Скъпа, смалих... реалността! Технологията е факт. А сега накъде?

Лазер смалява предмети до една хилядна от размера им
18 дек 2018 19:05, Нели Христова
39
Скъпа, смалих... реалността! Технологията е факт. А сега накъде?
Снимка: Едуард Бойдън

Спомняте ли си лудия учен Уейн Залински от филма "Скъпа, смалих децата"?  Той трябваше някак си да обясни на съпругата си, защо хлапетата са с размера на хлебарки.

Няколко десетилетия след излизането на лентата, учените от университета в Масачузетс изобретиха уред, с който могат да свият всякакви предмети до наноразмери.

Използвайки лазер, те могат да смалят всеки предмет на една хилядна от размера му – тоест, по-малки от това, което окото може да види. По-малки дори и от някои микроби, които можеш да видиш с микроскоп.

За какво би се използвала обаче подобна технология? Със сигурност не за смаляването на деца. Лазерът ще създава миниатюрни лещи за микроскопи и телефони, а също така и за създаването на мънички роботи, които да подобрят всекидневния ни живот.

"От много време се опитваме да подобрим техниката си, за да можем да създаваме нано материали. Има толкова много неща, които може да правим с тях", обяснява невротехнологът, професор Едуард Бойдън.

Лазерът не е толкова силен, колкото този в "Скъпа, смалих децата", но пък продуктите му имат страхотни приложения в истинския живот. Например, учените ще се опитат да "вградят" малки роботчета в лекарствата за лечение на рак, които да са програмирани да търсят само раковите клетки и да ги унищожават напълно. А и може да забравите за микрочиповете. Експертите ще направят наночипове за бъдеще.

Най-интересното е, че машината е много проста. Има нужда от лазер и абсорбиращ гел, който най-често се използва в... памперси.  Материали, които всички лаборатории имат в излишък.

Ето как работи: използвайки лазера, технолозите създават структура, използвайки абсорбиращия гел, подобно на 3D писалка. След това могат да прикачат към нея всички материали – от метал, та чак до ДНК. И накрая ги свиват до възможно най-малкият размер.

"Прилича малко на фотография. - разкрива студентът Даниел Оран. - Латентно изображение се формира след като сензитивен материал в гел е изложен на светлина. След това проявяваш това латентно изображение в истински предмет, като прибавяш друг материал, като сребро, например".

Всъщност, Оран е професионален фотограф, който започва проекта през 2014 г. заедно със свой колега, студент по физика. Днес, тази технология бързо може да навлезе дори в домовете ни, училищата или офисите, тъй като материалите, които се използват, не са токсични.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПРОСТОТИЯТА НЕ ХОДИ ПО ДЪРВЕТАТА!!!!ТАКАВА ТЕХНОЛОГИЯ НАЙ-МАЛКО СЛЕД 1000 ГОДИНИ НАЙ-РАНО МОЖЕ БИ БИ ИМАЛО ОСВЕН АКО НЕ Е ОТКРАДНАТА ОТ ИЗВЪНЗЕМЕН КОРАБ НО ДОРИ ТОГАВА ЩЕ СА НУЖНИ 100-ЦИ ГОДИНИ ДА СЕ РАЗГАДАЕ КАК РАБОТИ!!!!
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а бе, изобщо, фасулска работа!
8
11
 
1
 
! Отговори
V преди 5 години
Тази технология е покровителствена от пентагона за да се правят ново поколение стелд покрития ;) Те се правят от разни полимери и други меки материали .Обаче аз мисля че бъркат с употребата на въглерод .Съвременните стелд материали не са ефективни ,защото учените не разбират ФОТОНА .Той не е еднакъв постоянно ;) Не искам да казвам повече от това което съм видял ;) В стелд технологиите и антистелд технологиите може да се постигне много повече ;)
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Само да ви светна, че в този век минахме на 28 нанометра и гоним 12 нанометра."4нм 3D gate транзистори на протип, 7нм на поточна линия(Интел).
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1ви Април 2019 подрани ;)
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, напиши нещо за парниковия влак.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, преписването на статия на CNN дума по дума, включително и примера с цитирания филм, след което да си сложиш името върху нея без да цитираш източника, сякаш е твоя авторска такава, журналистика ли го водим вече?
3
0
 
21
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 5 години
А може ли такова - и с Герб да опитат? Че много крадът бе! Ако ги намалят до една хилпдна - ще живне България!
2
0
 
18
 
! Отговори
Ники преди 5 години
Хахахаха . Описахте процеса фотолиза с толкова фенси думи, че е нереално.Открил е процеса по който се произвеждат интегралните схеми от десетилетия.Само да ви светна, че в този век минахме на 28 нанометра и гоним 12 нанометра. Тоест вече сме в ренгеновият спектър. И да, така се произвеждат процесорите за телефона в джоба ви!
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Използвайки лазер, те могат да смалят всеки предмет на една хилядна от размера му тоест, по-малки от това, което окото може да види."Като прочетох тази глупост, едно съмнение се загнезди в мен, а като видях името на автора всичко ми се изясни. ***, тоя лазер не смалява предмети, а изгражда миниатюрни такива чрез моделирането на наноструктура.