Белите по-умни от черните: Расизмът отне титлите на д-р Джеймс Уотсън

Откривателят на структурата на ДНК лишен от почетните си титли
15 яну 2019 16:00,
539
Белите по-умни от черните: Расизмът отне титлите на д-р Джеймс Уотсън
Снимка: архив Reuters

Джеймс Уотсън, съоткривателят на двойната спирала на ДНК, е бил лишен от научните си титли. Причината - "някои расистки забележки" на учения, награден с Нобелова награда през 1962 г.

Лабораторията "Колд Спринг Харбър" заяви миналата седмица, че ще отнеме всички титили и почести на 90-годишният Уотсън, който ръководеше лабораторията до 2007 г. Тогава той се оттегля от поста заради статия в Sunday Times, в която е споделил своите възгледи за африканците, които много хора са сметнали за расистки, предава "Live Science".

В статията генетикът посочва, че е "много разтревожен" за перспективите пред Африка, защото смята, че нивото на интелигентност на местното население е значително по-ниско от това на европейците. Заради генетиката.

"Всички наши социални политики са базирани на факта, че интелигентността им е същата като нашата, въпреки че всички тестове посочват, че това не е точно така", казва Уотсън в статията.

През 2007 г. ученият казва още, че му се иска всички раси да са равни, но "хората, които работят с черни работници са открили, че това не е така".

Тези негови думи му костват поста на директор на лабораторията. Генетикът дори публикува извинение.

И така до преди няколко дни, когато ученият отново си навлече публичния гняв. В интервю за документалния филм "Американски Маестрo: Декодирането на Уотсън", излъчен на 2 януари, 90-годишният учен заявява, че черните и белите имат разлики в коефициента на интелигентност, заради генетични разлики, които са еволюирали чрез естествения подбор.
В отговор на новите коментари на учения лабораторията "Колд Спринг Харбър" взе още по-сериозни мерки, отколкото през 2007 г. и му отнема всички почетни титли.

Д-р Джеймс Уотсън става известен през 1953 г., когато става съавтор на научен труд, който описва двойно-верижния модел на структурата на ДНК. През 1962 г., заедно с Франсис Крик и Морис Уилкинс, Уотсън печели Нобеловата награда за медицина.

Расистките му коментари обаче му печелят прозвището на персона нон грата в научните среди.

През 2014 г. той се превърна в първия жив Нобелов лауреат, който е продал медала си, твърдейки, че е загубил голяма част от източниците си на приходи.

Семейството на Джеймс Уотсън заяви пред "New York Times", че той не е бил в състояние да отговори на интервюто на PBS, тъй като е под медицинско наблюдение, след като миналия октомври е пострадал при катастрофа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
1
 
14
 
! Отговори
Един от Дивия Запад преди 5 години
Вечерях и пак префърлих .... ега ти майтапа.Пак за IT и тн.Нека ви кажа кое как е.За Индия 50 000 е квото за България е 250.Тук(зад океана) университетите са най-зле платеното място. Бели са ректора и деканите(не всички). Другото са китайци. Щатската държавна администрация е доста тъмна на цвят.Белите налитат на финансии и мениджмънт.Сичкото точна наука е за жълти и източноевропейци.По-умните хора гледат да печелят повече пари за единица време и да имат свободно такова да ги харчат с кеф.
245
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
свет-ът
244
0
 
12
 
! Отговори
До браун пауър преди 5 години
Между другото, можеш ли да кажеш в, цитирам те, "КОГАТО СВЕТА СТАНЕ 16 МИЛИАРДА", кое е подлог и как се членува?
243
1
 
16
 
! Отговори
Статистик преди 5 години
Много е просто - вижте само разпределението на Нобеловитв награди по години - кой взима Нобелови награди за наука, кой - за мир, и т.н. Там ясно се вижда. Кой за каквото го бива. Чиста статистика. Нобеловия комитет не са никакви расисти, тъкмо напротив - изключително обективни са.
242
1
 
