Загърбихме дизела, въглищата и найлона... ред е на цимента?

Въглеродният му отпечатък е 8%
17 дек 2018 18:15, Нели Христова
72
Загърбихме дизела, въглищата и найлона... ред е на цимента?
Снимка: Flickr

На където и да се обърнем, ще видим нещо построено от цимент. Той е най-използваният строителен материал, създаден от човека и вторият най-използван ресурс след водата. Но както почти всичко, което е удобно и лесно за употреба, циментът има огромен въглероден отпечатък, твърди BBC.

Още по темата

Според ново проучване на Chatham house, 8% от въглеродните емисии са причинени именно от производството и употребата на цимент. Ако материалът беше държава, щеше да е третата най-замърсяваща нация на света, след Китай и САЩ.

Циментът излъчва повече емисии от авиацонното гориво (2,5%) и е на път да стигне въглерода, бълван от аграрния бизнес (12%). Но за сметка на това е най-здравият материал за строеж, евтин е и може да се произведе почти навсякъде.

С него се строят от грозни паркинги, до най-красивите сгради на света като Пантеона в Рим, големината на чийто купол е все още ненадмината.

Между 2011 и 2013 година Китай е използвал повече цимент, отколкото САЩ през целия XX век. А благодарение на усилените строителни дейности навсякъде по света, употребата на материала скача постоянно всяка година.

Ала не само самото производство на цимент вдига много прах и вредни емисии във въздуха, но и необходимостта от използването на огромни пещи, които имат нужда от много енергия, допринася за въглеродния отпечатък, който строителният материал оставя върху атмосферата.

С влизането в сила на Парижкото споразумение за климата, тези въглеродни емисии трябва да спаднат с 16%, но това трудно би се случило, предвид бума на строежи в целия свят.

Според Chatham house все пак има някакъв напредък – енергосъобразяващи заводи, захранвани от зелени, вместо твърди горива. Така въглеродните емисии за един произведен тон спадат на 18%. Но предвид сегашните обстоятелства, това е лимитът, който индустрията може да достигне в усилията си в борбата за климата.

Над 90% от въглеродния диоксид от произвеждането на цимент идва от процеса на подгряване, като само през 2016 г. излъчените емисии са 2,2 милиарда тона. Този процес е незаменим в създаването на строителния материал и именно тук силите на индустрията се изчерпват.

Има предложения за нови начини на производство, но те не са особено ефективни. Има нови видове цимент, които пък не са толкова здрави. И дори и да се достигне до някакво решение -  без намесата на правителствата, промяната няма да се случи в нужния срок. А времето за спасяването на планетата ни става все по-малко и по-малко. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
15
 
! Отговори
Парижкото споразумен преди 5 години
Слънцето спомага за парниковия ефект. За забраним греенето на Слънцето.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...а асфалта и металите кога ще ги забранят???? То и слънчевата светлина има доста трески за дялане.
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бре! Значи 3000 години цимента не беше вреден, и сега внезапно стана замърсител...? Лyда работа.
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БЪЛГАРИЯ ПРЕДПОЧИТАТ ДА ИЗБИЯТ НАРОДА СИ С МРЪСЕН ВЪЗДУХ И КАЛПАВА ПЛАСТМАСА
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
После ще забранят дишането, за да се намалят още повече вредните емисии.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цимента няма с какво да го замените, зелени тикви.