Циклони, пожари, суша... Можем ли да спасим света за 12 години?

Историята показва, че е не е невъзможно
25 мар 2019 17:37, Нели Христова
34
Циклони, пожари, суша... Можем ли да спасим света за 12 години?
Снимки: Reuters

12 години. Толкова време ни остава преди температурата на планетата ни да се покачи с фаталните 1,5 градуса. Вече започваме да виждаме промените – циклони, пожари, наводнения и суши. Тежки зими и горещи лета. За да спрем края на началото, експертите казват, че трябва да направим радикални промени във всички нива на обществото.

"Всички ме питат дали това е възможно. - казва Андрю Симс, автор на книгата "Да отменим Апокалипсиса“ пред BBC. - А аз им казвам: "Ами...Правили сме го и преди.“

Още по темата

Поглеждайки назад в историята има хиляди примери как човечеството е постигало невъзможното, когато е вярвало, че това е изключително важно за развитието му. И го е правило в изключително кратки срокове.

Сега може и да приемаме жп линиите за даденост, но не така са стояли нещата във Великобритания през 18 век. Но по това време амбицията и скоростта на промяната били невероятни. Повече от 7000 километра жп линии са били положени в Обединеното кралство само за 7 години – 7 пъти колкото е цялата дължина на Острова.

През 1982 г. работниците подновили над 300 км от тях само за един уикенд. Започнали в събота и отворили линията отново в понеделник.

"Способни сме на невероятни неща, когато смятаме, че са наложителни“, обяснява Симс.

Огромната криза, в която изпадат Щатите през 30-те, принуждава президента Рузвелт да предприеме изключително крайни промени. Те възстановили състоянието на банките и върнали милиони хора на работа.

Започнало масово строителство, което приключило още през първите 100 дни на Рузвелт като президент.
21 милиарда долара били похарчени за 7 години. Много експерти твърдят, че сега са ни нужни подобни крайни промени, които да направят света по-чист и зелен. Но има едно притеснение – че правителствата днес няма да инвестират такива големи суми пари в спасяването на планетата. Въпреки че това не е невъзможно... След финансовата криза през 2007 година, повече от 400 милиарда паунда са напомпали икономиката на Великобритания и 3,7 трилиона тази на САЩ. 

Войната е опасна, но и променя обществото до неузнаваемост. По време на Втората световна британците се превръщат в изцяло нов народ – научават се да пестят, използват възможно най-малко ресурси, споделят това, което сами са отгледали, с другите. Тези, които оцеляват след края на войната са изключително здрави и амбицирани да възстановят напълно Великобритания.

"Избираме да отидем на Луната през това десетилетие, защото това начинание ще обедини най-доброто от енергията и уменията ни“ -  с тези думи Кенеди трансформира космическата програма на САЩ от научна фантастика в реалност. През 1969 година – седем години по-късно, Аполо 11 отлита към естествения ни спътник, а Армстронг прави първите си крачки на Луната.

Понякога цели, които на пръв поглед изглеждат недостижими, могат да бъдат постигнати за изключително кратко време. Помните ли изригването на вулкана в Исландия на 14 април 2010 година? Огромен облак скри Земята от Слънцето, причинявайки срив в авиацията по целия свят. Небето в Европа изведнъж затихна.

"Но спря ли това за кратко модерния живот? - пита Андрю Симс. - Не. Това, което се случи след това беше успокояващо. Показа ни колко лесно можем да се приспособим към промяната.“

Местните супермаркети започват да продават само родно производство, вместо плодове и зеленчуци, които  идват от другия край на света. Политиците обсъждаха важните теми на деня чрез видео разговори. Министър-председателят на Норвегия, който бе блокиран в Ню Йорк, управлява правителството си чрез таблет. Небето беше тихо, а модерният свят продължи да съществува.

Така че, можем ли да променим света за 12 години? Неоспоримо е, че това ще е огромно предизвикателство. 

До 2050 година трябва да сведем замърсяването с въглеродни емисии до нула. Експертите призовават да се купуват само сезонни храни, местно производство и само колкото е нужно, за да се сведе до минимум изхвърлянето на хранителни продукти. Старите си коли трябва да заменим с електрически, а за пътешествията си в чужбина вместо самолети да използваме влакове или автобуси. Домовете ни трябва да са добре изолирани, за да не хабим допълнително енергия за отопление, а вместо да пътуваме за бизнес конференция на другия край на света, ще е добре да я проведем от дома си чрез видео разговор. Компаниите от своя страна трябва да са сигурни, че продуктите им са с ниски или нулеви нива на въглеродни емисии.

