Марс някога е имал сложна система от реки

Европейската космическата агенция публикува нови кадри
27 фев 2019 22:40, Нели Христова
38
Марс някога е имал сложна система от реки
Снимка: Европейска космическа агенция

Някога на Марс е имало огромна система от реки, наподобяваща тази на Земята. Това показват нови снимки, направени от сателита на Европейската космическа агенция, изпратен на мисия около Червената планета.

Още по темата

Кадрите показват речни корита издълбани в скалите там, където някога е преминавала буйна вода. Не е ясно обаче откъде е идвала тя, тъй като учените знаят съвсем малко за климата на Червената планета.

Възможно е да са се образували от валежите, подземните извори, топенето на глетчерите или нещо непознато на човечеството.

Сега на Марс няма течна вода, въпреки че остатъци от нея непрестанно са откривани от марсоходите и сателитите, което показва, че някога климатът на Червената планета е бил доста по-мек, благоприятен и влажен. С всяко ново откритие учените все повече и повече се чудят, дали някога на планетата е имало условия за живот.

През 2020 година може би ще си отговорим на този въпрос, когато ESA и "Роскосмос“ изпратят своята обща мисия на Марс, която ще има за главна цел да разбере дали някога там е имало извънземни обитатели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
17
 
14
 
! Отговори
физик преди 5 години
Черните дупки са една от заблудите в астрофизиката, те съществуват само в главите на "учени" като Стивън Хокинг.............тези учени никога няма да бъдат на нивото на Айнщайн, Планк, Ферми, Хайзенберг или Ландау!
12
19
 
15
 
! Отговори
за Земята преди 5 години
Земята е уникална планета, животът във Вселената е по-скоро изключение, отколкото правило!Който не е съгласен с мен.............да ми каже поне едно доказателство за съществуване на живот на някоя друга планета!!!
11
14
 
12
 
! Отговори
физик преди 5 години
Може никога да не имало реки и вода, просто релефът на планетата да е такъв!!!Още много неща не разбираме учените..................освен това астрофизиката все още е пълна с митове и легенди, като глупостите на Стивън Хокинг!!
10
5
 
1
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Охобохо......Вие- бяхте, лепенка- децка....Познах- ви,....Много- ви- обичам,....От, добро- винаги.....
9
4
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Барби- Айс Порто.....Сега, всйчки- желаят, 29 Март.....
8
3
 
4
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
Някога слънцето е светело толкова силно,че земята е била по-гореща от Меркурий.Живота се е местел от планета на планета,все по-близо до слънцето.Днес ние искаме да се връщаме на Марс.
7
7
 
3
 
! Отговори
Фашистки-внук.... преди 5 години
Вече, всяка- година,...Е, по- топла,..По- ветровита,...По- долетяла,...И, вижда- населенето,...Печено, на- свадба,...А- дали- е- така,.....
6
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие си играйте още с природата и я унищожавайте,па ще видите как и нашата планета ще заприлича на Марс!
5
0
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До ПиДали е разумен е спорно.
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Водата на Марс е дълбоко под повърхността и. Вероятно Марс в дълбочина е доста изстинала планета за разлика от Земята и това е причината водата да потъне в недрата и.
3
5
 
8
 
! Отговори
ЗА РЕКИТЕ преди 5 години
ДНЕС - У ТЯХУТРЕ - И У НАСВСЕКИ ПО РЕДА СИПИИТЕ ВОДА ДОКАТО Я ИМАПОСЛЕ МИНЕТЕ НА ДОМАШНА РАКИЯ КАКТО МАРСИЯНЦИТЕ
2
6
 
27
 
! Отговори
Пи преди 5 години
Наистина това не е откритие, но е пирон в ковчега на смешниците креационисти. Земята е просто една от милиардите милиарди планети, на която от един много скорошен период се е зародил разумен живот. Тя е уникална до толкова, доколкото всяко място във Вселената е уникално. А някои даже си мислят, че точно техният живот е уникален и имат "мисия", моля ви се.
1
1
 
13
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Това за реките са го открили още с телескопите.Дайте доказателства.