14
 
! Отговори
Индийския ит с 50000 преди 5 години
Нали знаеш колко малко пари са $50000 в долината, та дори цяла Калифорния? Знаеш ли колко малко пари са в Англия? Въобще знаеш ли колко малко пари е това по света? Добър такъв вади и повече в София. А знаеш ли каква е разликата между София и Маунтин Вю? Аре бегай да сънуваш долари!
241
0
 
14
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
разбира се, че черен стана президент на родината на гей-теориите, но това не бе заради неговите изключителни миротворчески дейности в областта на откривателствата, заради които той получи нобела за мир, а само заради платената удобност на конюнктурата на *** диктатурата... и в края на краищата трябва да се признае, че най-успешните робовладелци винаги са били евреите!
240
0
 
4
 
! Отговори
До 331 преди 5 години
Еволюцията е резултат от законите на физиката и много пъти е била моделирана - с успешни резултати. Но не очаквам от някой случаен oлигoфpeн в коментарите на днес бг да разбира това.
239
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Единствено убийството е начин на долното да се настани на мястото на горното. Но за беля, Горното не умира защото има безсмъртна душа, а всичко от Мароко до Мксико и от Азербайджан до Южна Африка е без души! Несправедливо, нетолерантно, расизъм, фашизъм, отричане на холокоста!
238
3
 
3
 
! Отговори
до Присмехулник преди 5 години
А градацията, както и деградацията са личен избор на всеки човек. Поздрави.
237
12
 
1
 
! Отговори
до Присмехулник преди 5 години
Еволюция не съществува. Хората, занимаващи се сериозно с наука /не като този от статията/ масово се отказват от тази несъстоятелна теория. Самият Дарвин не е имал никакво намерение да дава генерално обяснение с теорията си, но истерията излиза извън контрол.
236
3
 
9
 
! Отговори
Факти преди 5 години
Българите са 49% траки
235
1
 
11
 
! Отговори
До 321 преди 5 години
Предполагам, че не се занимаваш с информатика. Повечето от тях са "високоплатени" само в сравнение с обикновен български касиер. Болшинството заемат позиции в проекти, които не са критични и изискват елементарна, монотонна работа.
234
2
 
12
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
да, но да програмираш не е някакво откритие, защото програмните езици вече са открити. отделно от това аутсорсинга в ит сектора преоткри индия, като източник на евтина, програмистка ръка и инвестира в този отрасъл. и индия не е износител. просто пакетите с информация достигат до индия, там биват обработвани и връщани обратно. но преди всичко - евтино!
233
9
 
2
 
! Отговори
до 316 преди 5 години
Вие май не четете? Става дума за висококвалифицирани IT специалисти, излезли от най-добрите технологични университети и започващи работа от 50 000 долара годишна заплата. Поинтересувайте се, защо вече в половината филми и сериали има индиец компютърен специалист.
232
0
 
8
 
! Отговори
316 преди 5 години
И повечето от тях не разбират грам от работата си. Това се потвърждава допълнително от тенденциите в информатиката, свързани с рециклиране и лошо качество.
231
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Индия, където живеят един милиард роми, е най-големият износител на IT специалисти в света. Средно 60 000 компютърни специалисти от Индия всяка година приемат високоплатена работа в чужбина. В Индия се намира един от най-добрите технологични университети в света. Толкоз, за глупостите на Уотсън.
230
2
 
6
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
до "до Присмехулник" ако искаш да имитираш ирония точно по тълкуването и в подходящ за целта речник, то манипулацията ти напълно ти се е получила, но иронията трябва да е свързана и с действителността, за да е истинска, а не преправена в глупави, та чак неграмотни сравнения. аз бих ти помогнал и бих ти казал как става, но просто не заслужаваш, като човек...
229
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джеймс Уотсън: Един килограм портокали тежи повече, от един килограм банани.
228
1
 
2
 
! Отговори
Лопатар преди 5 години
Гледам, че тук има доста експерти. Някой ще може ли да ми изброи кои са расите и по какво се различават?
227
1
 
0
 
! Отговори
до Присмехулник преди 5 години
Ирония: 1. Тънка, скрита насмешка, подигравка2. В литературата - стилистичен похват, използване на насмешкатаИзточник: Тълковен речник на българския език