Китайската "Чанъе-4" отнесе на Луната памук, картофи…

Учените се надяват да ги засадят и да отгледат първите растения
Обновена: 4 яну 2019 08:25 | 4 яну 2019 08:10,
21
Китайската "Чанъе-4" отнесе на Луната памук, картофи…
Снимка: БТА

Китайският космически апарат "Чанъе-4", който в четвъртък за пръв път осъществи меко кацане на обратната страна на Луната, е доставил на нейната повърхност образци от биологични видове с цел формирането на мини-биосфера, съобщава ТАСС.

Още по темата

Агенцията цитира информация на китайското космическо ведомство. Апаратът е доставил на естествения ни спътник шест биологични вида, сред които фигурират семена на памук, рапица, картофи, и на арабидопсис от семейството на зелевите растения.

В мини-биосферата ще има и личинки на дрозофили и дрождеви гъбички. Китайските учени се надяват в тази среда да поникне първото растение.

През 2016 година в Китай беше организиран конкурс в рамките на програмата "Лунна мини-биосфера", на който се явиха 200 участници. На победителя бе дадена възможност да реализира идеите си чрез "Чанъе-4".

В създаването на проекта се включиха 28 китайски университета, начело с учени от университета в гр. Чунцин. В изпълнението на проекта на обратната страна на Луната бяха доставени образците в специални оловни капсули.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари