Заради затоплянето: Парното в историята, климатици – във всеки дом!

София ще е с климат като Филаделфия, Бургас - Бриджтаун
15 дек 2018 08:00, Анисия Иванова
135
Заради затоплянето: Парното в историята, климатици – във всеки дом!
Снимка: БТА

След 60 години София ще има климата на американския град Филаделфия, Пловдив – на град Толиара, Мадагаскар, Русе ще е близнак на Тараз в Казахстан, Варна ще има същото време, каквото е сега в Бертуа, Камерун, а Бургас ще се превърне в Бриджтаун, Барбадос.

Това се очаква, ако светът не успее да озапти глобалното затопляне. За да се спрат климатичните промени, трябва да се намали температурата с повече от 2 градуса.

Още по-драстични ще са промените, ако температурите се покачат с прогнозираните 4,2 градуса по Целзий, сочи доклад на Междуправителствения панел за климатични промени (IPCC), познат още и като Климатичен съвет. В него участват учени от над 100 държави.

Тогава София през 2080 година ще се превърне във филипинския град Себу, Пловдив ще има климат като този на град Димокро в африканската страна Кот д'Ивоар, Бургас ще е втори Орландо (Флорида, САЩ), Варна -Порт ъв Спейн в Тринидад и Тобаго, а Русе ще е близнак на нигерийската столица Абуджа.

Покачването на температурите ще доведе до драстични промени и в количеството дъждове, както и в растителния свят. Ще се промени вегетационният период, при който растенията се развиват под земята. Енергийните нужди също ще са други – в България почти няма да има отоплителен сезон, За сметка на това ще трябва да се охлаждаме с климатици през по-голяма част от времето.

За климатичните си модели IPCC приема препоръчителните температури, при които се включва отопление или охлаждащ уред. Смята се, че при външна температура от 15 градуса имаме ден за отопление, а при температура над 18,3 градуса – за охлаждане.

Климатичните модели на градове близнаци са все пак математически изчисления и могат да варират според външните фактори. Но е сигурно, че ако не сведем затоплянето до покачване с максимум 1,5 градуса, промени ще настъпят, пище "24 часа".

За да ги избегнем, се налагат драстични промени във всички области на човешкия живот – използването на енергия, транспорта, индустрията, строенето на сгради, застрояването в града или в селото.

Например при затопляне от само 1,5 градуса световният океан ще вдигне нивото си с 10 сантиметра по-малко, отколкото при затопляне с 2 градуса. Това означава, че 10 милиона души по-малко ще бъдат застрашени от климатични катастрофи като наводнения, бури или повишаване на солеността на почвата.

При вдигане на температурата с 1,5 градуса Северният ледовит океан ще остава без лед през лятото веднъж на 100 години. При вдигане с 2 градуса – на всеки 10. При модел затопляне с 1,5 градуса ще изчезнат 70 до 90 процента от кораловите рифове, при 2 градуса – всички. Затова и за придържане към ангажимент затоплянето да се сведе под 1,5 градуса натискат всички малки островни държави.

Според IPCC, за да се постигне това, трябва да се намали изхвърлянето на емисии въглероден диоксид с 45% до 2030 г., а до 2050-а те трябва да паднат до 0. Европейската комисия се ангажира да превърне ЕС в първата икономика, която е “неутрална климатично”.

Според плана емисиите на парникови газове след тази дата ще трябва да бъдат компенсирани чрез засаждане на дървета или чрез погребване на газовете под земята. Според учените пречките за постигане на тези цели не са технологични, а са изцяло в полето на политиката.

Как се променя климатът в България? Според доклади на БАН в страната ни от края на 70-те години се наблюдава тенденция към затопляне. Почти всички години след 1989 г. са с положителни аномалии на средната годишна температура на въздуха спрямо климатичната норма на базисния период 1961 – 1990 г.

За периода 1971-2011 г. средната приземна температура на въздуха в страната ни се е увеличила с 1,5°С. 13-те най-топли години - от 1989 до 2011, са настъпили през 15-те години между 1997 и 2011 г., което е показателно за запазване на тенденцията към затопляне. Освен това се променя и броят на месеците, в които е прекалено топло или прекалено студено.

Има години с по 6 топли, има и такива с по 6 студени месеца. Голямото разнообразие в средните януарски и юлски температури също се отразява на температурните амплитуди. За Северна България те са около 24-26°С, за Южна - около 22-24°С, за Черноморското крайбрежие - 20-21°С, а за планинските райони - до 20°С. Тези аномалии не остават незабелязани от природата, но още няма изследвания как се отразяват на природата у нас.

Високи цени на бензина, които да спират хората от прекомерно каране на автомобили – това е една от идеите, които обсъждаха политиците на последния климатичен форум в Катовице, Полша.

“Заради събитията във Франция обаче, където хората излязоха по улиците заради въвеждането на екоданък върху бензина, тази идея изглежда все по-трудна за осъществяване”, казва икономистът Лорънс Гаудър от университета “Станфорд”. Политиците настояват за по-високи цени не само на бензина, но и на въглищата и тока, за да провокират по този начин пестеливото им ползване и преминаването към алтернативни източници. Климатичните промени в дългосрочен план ще излязат много по-скъпо на хората от въвеждането на данъци и спирането на затоплянето, аргументират се те.

