Загърбихме дизела, въглищата и найлона... ред е на цимента?

Въглеродният му отпечатък е 8%
17 дек 2018 18:15, Нели Христова
72
Загърбихме дизела, въглищата и найлона... ред е на цимента?
Снимка: Flickr

На където и да се обърнем, ще видим нещо построено от цимент. Той е най-използваният строителен материал, създаден от човека и вторият най-използван ресурс след водата. Но както почти всичко, което е удобно и лесно за употреба, циментът има огромен въглероден отпечатък, твърди BBC.

Още по темата

Според ново проучване на Chatham house, 8% от въглеродните емисии са причинени именно от производството и употребата на цимент. Ако материалът беше държава, щеше да е третата най-замърсяваща нация на света, след Китай и САЩ.

Циментът излъчва повече емисии от авиацонното гориво (2,5%) и е на път да стигне въглерода, бълван от аграрния бизнес (12%). Но за сметка на това е най-здравият материал за строеж, евтин е и може да се произведе почти навсякъде.

С него се строят от грозни паркинги, до най-красивите сгради на света като Пантеона в Рим, големината на чийто купол е все още ненадмината.

Между 2011 и 2013 година Китай е използвал повече цимент, отколкото САЩ през целия XX век. А благодарение на усилените строителни дейности навсякъде по света, употребата на материала скача постоянно всяка година.

Ала не само самото производство на цимент вдига много прах и вредни емисии във въздуха, но и необходимостта от използването на огромни пещи, които имат нужда от много енергия, допринася за въглеродния отпечатък, който строителният материал оставя върху атмосферата.

С влизането в сила на Парижкото споразумение за климата, тези въглеродни емисии трябва да спаднат с 16%, но това трудно би се случило, предвид бума на строежи в целия свят.

Според Chatham house все пак има някакъв напредък – енергосъобразяващи заводи, захранвани от зелени, вместо твърди горива. Така въглеродните емисии за един произведен тон спадат на 18%. Но предвид сегашните обстоятелства, това е лимитът, който индустрията може да достигне в усилията си в борбата за климата.

Над 90% от въглеродния диоксид от произвеждането на цимент идва от процеса на подгряване, като само през 2016 г. излъчените емисии са 2,2 милиарда тона. Този процес е незаменим в създаването на строителния материал и именно тук силите на индустрията се изчерпват.

Има предложения за нови начини на производство, но те не са особено ефективни. Има нови видове цимент, които пък не са толкова здрави. И дори и да се достигне до някакво решение -  без намесата на правителствата, промяната няма да се случи в нужния срок. А времето за спасяването на планетата ни става все по-малко и по-малко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко опира до баланса и местоположението на въглерода. Преди той е бил главно под земята (в най-различна форма) а не в атмосферата. Пускането му в атмосферата разрушава целия баланс на екосистемата Земя. Това удря още хиляди други неща като затопляне, океански течения, флора, фауна и т.н. Ако се продължава, ще се стигне до нов баланс, където въглеродния диоксид или окис (както искате) ще бъде толкова много, че цялата екосистема ще постигне нов баланс - само, че хората ще са аут от уравнението.
25
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лъжат и манипулират!Лъжеш и манипулираш точно ти! Дано няма много хора, които да ти се вържат на глупостите. Тя и Венера има предимно въглероден диоксид в атмосферата. Айде да те пратя там да видим дали ще оцелееш. Стига си бръщолевил простотии.
24
0
 
1
 
! Отговори
страничен преди 5 години
До Анонимен 23"Оксид (остаряло окис), отменено с номенклатурата на IUPAC от 1964 г.) се нарича всяко двуелементно химично съединение на кислорода с друг химичен елемент, в което кислородът е в -2 степен на окисление"
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е,че се замърсява планетата и се изсякоха много гори - горите дават кислород и са белите дробове на планетата,а океаните и водните източници са пълни с всякакви пластмаси,замърсявания,химия,дори радиация!Ето това е причината,да се влошават нещата,а не цимента!Хванете производителите,които използват химикали и тези които изсичат безразборно горите!
22
3
 
