Откритие: Рибите не са късопаметни и са по-умни, отколкото мислим!

Учени установиха, че водните създания разпознават собственото си отражение
9 фев 2019 15:53,
21
Откритие: Рибите не са късопаметни и са по-умни, отколкото мислим!
Снимка: Plant Institute/PLOS Biology

Ново научно откритие е на път да промени начина, по който възприемаме рибите. Изразът "памет на златна рибка" изведнъж ще се окаже неактуален, тъй като се оказва, че водните създания са много по-интелигентни, отколкото сме предполагали.

Оказва се, че мозъчния капацитет на рибите е много по-голям и те изобщо нямат 3-секундна памет. До извода стигат група учени, които решават да проведат експеримент върху зеленушки, с който станало ясно, че 10-сантиметровите рибки могат да разпознаят собственото си отражение.

Така нареченият "огледален тест" е често срещан метод в научните среди, който е един от трите критерия за интелигентност при животните. Ако премине теста, означава, че видът има самосъзнание. До момента, единствените видове, преминали през “огледалния тест” са приматите, делфините, китовете, евразийската сврака и един азиатски слон. Сега към клуба на животинския интелект ще се присъедини един доста неочакван вид.

Зеленушките са раирани рибки, които обитават кораловите рифове. Видът има доста социален начин на живот, движат се в групи, могат да имат близки взаимоотношения и да си създават врагове. Зеленушките могат да преценят дали ще победят своя опонент и имат достатъчен умствен капацитет да разберат, когато някой се опитва да ги измами.

По време на “огледалния тест” учените поставили маркировки на рибките на място, което може да бъде видяно единствено с помощта на огледало. Първоначално зеленушките реагирали доста агресивно и се опитали многократно да захапят “врага”. През следващите няколко дни, обаче, рибките променили поведението си и започнали да се държат странно - да плуват нагоре надолу, да се въртят и да издухват балончета срещу отраженията си. 

Според авторите на изследването зеленушките се опитвали да разберат дали отражението ще направи същото нещо и по този начин да си обяснят каква е ролята на огледалото. Освен това, по време на експеримента някои от рибките се опитали да отстранят поставената върху тялото им маркировка като се търкат в твърди повърхности. Подобни странни действия не били забелязани, когато нямало огледало наоколо или пък когато зеленушките комуникирали с другите рибки в аквариума.

“Това, разбира се, не показва, че рибите са по-умни от шимпанзетата. Просто доказва, че видът може да се държи по подобен начин. Зеленушките разбират какво е огледалото и го използват, за да видят своето собствено тяло”, казват учените.

Изследователите обясняват, че това не означава непременно, че видът има самосъзнание, но откритието поставя под въпрос досегашното твърдение, че интелектът следва определена последователност - шимпанзетата стоят на върха на веригата, а рибите - на дъното.

Някои учени, обаче, са скептични към откритието. Според тях някои от  резултатите от изследването са били пренебрегнати. Те твърдят, че поведението на зеленушките може да бъде обяснено и с факта, че любопитството е заложено в самия вид и рибите просто се интересуват от маркировките по кожата на останалите видове.

Авторите на експеримента, обаче, са на съвсем друго мнение и твърдят, че противниците на идеята изхождат от предразсъдъците си спрямо вида, а не от научната обективност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
До Деси от Ямбол 2Деси, ти не си риба, ти си кифла... :)))
13
1
 
4
 
! Отговори
SeveN преди 5 години
До Деси от ЯмболИзследването на рибите (гръбначни животни) и изводите от него, ако ми обясниш, какво общо има със зодия риби ставам космонавт.
12
0
 
8
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Всеки който гледа домашни риби ще ви каже че доста от тях със сигурност имат памет и дори знаят кой е в стаята. Разпознават движенията на хората включително и когато отваряш хладилника и за да им дадеш храна.
11
0
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
След големия успех на "Горещ вятър" в България през 1982 г. БНТ кани Любиша Самарджич за новогодишното шоу за посрещане на 1983 г. Тогава той пее известната песничка "Дай рибу", която на сръбски е малко нецензурна. "Рибу" казват на женски полов орган в Сърбия. Така БНТ за първи път излъчва не съвсем цензурна по тогавашните стандарти песен. Актьорът призна при посещението си в София през 2014 г., че когато пеел Дай рибу", е имал предвид онова, около което се върти светът".
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
потайни и двулични
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До не е верноТова което казваш е лъжа Исус е нахранил хората с 5 хляба и 2 риби, а не наобратно 5 риби и 2 хляба. Извод ежте повече хляб и по-малко риба обаче тука се говори повече за духовен хляб, тоя хляб дето мухлясва земния хляб той няма никакво отношение към божиите неща. Oбаче невежи като тебе си мислят, че Исус е бил рибар или хлебар нема такива филми Исус говори неща които само посветени хора могат да разберат.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Деси от Ямболи аз не съм съгласна със статията, като теб. снаха ми е риба, но е доста тъпичка. изнесеното горе не отговаря на истината.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Некой риби са по умни даже и от нашите политици.
6
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гоcпод е сътворил всичко живо и неживо само Господ може да решава, като обиждат рибите обиждат скрития Бог който живее във тях и затуй Бог ги наказва праща им урагани, земетресения и терористи и вулкани и демокрация. Неслучайно древните хора са имали всякакви богове и закрилници.
5
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВСИЧКО- живо и неживо притежава част от Висш Интелект..Трябва да внимаваме винаги,за да усетим това..Но,уви,любовта към" Аз" ни заслепява и ни прави безразлични.
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето ви малко окулт: Откриват го сега щото ние преди бяхме риби които имаха къса памет и ги манипулираха седмица за седмица. Сега тъй като сме малко по осъзнати естествено изведнъж се открива това
3
3
 
34
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Умни са, та и тактични...Един тираджия спрял да почине в една друга държава до едно езеро и решил да пробва риба да хване.Хвърлил въдицата и айдеее златната рибка са закачила и веднага взела да преговаря с него, та да я пусне де.Тираджията и рекъл-направи ми една магистрала право до в къщи, та по-бърже да си ида.Ееее туй не може да стане.Ами тогаз, направи жената да не изневерява дорде *** няма...Почесала са рибата по главата и рекла-айде да направим магистралата бе, с колко ленти я искаш...
2
7
 
10
 
! Отговори
Деси от Ямбол преди 5 години
Аз съм Риба (родена съм на 14 март) и не съм съгласна с тази статия.
1
1
 
26
 
! Отговори
Грийнпийс преди 5 години
Рибите сa по-умни от учените и си гледат тяхната си работа, учените си пъхат носа в работите на другите и тормозят зеленушките.