Движението на “жълтите жилетки” във Франция обаче отговори на тези предложения с думите: “Трудно е да мислим за края на света, като не можем да изкараме дори месеца”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
7
 
! Отговори
явяер преди 5 години
Да разбираме така-днес климата в българските градове е еднотипен,а след 50 години ще е като на градове,които са на хиляди километри север-юг едни от други - доообре.
79
2
 
9
 
! Отговори
бедните бугари преди 5 години
Крадлата Фанди и дъщеря и зелени ли ще ни правят а по.мак Чехли ни направи енергоефектевни та светиме по малко от Индия и изчезнаха повече от милиард лева от саниране но за сметка на това КОНПИ са мега корумпирани и тикво-зависими и всичко това за да не се повишава температурата!мбухахахах
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слушали сме ги тези мантри па времето си е едно и също
77
1
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Някой беше писал в форума - че ро-мите са филтрите и еколкозите на Планетата - (отностно липсата на ток в квартали в София) Още се смея --хахаха били филтрите и еколкозите на Планетата и я спасявали от вреден бакър мед олово ))) Така че обърнете към тях за справяне с глобалното затопляне -
76
2
 
4
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
С науката и учените нещата стоят така: Първо човек е енергоспестяващо същество.После има една дълга верига от хора която смята в главата си че някой друг е проверил другия когато става въпрос за науката. Това което и аз до скоро не знаех е че и учените не проверяват учените. Има много научни трудове базирани на трудове които не са проверявани или проверявани достатъчно. Просто смятат, че някой друг умен човек там ги е заверил - не е . И така става верига от презупмции
75
5
 
11
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Радвейте се на летата без да се притеснявате или който е прихванал западна вина - без вина за нищо. Това е спам и скам. В последно време все повече хора мислят така, тъй че за последно искат да вземат $$$ за митичното глобално затопляне. Помислете си колко неща от 70/80-те до сега НЕ СЕ сбъднаха. Петрола трябваше да е peak-нал, 2000-та година нищо не се случи, щяхме да изгладнеем като станем 7 милиарда, и всичко беше супер драматично с документални филми и учени, които никой не ги проверява.
74
3
 
4
 
! Отговори
Хакам го преди 5 години
...на сички климактивисти. Да вайва. Фащайти съ на раута
73
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е близко до ума - трябва да се изтреби поне половината от "обсулейтното" (излишно) свръхнаселение на земята.Ми защо просто не се застреляш и да помогнеш на света?
72
7
 
11
 
! Отговори
Кольо преди 5 години
Да благодарим на БСП че уредиха софиянци с парно което топли като за 20 лв но за което трябва да се плащат 200 лв на месец. БСП казват: няма не искам, ще плащате защото трябва да купуваме 30 Мерцедеса за Сергей и Корнелия.
71
2
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Тази статия иска да ни залъже че -- Световните организации искат бензинът да е по скъп - парното и тока да са по скъпи -защото да опазим Планетата от затопляне - А моето мнение е - ДА опазим МОНОПОЛИСТИТЕ В БГ - това е целта на СТАТИЯТА-- АМА КАК? То Монополи няма в БГ ) Никой не се наговаря да вдига- газ -бензин -парно вода- ток -храни ) Ама такъв СГОВОР НЯМА! АМА МОЛЯ ВИ СЕ ))Всъщност европейските Правителства с бизнесмените крадящи от работниците СЕ СТРАХУВАТ ОТ ЗАРАЗАТА -ЖЪЛТИ ЖИЛЕТКИ))
70
2
 
21
 
! Отговори
Huko5 преди 5 години
Интересно! Т.нар. специалисти не могат да познаят утре какво ще е времето, ама иначе все ни се обяснява, какво ще е през 2050 г. Супер (гавра)!
69
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха, чудех се за какво е поредната раздута статия за глобалното затопляне, докато не стигнах до вдигането на цената на бензина. Поредните платени проучвания, базирани на компютърни модели. Като толкова им пука на всички, защо не пускат евтините соларни панели от Китай в Европа и Щатите, ами им слагат мита, акцизи и квоти.? Защо не се субсидират ел. автомобилите, така че да станат 2-3 пъти по-евтини (каквито по принцип са си) , и да се въведат едни стандарти за батериите, лесни за замяна.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камерун, Барбадос , Казахстан - любимите на 99% от българите за пролетно/лятно/зимна отпуска и сме много навътре с годишния климат там.
67
3
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КЛИМАТИЦИТЕ СА ВРЕДНИ НЕ ИМ ПРАВЕТЕ РЕКЛАМА!
66
0
 
8
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 години
Интересно ми е,каква ще е температурата и климата през 2060година ,в градовете ,с които се сравнява настоящия климат на българските градове .Сигурно ще е като фурна ,в която се пече пиле.Много харесвам дългосрочните прогнози базирани на екстраполация на климатичните промени до настоящия момент.
65
1
 
14
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Добре. Какви пари трябва да дадем на международни организации като държава за да "спрем климатичното затопляне" ЛОЛ. Не само в България лъжат и крадат.. при тях когато го прявят е с гигантски замах и хората наистина вярват. Има доста учени в днешни дни които не са съгласни че има затопляне, а циклични движение на времето, което е далеч от драматичните катастрофи за които се говори, когато от ОН дрънкат за пари отново...
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това затопляне е удобно за Запада. Там няма ЦЕНТРАЛНО ОТОПЛЕНИЕ /по руски модел/.Отоплението е Локално. И си има уред на отоплителното тяло. Никой не ти смята прогнозно сградна инсталация а по формулата на Айнщайн за Вселената.
63
3
 
1
 
! Отговори
победа будет наша преди 5 години
Президента веднага да наложи вето!
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демек ще се раждат банани и ще мога да си вися под палмата и да чакам. Ухуу, само да не дойдат да ме колонизират. Мечтата на БГ политиците да се превърнем в истинска бананова република е почти сбъдната. Ама много ще ни бият :(
61
0
 
15
 
! Отговори
глупости преди 5 години
Тази статия е писана от безумен по време на буря.Само така може да се обясни фриволното цитиране на географски имена.София е в планината и няма как да има климът на малък остров в обширния океан.