Белите по-умни от черните: Расизмът отне титлите на д-р Джеймс Уотсън

Откривателят на структурата на ДНК лишен от почетните си титли
15 яну 2019 16:00,
539
Белите по-умни от черните: Расизмът отне титлите на д-р Джеймс Уотсън
Снимка: архив Reuters

Джеймс Уотсън, съоткривателят на двойната спирала на ДНК, е бил лишен от научните си титли. Причината - "някои расистки забележки" на учения, награден с Нобелова награда през 1962 г.

Лабораторията "Колд Спринг Харбър" заяви миналата седмица, че ще отнеме всички титили и почести на 90-годишният Уотсън, който ръководеше лабораторията до 2007 г. Тогава той се оттегля от поста заради статия в Sunday Times, в която е споделил своите възгледи за африканците, които много хора са сметнали за расистки, предава "Live Science".

В статията генетикът посочва, че е "много разтревожен" за перспективите пред Африка, защото смята, че нивото на интелигентност на местното население е значително по-ниско от това на европейците. Заради генетиката.

"Всички наши социални политики са базирани на факта, че интелигентността им е същата като нашата, въпреки че всички тестове посочват, че това не е точно така", казва Уотсън в статията.

През 2007 г. ученият казва още, че му се иска всички раси да са равни, но "хората, които работят с черни работници са открили, че това не е така".

Тези негови думи му костват поста на директор на лабораторията. Генетикът дори публикува извинение.

И така до преди няколко дни, когато ученият отново си навлече публичния гняв. В интервю за документалния филм "Американски Маестрo: Декодирането на Уотсън", излъчен на 2 януари, 90-годишният учен заявява, че черните и белите имат разлики в коефициента на интелигентност, заради генетични разлики, които са еволюирали чрез естествения подбор.
В отговор на новите коментари на учения лабораторията "Колд Спринг Харбър" взе още по-сериозни мерки, отколкото през 2007 г. и му отнема всички почетни титли.

Д-р Джеймс Уотсън става известен през 1953 г., когато става съавтор на научен труд, който описва двойно-верижния модел на структурата на ДНК. През 1962 г., заедно с Франсис Крик и Морис Уилкинс, Уотсън печели Нобеловата награда за медицина.

Расистките му коментари обаче му печелят прозвището на персона нон грата в научните среди.

През 2014 г. той се превърна в първия жив Нобелов лауреат, който е продал медала си, твърдейки, че е загубил голяма част от източниците си на приходи.

Семейството на Джеймс Уотсън заяви пред "New York Times", че той не е бил в състояние да отговори на интервюто на PBS, тъй като е под медицинско наблюдение, след като миналия октомври е пострадал при катастрофа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До БЯЛЗа да си експлоататор не би ли трябвало по някакъв начин да си завладял другия и да го използваш? А ако си го завладял, не означава ли, че си по-добър и хитър от него за да го експлоатираш? Означава. За това все още хората впрягат животните да ги обслужват, не обратното.
285
0
 
16
 
! Отговори
Владимир преди 5 години
Има ли някакви научни доводи, с които да се опровергават заключенията, направени от професор Уотсън, или просто те не отговарят на настроенията на политкоректорите? Добре, че те не разполагат с пълномощията на Инквизицията, че иначе щяха да го изджорданобрунят!
284
9
 
4
 
! Отговори
До БЯЛ преди 5 години
До Бял Европа е най жестокия експлоататор на робовладелство в света. Греховете на Англия, Франция, Испания, Португалия .. са толкова много че трябва семейно да влизат доживотно в затвора. Не може да се говори така. Европейците не са смятали за хора чернокожите, и индианците и индийците и китайците. Така, че е нормално да са комплексирани. Само до преди 60 г. чернокож не е можел да се къпе в обществена баня, да се вози в градския транспорт, да патува с влак и т.н. Човека е най жестокото същество
283
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя нобеловата награда след Обама не струва и пукната пара. Парите да не му вземат - те са важното от наградата.
282
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За хората, които работят с черни работници, човека е прав. Който не е опитвал, той не знае. Той оспорва.
281
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грешно е да бъде наказан този човек така. Всеки има собствен поглед. Дайте да го цензурираме. Аз също смятам че генетично и процентно белите са по надарени умствено. Обаче пък всички чернокожи смятам че пък са надарени физически/процентно/. Света е цветен не е черно бял. Всеки човек има различен потенциал и може да има изключения. Не значи че като е слаб ученик е лош човек. Аз имах съученик, голям слабак в училище и сега е перфектен монтьор на коли.
280
0
 