Всичко това ще коства 2,4 трилиона долара и много общи усилия. Но човечеството се е справяло и преди, защо да не успее и сега?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
BA6BABAIT преди 5 години
До SS с Кинет
26
0
 
3
 
! Отговори
Старецът мъдрец преди 5 години
Глупости на търкалета бла бла бла бла.
25
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 5 години
Периодично и целенасочено ни облъчват с подобни апокалиптични сценарии .Живейте си живота и да не ви дреме.
24
0
 
8
 
! Отговори
дедо ви преди 5 години
усещам на хората как вече все по-малко им се живее в света както е уреден в момента. Та затова и все повече такива сценарии ни се иска да се случат скоро..
23
0
 
10
 
! Отговори
SS преди 5 години
Цивилизацията бавно но сигурно върви към,своята гибел.Неминуемо е.Алчността ще я погуби.Ставало е и преди.НАРИЧА СЕ КРЪГОВРАТ НА ЖИВОТА НА ПЛАНЕТАТА.
22
0
 
5
 
! Отговори
SS преди 5 години
За да намалим вредните емисии трябва да спрем хим.индустрия нефтопреработвателната,металургичната,автомобилната,оръжейната и т.н.Как си представяте това да стане?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакайте още малко да се стопли де, какво сте се разбързали!Искам вече да не се налага да слагам зимни гуми на колата!Тъкмо 10-годишната ми маслина взе да ражда и си ги мариновам, a вие искате отново да ходя да си купувам от магазина.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цикли на Миланкович.Точка по въпроса.
19
1
 
6
 
! Отговори
НЕ е въпроса преди 5 години
можем ли да спасим света,той няма да се погуби,въпроса е можем ли да спасим себе си ?
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това годините вече не са 12, а 10. Просто сте превеждали от стара статия.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драги критици, за качеството на статията няма да говорим, че ще започне краят на началото. За разлика от всички безумни предвиждания за КРАЯ НА СВЕТА тази ситуация има реална основа и колкото и да се пънете, че нямало такова нещо, който чете, знае, че това всъщност не е така. Разбирам отвращението към всякакви възможни манипулации по въпроса и го подкрепям, но ние наистина имаме проблем. Освен това авторът е недоразбрал - не се борим да не минем 1,5, а 2 градуса. 1,5 ще ги минем до година-две.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че е не е невъзможно===аве гледате ли кво драскате тука бре драскачи?!
15
1
 
6
 
! Отговори
Циклоп преди 5 години
За гасене на пожари и за индиански ритуални танци за дъжд у нас има много специалисти.За циклоните е малко по сложно.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви са тези глупости?! Тежките зими и горещите лета били проблем?!?! Нормално е зимата да е тежка истуена,а лятото горещо.
13
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде на бас че нищо такова няма да стане? това за 3-ти или 4-ти път през живота си слушам как след 10-тина години е апокалипсиса. Ей сега Франция/Англия/Германия да ни съберат и всички да почнем да пускаме по 10-200 милиарда долара които да се превъртят през обръчи от фирми и да кацнат при най-маститите хора на света.Няколко купени учени, няколко "проучвания" 2-3 книги и много медийно преповтаряне не си ли струва за някое трилионче печалбичка?
12
0
 
10
 
! Отговори
МACTИИ преди 5 години
Брякя, време е всите българе, сръбе и все дека сме на Балканите да се обединиме в Опълчението Балканско срещу чифyтeтo циoниcти, дека са окупирале наща земля балканска. Първо требе се разправиме с наще прoдажни политици! Они сисaт от америчката биcка дека лее отровно млeко. НА ОPУЖИЕ БРАКЯ!
11
0
 
16
 
! Отговори
Шишо Б. преди 5 години
Сравнението с примерите от историята е грешно - това, което е движило човечеството да постига "невъзможни" неща, са алчността и стремежът към по-голяма печалба. Точно това сега заплашва природата. И понеже човекът не може да спре да бъде алчен и да консумира, няма какво да се направи. Човекът, който иначе е стъпил на Луната, се държи като бактериите - те се размножават, докато изчерпят докрай хранителната си среда, след което цялата колония загива.
10
0
 
12
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Николо Макиавели има една книга "Владетелят"- в нея той описва,че по време на война армията обградила противник,винаги им оставя пролука за бягство,защото когато си опрян до стената без изход,няма какво да губиш,започваш да проявяваш неподозирани сили.Мисля,че същото ще се случи и с човечеството-когато няма какво да губим и сме опрени до стената,ще превъзмогнем различията си в името на спасяването на планетата.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** Христова,Написала си (копирала) една уникална безмислица.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За да спрем края на началото," ????????Аман от ***-ИДИOTИ !!!П.П. За да прем "Началото на края" бе лалугери ПРОСТИ !!!