Откриха изчезналото тяло на откривателя на Австралия

Останките на Капитан Матю Флиндърс са изгубени още през 19 век
25 яну 2019 21:56, Нели Христова
28
Откриха изчезналото тяло на откривателя на Австралия
Снимка: Art Gallery of South Australia

Капитан Матю Флиндърс поставя Австралия на картата на света благодарение на своята упоритост и опит като навигатор и мореплавател. Дълго време само се предполага къде лежи тялото му – в гробището "Градините на свети Джеймс", сред 40 хил. други скелета.

Със започването на работа по новата скоростна железница в Лондон, археолози стартираха изследването и вероятното преместване на 61 обекта по пътя на влака.

Надписът на ковчега на мореплавателя гласи, че е погребан в гробището край гара Euston на 23 юли 1814 година. Ала с нейното разширяване, надгробният му камък, а и тялото му биват изгубени и никой не предполага, че дори и останките му да бъдат открити, сред всички тези скелети, те ще могат да бъдат идентифицирани.

Всъщност, до последния момент, археолозите не вярват, че ще открият капитан Матю Флиндърс. Но поставен върху тялото му нагръдник разкрива, че това е той.

Мореплавателят е важна фигура в историята на Австралия. Освен че дава името на континента и до ден днешен планини, градове, улици, гари и университети са кръстени на него.

Капитан Матю Флиндърс имал няколко големи пътешествия зад гърба си, когато се превръща в първия човек, който обикаля изцяло бреговете на Австралия и потвърждава, че е континент.

И макар да е бил заринат от работа и да е преоткривал света, Флиндърс намира и време да напише биография... не своята собствена, а тази на котката си Трим, която го придружава във всяко едно пътешествие.

Трим оцелява след буря, падане зад борда и дори корабокрушение, преди да бъде изяден от прегладнели роби.

Ала капитанът бил толкова привързан към котката си, че археолозите откриват и нейните останки в гроба му.

Тялото на Матю Фландърс, както и останалите 40 хил. погребани в "Градините на свети Джеймс" ще бъдат преместени на ново спокойно място, което предстои да бъде обявено. Но не и преди останките на мореплавателя да бъдат изследвани, за да разберат археолозите, как дългото време прекарано в океана се е отразило на тялото му. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
Цървул преди 5 години
Не ми стана ясно,как след като изгладнели роби са изяли любимата му котка,са намерили и нейните останки при тези на господаря ѝ?
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а Банкя е открит от ТЖдокато ББ само обикаля
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Флиндърс е картограф и не е открил Австралия, а я е обиколил и картографирал, почти 200г по-късно от първо стъпилите там европейци- холандци, и после Кук. А името Terra Australis (южна земя) е дадено още от Птолемей, който е предполагал задължителното съществуване на такъв континент.
14
4
 
4
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 5 години
Корекция. Вилем Янсзон през 1606 е първият европеец стъпил на континента.Тасман не е стъпвал в Австралия, само е изследвал Тасмания.Ако така пише в БГ учебниците, че Тасман я е открил почва да звучи, като Македонски учебник...Кук се докарва през 1770 за първи път прибира се до Англия и след това идва да прави каторга/санаториум ;)
13
3
 
4
 
! Отговори
Точно така преди 5 години
А този никой не го е чувал 47808
12
6
 
3
 
! Отговори
История преди 5 години
Абел Тасман е откривателят на Австралия Учи се в 6ти клас
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любимата котка Трим на капитана го придружава в плаванията и накрая е изядена от прегладнелите роби. Археолозите откриват и нейните останки в масов гроба в Лондон. Истина, истина ви казвам.
10
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в споменатия район, пращам ви поздрави от тук. За Австралия говоря, и по точно за Сиднeй, до центъра е къщата ми с 2 гаража, сега е лято и ще се гмурна в водите където Матю се е метлосвал . Няма хора, задръствания, мрасотии, и сигания тук. Красота каквато бог е създал. Аз съм най щасливия българин че живея тук. Казвам го след като съм живял в западна Европа години, и грам не може да се сравнява с тук. Това тук го няма в европа. Спокойствие и липса на хора и цялата красота е само за мен
9
9
 
8
 
! Отговори
Ян Юнака преди 5 години
До ИнтелигентнаТебе никой не те пита,жено нечестива!Нека хората се разберат като мъже!Не бива да се месим в чужди разправии,не е възпитано!
8
3
 
13
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 5 години
Статията е зле преписана... Кук е откривателя. Флиндърс е доказал, че е континент и е дал предложение за името, което е одобрено от губернатора Маккуаиери. Тасман не е открил Австралия, а само Тасмания, след което е продължил към Нова Зеландия и Фиджи.Като не живеете в района защо се пънете с историята на местните...
7
5
 
15
 
! Отговори
1204 преди 5 години
Васил Левски е отведен и съден в София, а не в Цариград, както очакват неговите сподвижници, затова подготвената засада се проваля. Не лъжете хората и не петнете паметта на Апостола.
6
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"-Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрен до София те пазеха само 3 заптиета? - Не знам, ага. - Аз така заповядах, можех да пратя 300, а те бяха само 3. И знаеш ли защо? За да могат твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Видя ли, никой не ти помогна, а се кълняха в тебе. Ха, да видиш сега, Джингиби, за кой народ си тръгнал курбан да ставаш." - а ние не знаем гроба на Левски, защото сме такъв народ..
5
4
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
До Димитър ВърбановСлед като ядохме попарата на Симеон-Хасан,толкова ли държиш да знаеш къде е гроба на баща му?
4
4
 
7
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
А недоизяденото от Д.Кук откриха ли?
3
10
 
6
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Австралия е открита от Абел Тасман. Затова и в началота са я наричали тасманова земя.
2
5
 
3
 
! Отговори
Моркоф преди 5 години
Някой, видяли нагръдника,а?- знаех си. Само аз го видях.
1
5
 
3
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
Граф, Матю .....Е, по- подходящо,...