на околната среда и водите? Метеоролозите няма начин да не знаят. И какво, те говорители ли са на това, което се прави с 50-те програми за изменение на климата по Парижкото спораз. за климата от 2016 г или със стотиците патенти за изм. на климата от patent? За което годишно ЕС отпуска 100 млрд Е!
8
4
 
9
 
! Отговори
Ще доят бюджета преди 6 месеца
Под един от предишните материали за НИМХ и идеята БАН да си създаде дублиращ институт, някой питаше кой от НИМХ би останал да работи в БАН за по-малка заплата?
Хората просто нямат представа как се търгува с научни титли в БАН. Ще обещаят такива на някои, които нямат шанс да ги получат по нормален път, защото или нямат нужните качества, или са им пречили, което често се случва.
Така ще ги подкупят да останат. После ще искат пари за нови щатни бройки и ще настанят свои млади роднини и протежета.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До PS

Когато ги бяха подбрали преди 8-9 години и имаше голяма вероятност да ги закрият, бяха направени много предложения как да оцелее БАН. Едно от тях беше доста добро, да станат научно-информационен център. Така БАН хем щеше да оцелее, хем да е полезна за всякакъв вид специалисти.Но всички с претенцията, че са учени, да отидат да преподават в университетите и паралелно с това да вършат и изследователска работа.
Но търтеите надделяха и направиха палеативна уж-реформа. Нищо не се промени!
6
1
 
10
 
! Отговори
След като децата им преди 6 месеца
започнат успешно да приватизират БАН, ще се поизчака още малко, да измрат сегашните 60-80-годишни, които са работили в БАН и да се забравят безобразията на днешната нАучна олигархия, която е наследник на червената малограмотна професура.
После тихомълком ще започнат да закриват (фалират) частните нАучни звена и имотите ще им останат частна собственост! Знаят, че рано или късно науката ще мине към университетите и децата им ще се уредят там. Въпросът е кой да си присвои апетитните имоти на БАН.
5
5
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 6 месеца
Защо БАН-ските старци създават дублиращ институт?
Защото ще се дърлят по ромски, за да не изтърват имотите, чрез които НИМХ ще продължи да си върши работата извън БАН. Да не мислите, че феодалните старци не са съчинили схеми за раздържавяване? Те просто изчакват. Рано или късно някой ще нададе вой, че трябва да има и частни научно-изследователски звена. И ще почнат да късат живо месо от снагата на БАН. Само почакайте и ще видите. Децата и внуците на днешните БАН-ски старци ще са приватизаторите.
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Извън БАН служителите на НИМХ ще вършат същия вид работа, каквато са вършили и в БАН. Но ще имат по-добро техническо оборудване и по-високи заплати.
Защо тогава БАН създава дублиращ институт? Защо бюджетът да издържа два дублиращи се института, след като никой от кадрите, излезли заедно с НИМХ от БАН не е заявил, че вече няма да осъществява научно изследователска дейност?!
3
4
 
8
 
! Отговори
Супер наглост преди 6 месеца
Вадят НИМХ от системата на БАН, за да работи по-ефективно и категорично отказват на БАН да продължат да наливат бюджетни средства в БАН, защото все едно, че поливат пясък или сипват в бъчва без дъно.
В отговор на това, БАН създава нов институт или с други думи изнудва за още пари!
2
0
 
2
 
! Отговори
V преди 6 месеца
Повярвайте ми .Не е трябвало да си вземаме за цар германец .Но българина си е германофил .Ако си имахме наш цар щяхме да си спестим много проблеми ;)Кайзера у германия загуби властта ,а ние от там си взехме кайзер ;)
1
0
 
1
 
! Отговори
Burzum преди 6 месеца
Ей това е демокрацията ....