19
 
! Отговори
Бял преди 5 години
Черните избиват собствените си комплекси чрез белите . Затова така се получава . каквото и да стане, каквито и глупости да направят - все белите им били виновни . Били сме ги експлоатирали в миналото .... ами сега ? Когато почти всички африкански държави си имат африкански президенти ? Дори е по-зле. Черните им лидери живеят в супер разкош а другите умират от глад . И корупцията е чудовищна . За това някой черен казва ли нещо ? Или щом не е бял , а черен може да им дере кожата както си иска .
279
0
 
20
 
! Отговори
Бял преди 5 години
Черните са най-комплексираната раса на земята . Срам ги е от косата им, срам ги е от цвета им, срам ги е от историята им , срам ги е от обичаите им. И НЯМА друга раса като БЯЛАТА която да ти толерира повече . Пример : На този професор ТИТЛИТЕ СА ОТНЕТИ ОТ бели НЕГОВИ КОЛЕГИ от лабораторията . В миналото единствено Европа е пращала мисионери да ги учат ....пък те ги изяждали . Днес Европа е най-големия дарител за помощи към Африканския континент ...
278
0
 
6
 
! Отговори
Майната преди 5 години
Нека да започнем с Индия, след това се прехвърлим в Пакистан, Бангладеш, арабския свят като минем през Африка и стигнем до така мечтаната за всички от тези всички които изброих Европа и си зададем въпроса , защо си взехте обратно играчките от създателя на ДНК сърдити малки човечета ! Едва ли имате геномите, за да промените тази горчива истина и едвали някога ще постигнете някакви крайни резултати, освен да рушите. И ако белите не можеха да скачат, защо още не сте подобрили рекорда на една българка поставен преди много години .
277
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав ли е или не е човека? Ами, има си статистики. Няма нужда да се спори. Въпроса е дали се дължи на генетични разлики или на влиянието на обкръжението. Човека изказал мнение и му взели наградата. На статистиките какво ще им вземат???
276
0
 
25
 
! Отговори
точка преди 5 години
Никакви научни титли и награди не струват и пукната пара пред ИСТИНАТА.
275
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе глупости! Една баба на пазара, рече е няма геном. това е заговор на учените, да ни бастисат доматите.
274
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на Джордано Бруно, изгаряха на клада. Днес - падение във всичко! Накъде оди светът!
273
0
 
15
 
! Отговори
акъл преди 5 години
Американската и Европейска полит-коректност (преджвана от леваци и комунисти) в действие - отнемане на нобелови награди за правилни коментари, просто защото тези коментари са обидни.
272
2
 
11
 
! Отговори
Ф преди 5 години
До BROWN POWER MEXICO"Тоя лудия" е Нобелов лауреат, а ти си един кафяв екскремент. Факт.
271
20
 
0
 
! Отговори
Илия преди 5 години
Правилно така се прави в цивилизованите страни,закона трябва да се спазва до последната запетая
270
2
 
38
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Преди няколко века горяхме на клада хора чиито открития по късно са напълно доказани.Сега отнемаме Титли на хора чиито открития са доказани още от хилядолетия!!!
269
4
 
16
 
! Отговори
Дарвин преди 5 години
Друга ,различна но много вярна теория е терията за тренировката. Мозъка е като просто един мускул.Колкото повече го тренираш той се развива все повече.Средностатистическия начин на живот на един Африканец е доста по различен от живота на един бял.Белите хора имат много по добро образоване,повече възможности което им допринася за по добър начин на живот. Просто е нужно да погледнете начина на живот на едните и на другите и ще разберете кой е по умен!!
268
1
 
27
 
! Отговори
Mentos преди 5 години
Честито връщане в 17 век. Науката казва какво е открила - а църквата (днес политнекоректността) го обявява за ерес и наказва. Скоро ще се борим за свободата да си изразяваме мислите. Ужас!!!
267
1
 
14
 
! Отговори
Баба Генка преди 5 години
Най-големият расист е Хитлер,след това е филма Белите не могат да скачат,даваха го по кабелната.