Робот, вдъхновен от мравките, се ориентира по небето

Той ще има приложение в ситуации, когато навигацията е недостъпна
Обновена: 17 фев 2019 16:12 | 17 фев 2019 16:08, Анисия Иванова
11
Робот, вдъхновен от мравките, се ориентира по небето
Снимка: YuoTube

Вдъхновени от мравките, изследователи от Масачузетския технологичен институт са разработили робот, който се ориентира по небето, вместо да използва джипиес, съобщава университетското издание "Текнолъджи ривю".

Пустинните мравки изминават огромни разстояния в Сахара, въпреки че разполагат само с няколко мозъчни клетки, за да определят къде отиват и колко далече са стигнали. За насекомите е невъзможно да използват ароматни следи, тъй като химикалите ще бъдат унищожени от жежкото слънце.

Вместо това мравките разчитат на поляризирана слънчева светлина, за да се ориентират накъде са поели, и "броят" стъпките си, за да определят колко далече са се озовали.

За да се придвижва по същия начин, роботът, наречен АнтБот, използва два светлинни сензора с разделителна способност едва 14 пиксела, снабдени с въртящи се поляризирани филтри.

Създателите на АнтБот са впечатлени от представянето му и способността му да се ориентира, без да използва джипиес. Роботът може да намери приложение в ситуации, когато навигацията е недостъпна, позволявайки например на самоуправляващи се автомобили да функционират безопасно, ако джипиес системата се срине. (БТА)
 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3

Нивируятну а?
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1

Слънце винаги има. Има достатъчно филтри, които да го намерят дори при облачно небе. Стига сте се опитвали да се правите на капацитети, само се излагате.
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Роботско вдъхновение! Чудо! А бог имат ли си роботите? Абе моме, отчайваш ме!
..................
До Дядо Соци
В Щатите направиха малка атомна бомба за тукашния военен театър, който ще ни спретнат.
В Русия строят три огромни атомни ледоразбивача от клас "Лидер", които ще минават през 4-метров лед и ще са много маневрени благодарение на специално разработените азиподи - винтове, въртящи се по вертикалната си ос.
2
5
 
5
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
И пак в САЩ. А в Русия какво ? Нови бомби.Миролюбци.
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичкото му разбрах как мравките се ориентират по небето. Просто невероятно обширно и точно обяснение. Не разбрах само гат няма слънце какво правят. Сигурно си седят дома.