Изчислиха колко са звездите в близка до нас галактика

Все някъде ще има живот, категорични от НАСА
Обновена: 9 яну 2019 10:09 | 9 яну 2019 10:07, Павел Гълъбов
12
Изчислиха колко са звездите в близка до нас галактика
Снимка: Reuters

Полетите до близка голяма галактика с форма на триъгълъник са в далечното бъдеще, но живот там вероятно съществува отдавна, съобщи Лайф като цитира британски медии.

Още по темата

Космическият телескоп "Хъбъл" изпрати на Земята уникална снимка, на която астрономи и астрофизици откриха не само най-голямата, разположена близо до Млечния път галактика, но и установиха точния брой на съдържащите се в нея звезди, пише БТА.

Става въпрос за спиралната галактика Месие 33. Дори повърхностният анализ позволил да се потвърди, че във вътрешността й има не по-малко от 40 милиарда звезди, около които кръжат планети.

Новата снимка е втора по своите мащаби и детайлни изображения в историята. Съставена е от 54 отделни фотографии. Благодарение на нея учени установиха, че разстоянието между Млечния път и Месие 33 е 3 милиона светлинни години.

При това Месие 33 не е отделна самостоятелна галактика, а е част от галактичен куп, включващ над 50 галактики, които са свързани помежду си посредством гравитацията. Сред тях е и Млечният път.

Месие 33 е третата по големина и същевременно най-малката спирална галактика във въпросния куп. Диаметърът й е около 60 000 светлинни години, докато този на спиралната галактика Андромеда е 200 000 светлинни години.


12
Още от Ако щете - вярвайте
Новогодишно НЛО нашествие?! Десетки летящи обекти над Италия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
логиката реши преди 1 седмица
1. Триъгълните галактики светят и около всяка звезда има планети.
2. За другите галактики не се знае но е ясно, че гравитацията ги СВЪРЗВА една към друга.
3. Дядото на павката е бил гълъбар.
4. Има и галактика Андромеда, която е по-голяма.
5. Списание "Космос" се издава отново и дано днесссарите преписват от там, защото статиите са поне на родния им език.
10
0
 
0
 
! Отговори
BUK преди 1 седмица
До Ку-Ку е, все пак се казва, че "..във вътрешността й кръжат около 40 милиарда звезди..", което все пак е някаква идея, но съм съгласен, че това е далеч от претенцията на заглавието...
9
1
 
2
 
! Отговори
Ку-Ку преди 1 седмица
Само аз ли не можах да намеря къде в статията е написано колко са всичките звезди в галактиката Месие 33, за да кореспондира със заглавието, където не пише примерно: "Изчислиха колко са звездите с планети в близка до нас галактика", пише "Изчислиха колко са звездите в близка до нас галактика", демек уж броят на всички звезди...
8
0
 
3
 
! Отговори
М Т преди 1 седмица
Тръгвам натам, без винетка.
7
0
 
0
 
! Отговори
Ю преди 1 седмица
Колко сме нищо жени
6
1
 
6
 
! Отговори
Енгелс преди 1 седмица
Вероятно само на Земята има органичен живот изграден на базата на въглерода. Въобще самото понятие "живот" е доста неопределено. Под живот ние разбираме начин на съществуване на белтъците, а на други звезди може да е нещо друго, за което ние няма как да имаме представа. След време когато човечеството създаде изкуствен интелект, това ще бъде живот от друг вид - неорганичен живот.
5
1
 
1
 
! Отговори
Гледна точка преди 1 седмица
Най - готиното радио forever е "Deep Space Traveler" в Spotify!
Просто е жестоко!
4
1
 
8
 
! Отговори
ноби преди 1 седмица
Абе какви същества от Луната ? Там е само Ян Бибиян
3
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 седмица
Тая новина направи денят ми щастлив!
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много лош превод. Статията е пълна с неточности, вероятно заради него. Галактиката НЯМА форма на триъгълник, а се нарича така защото е в съзвездие със същото име. И НЕ Е най-малка от Местната група. Тя е най-малка, но от трите големи - Андромеда, Млечния път, Триъгълник. Иначе в местната група има десетки по-малки галактики.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Живот в космоса има, но той няма никога да се разкрие на хората. Кажете ми как едно напреднало същество от Луната ще се срещне със един хъхряк да речем от Столипиново той извънземния веднага ще си каже туй ли са земните жители. НАСА въобще имат ли представителна извадка за човечеството като цяло.