"Нови хоризонти" около най-далечното изследвано тяло

Сондата на НСАСА е на 6,4 млрд. километра от Земята
1 яну 2019 15:55,
20
"Нови хоризонти" около най-далечното изследвано тяло
Снимка: Reuters

Сондата "Нови хоризонти" на НАСА прелетя край Ултима Туле - най-отдалеченото изследвано досега небесно тяло, на 6,4 милиарда км от Земята, предадоха Франс прес и ТАСС.

Още по темата

Предвидено е сондата да вземе 900 снимки от Ултима Туле за няколко секунди, докато прелита на около 3500 км от него със скорост 51 500 км/час. Учените се надяват, че изследването на това небесно тяло ще даде по-голяма яснота как се е образувала Слънчевата система.

Ако всичко върви по план, първите кадри на Ултима Туле би трябвало да стигнат до Земята тази вечер, пише БТА.

Ултима Туле е в пояса на Койпер - реликва от формирането на планетите в Слънчевата система. Учените не знаят дали това небесно тяло, открито през 2014 г. от космическия телескоп "Хъбъл", е с кръгла или издължена форма. Не са известни и размерите му, макар да се смята, че те са около 100 пъти по-малки от тези на планетата-джудже Плутон.

Учените решиха "Нови хоризонти" да изследва Ултима Туле, след като през 2015 г. изстреляната 9 години по-рано сонда осъществи основната си мисия - да изпрати изключително подробни снимки на Плутон. "Този път ще се опитаме да направим снимки на Ултима Туле с резолюция, която е 3 пъти по-голяма в сравнение с тази на снимките на Плутон - заяви научният ръководител на мисията Алън Стърн. - Ако опитите са успешни, снимките ще са впечатляващи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Ку-Ку преди 5 години
"Предвидено е сондата да вземе 900 снимки"Така ли е написано в оригинала? Да вземе, да открадне. Гугъл преводач, или професионална деформация на професионален капиталист?
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беше планета, но после я отписаха
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плутон планета ли е или не е планета???
13
0
 
3
 
! Отговори
Бай Конур преди 5 години
За да излетиш в космоса и да изпаднеш в безтегловност са необходими 2-3 големи водки, не е толкова трудно.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия измамници от НАСА не се наядоха! Всяка година американците им дават по 20 милиарда долара бюджет а накрая едно голямо нищо. Вече 40 години не са изпращали човек в космоса и самите им учени твърдят че вече не разполагат със технология с която да изкарат човек извън земната орбита.Дори до ISS вече ходят със руски ракети.В същото време оня шарлатанин Мъск твърти че до 2025г. щели да пратят човек на Марс!Направо се изумявам че толкова много хора се връзват на лъжите на тези корпорации.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8 АнонименТе да же не са и холивуд ползвали а готови фотографии и материали от космонавти на третия райх които са кацали реално на луната и са забили там знамето на райха. Случайно попаднах на фотографии и там знамето стои изпънато а не се развява като при американците.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кък измериха тиа "на 6,4 милиарда км от Земята" ? Аесектерве стиа фалшиви истории ча ми писна
9
5
 
6
 
! Отговори
Тиктак преди 5 години
Здравейте,гложди ме мисълта защо от подема с (успешното?)изпращане космонавти и изведнъж СРИВ.почваме отново .загуба 60 години.пари?.мирише
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на Танос ръкавицата кога ще му вземете. А ве.. Смешноканци, управете си първо Холивуд , а после ходете след Луната... .
7
8
 
4
 
! Отговори
Spaceinyourface преди 5 години
Снимките ще ги "вземат" от компютърния център за генериране на фалшиви космически изображения.Земята е плоска, питайте някой дърт брадат поп, ако не вярвате.
6
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоо, вие по долу, като няма какво да кажете млъкнете ве, многознайковци такива. Това да не е статия за граматика. Новината е за СОНДА, за снимки. Отидете в форум за граматика да спорите зубери такива. Хората за изпратили сонда на милиарди километри от земята. Това е важно.
5
3
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Журналистите в този сайт дали имат някакво образование въобще? Предполага се да знаят значението на думата take, когато се отнася за снимки. Как превеждат? Това са елементарни неща за един журналист и редактор.
4
5
 
19
 
! Отговори
G преди 5 години
Журналиста!! Я обясни как сателита ще ги "вземе" тези снимки и на кого ще ги предаде?Чакам с нетърпение изкуствения интелект да взема работата на драскачи като теб, със сигурност ще пише по-грамотно от теб!
3
2
 
25
 
! Отговори
гост преди 5 години
Снимки не се "вземат", снимки се правят! Научете го този български език най-накрая! Некадърници! И това ми било журналисти! Copy, paste & Google translate...
2
6
 
6
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
най накрая ще се окаже че са снимали седалищните части на оня пле6ив *** живеещия под моста сuнди
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимките ще пристигнат в чест на Василовците! Наздраве!!