14
 
! Отговори
21345678 преди 5 години
Досега не съм видял истински мерки за намаляване на пластамасата . Да се забранят пластмасовите бутилки , а където не може - да се редуцира използването им . Да се продава единица пластмсова бутилка само и единствено срещу връщането на такава предварително / както навремето продаваха бира в стъклени бутилки /. Глоба за използване на найлонова торбичка - 10 000 евро за всяка . Забрана - кафе , чай и подобни напитки да се сервират в пластмасови чашки
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе ме интересува къде се нарича "оксид",това НЕ Е БЪЛГАРСКАТА дума и е абсолютно неправилна,нали вижаш и двойката на окиса,първо на български език е ОКИС,а не "оксид"" и второ се слага двойка за два броя,винаги така се е наричал въглеродния двуокис.Напоследък с това лошо образование,не се учудвам,че пишат глупости!
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая май ще се върнем да живеем по пещерите, голи и боси, а? Или по скоро ние, а онези 1% ще си живеят в затворени анклави крепости. Айде джендърчета и шоро6чета, вие сте първи, бегом да изпълнявате заръката на вашите мастери, отивайте в горите и пещерите и проправете път за нас.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи от догодина ще забраним производството на цимент самолети влакове и коли.
18
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен18Ти пикая на българския език.Светът казва OXIDE, може би само руснаците окис.Искаш ли да си в час със Света или искаш само да мрънкаш и да се оплакваш, че ти била малка заплатата?
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Лъжат и манипулират!Казва се въглероден двуокис,а не "оксид",откъде съчинявате нов български език и тези глупости,незнам!2 - ДВУ-окис,защото CO2 !!!!!!!!!!!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаех си че ще се върнем към жиеотинските кожи и кирпича в строителството ама се прекарах и продадох добитъка и арбалета.И сега ще изтърва теституцията на кирпичени землянки.Егати преебаната инвестиция.
15
0
 
17
 
! Отговори
Лъжат и манипулират! преди 5 години
Истината е трябва да се спре обезлесяването на сушата и замърсяването на световния океан!Повече от половината кислород на Земята (до 80%) го произвежда световния океан и по специално фитопланктона който е чувствителен към химическите замърсители.Останалия кислород се произвежда на сушата основно от големите дървета които ние масово изсичаме за материал и горене.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Без цимент не може,тука вече със сигурност ще ударите на камък,защото това са глупости!А за Пантеона не са използвали цимент,а смес от изстинала лава и други примеси,това няма нищо общо със цимента.
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои учени са тотално изтрещели. Забранете и водата щото след пиене се пи ка е и е горещо
12
1
 
12
 
! Отговори
за откачалките преди 5 години
Другият "проблем" с въглеродния диоксид е, че е природен газ, който храни растенията. Впръскват го в оранжериите за по-силен растеж. Той е съвместим с човешкото тяло - ползва се в медицината когато трябва да направи разширение за да се вкара камера в тялото за да се прегледа някой орган. Също в терапията - за отпускане на мускулите се правят СО2 "бани"... Само за НЕхора този газ е проблем!
11
0
 
12
 
! Отговори
Лъжат и манипулират! преди 5 години
Целия живот на земята е базиран на кислорода и въглерода! Въглерода, кислорода, и водорода са основните строителни блокове на живода на тази планета!Човека е: 65% кислород, 18.5 въглерод, 9.5% водород, 3.2% азот, 1.5% калций, 1% фосфор и др...Живите организми, се хранят със растения и други живи организми който са изградени основно от кислород и въглерод. Живите организми дишат кислород и произвеждат въглероден оксид.Растенията се хранят със въглероден оксид и произвеждат кислород.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди Колумб,Антарктида е картотекирана с точност,не е била вледенена.----------Да, картата ни Пири Рейс. Антарктида е представена без ледовете върху нея.
9
2
 
17
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
Въглероден диоксид и затолянето на Земята,дрън,дрън.Учените установили,че има цикли в природата,в зависимост от изригване на слънцето.Преди 100 години в Арктика не е имало ледена шапка.Преди Колумб,Антарктида е картотекирана с точност,не е била вледенена.Един английски учен казва,че ако иска пари за изследване миграцията на катериците,пари няма.Но,ако кандидатства за изледване миграцията на катериците в зависимост от въглеродният диоксид и промяна на климата ОК!
8
2
 
10
 
! Отговори
за откачалките преди 5 години
Тялото ни е 18% карбон, затова, по тази логика и хората трябва да се самозастрелят накрая. Карбона е основен строителен "блок" в човешките клетки. Ние сме цивилизация базирана на карбон - растения(фотосинтеза) и животни.Истината е че, писанията на тия дето им е обещано господство над света са писани много отдавна и технологическият прогрес не е отчетен в "сметките". От там напъна да ни върнат в каменната ера.
7
3
 
4
 
! Отговори
V преди 5 години
Трябва да се променят технологии в енергетиката и инфраструктурата .Да не се занимава с тях ЕС а частния бизнес.Ако искат да намалят използването му да не се строят високи сгради.Повече от това не може да се направи ,защото сгради без цимент са опасни и нетрайни.А така вече не можем да си позволим да строим.Трябва сериозни регулации в строителството и точно там общината да има контрол ,а не при извънградската инфраструктура както искат нацисто комунистите от ЕС.ЕС е странна смесица между на н+к