Сочен, вкусен, пресен... лютомат?! Новост в генното инженерство!

Учени смятат, че съвсем скоро на пазара ще се появят люти домати
8 яну 2019 18:00,
17
Сочен, вкусен, пресен... лютомат?! Новост в генното инженерство!
Снимка: Pixabay

Развитието в областта на науката променя изцяло начина ни на живот. В някои сфери от живота това не се усеща пряко. В други, обаче, това не е съвсем така...

Генните инженери постоянно експериментират и се опитват да създадат революционно нови храни – стараят се да подобрят вкуса, да увеличат производствеността, да направят храните устойчиви на бактерии.

Учените твърдят, че правят това изключително и само с инструментите, предоставени им от природата – тоест, не използват никакви химикали.

Дали това е така, само можем да гадаем. Факт е, обаче, че генно модифицираните храни все повече навлизат на пазара, а учените все повече отпускат въображението си и променят представите ни за храната, такава каквато я познаваме.

Инженерите смятат, че са на път да създадат лют домат, работят върху това да променят цвета на кивито и вкуса на ягодите. Според тях лютоматите ще станат част от менюто ни и то съвсем скоро, благодарение на нова технология за промяна в генома на плодовете и зеленчуците.

Всичко това е възможно благодарение на нова технология, наречена Crispr-Cas9, която позволява на учените да изолират определени гени от плодовете. Това на практика би могло да отвори вратите за поява на изцяло нови плодове и зеленчуци, непознати на човечеството до този момент.

Учени от Бразилия и Ирландия твърдят, че новият метод  Crispr-Cas9 може да се окажи изключително практичен, защото лютоматите ще предложат на учените още един начин да синтезират веществото капсаицин, което всъщност прави чушките люти. Освен в кулинарията, капсаицинът се използва и за производството на лютиви спрейове за самозащита, както и за производството на обезболяващи.

Лютите чушки са всъщност доста трудни за отглеждане. Освен това, пикантността им доста трудно се задържа постоянна. Доматите, от друга страна, са доста добре познати, а реколтата обикновено е и доста богата. Затова учените смятат, че комбинирането на пиперливите чушки с доматите е един доста добър ход, защото това ще направи възможно синтезирането на капсаицинът доста по-лесно и в доста по-големи количества.

Всъщност, оказва се, че доматите и лютите чушлета имат общи "предци", но семействата се разделили преди повече от 19 милиона години. Учените откриват, че доматите реално притежават всички необходими гени за производството на капсаицин, но в момента те просто не са активни. С помощта на технологията  Crispr-Cas9 всъщност става възможно тези гени отново да се "включат".

Екипът от учени, който работи над това, мисли, че до края на тази година, лютоматите вече ще влязат на пазара. Генните инженери, обаче, имат една малко по-голяма цел – да накарат хората да осъзнаят и приемат, че всъщност генното инженерство е много полезен инструмент.

Един от учените, които работят над лютомата, шеговито разказва пред "Гардиън", че има и забавна страна на генното инженерство – правят го, защото могат и защото могат да се появят интересни резултати.

Самият той споделя, че няма търпение да опита от лютоматите и да си направи гуакамоле, но предупреждава – не го използвайто по време на годишното замеряне с домати в Испания, защото може да има... ранени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
лютодрис преди 5 години
Пуста лакомия за пари!!!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пробват да торят домата с тор от банкери(15000 заплата) и може да получат банкомат.
6
3
 
19
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
някои от тези експерименти могат да имат неочаквани последици - например след консумацията на 'лютодомат' анyсът ви да почне да си произвежда сам постоянно така ценния капсицин...
5
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Принципно е възможен лют хибрид на домати с други растения от семейство Картофови.
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си ги ядът. Аз в мойта градина си отглеждам вкусни сладки домати от времето на бай Тошо. Добре че тогава се сетих да си запазя семе иначе сега щях да ям пластмасово ГМО. Ако искам люто имам люти чушлета защо трябва домата да е лют. Сигурно ще измислят и люти ябълки круши череши вишни и тем подобни щуротии. Аз плодовете и зеленчуците ги ям директно от дървото и градината не от парниците и лабораториите. Не ме мързи да копам плевя поливам и знам защо. За да ям истински плодове и зеленчуци.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се занимавайте с глупости, ами накарайте ментата да започне да произвежда тетрахидроканабинол.
2
1
 
17
 
! Отговори
лютомат преди 5 години
Чие дело е този глупопис?
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сочен, вкусен, пресен... лютомат?!"Джеси, въздържай се от импровизации. Не ти се получават.