Учени от БАН и СУ създадоха батерията на бъдещето

Тя ще бъде безопасна, евтина и безвредна за околната среда
28 мар 2019 20:11,
50
Учени от БАН и СУ създадоха батерията на бъдещето
Снимка: БАН

Учени от БАН в партньорство със свои колеги от Софийския университет "Св. Климент Охридски" създадоха батерия от ново поколение, която ще предизвика революция в съхраняването на енергия. Това съобщи пресцентърът на БАН, цитирани от БТА.

Още по темата

Става дума за оригинална българска разработка на безопасна, евтина и безвредна за околната среда презаредима батерия на основата на натрий. Тя може да се комбинира с литиево-йонните батерии или дори да ги замени изцяло в редица приложения.

Голямото постижение на нашите учени е разработката на нов тип електроди от достъпни материали като сулфатните соли, които са широко разпространени и могат да бъдат намерени дори на Марс.

Водеща организация в проекта е Институтът по обща и неорганична химия /ИОНХ-БАН/ при БАН. Партньори са Институтът по електрохимия и енергийни системи /ИЕЕС-БАН/ на БАН и Факултетът по химия и фармация /ФХФ/ на Софийския университет.

Едно от основните предимства на новата натриево-йонна батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници. Това е особено важно на фона на постоянно растящия дял на възобновяемите източници в производството и потреблението на енергия в икономиката и бита по целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото е, че трябва да се ходи до Марс за суровините. Нашите изобретения все едни такива....никакви
18
8
 
7
 
! Отговори
VV преди 5 години
Екипа на Днес очаква Революция, успех! Аз си оставам на литиево-йонни и вече съм забравил за Днес и Революцията....
17
8
 
22
 
! Отговори
Бъдете точни преди 5 години
БАН отново прекопираха нещо, отдавна известно. И го обявиха за свое епохално откритие.Сега пак ще искат допълнителни пари.
16
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То не бяха "английски учени", корейски, китайски, руски, американски, немски, албански...Само наШТе не се бяха записали. Да не се окаже, че катализаторът го няма даже и на Марс?
15
3
 
14
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Ако някой чете по-технически ресурси, знае че такива съобщения се появяват регулярно от доста години, но за сега си караме с литиеви батерии.
14
2
 
14
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
батерия , добре а ток от ГДЕ ?
13
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това което прочетох ме хвърли в шок и ужас. Занимавам се от 40 години с електротехника и въпреки това неможах да разбера нищо от написаното. АЗ ЛИ ИЗТЪПЯВАМ ИЛИ НЕ СЪМ УЧИЛ ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА РАЗБЕРА ДЪЛБОКИТЕ МИСЛОВНИ ИЗЛИЯНИЯ НА НЯКОЙ КОЙТО НЕ РАЗБИРА ОТ ТОВА КОЕТО Е НАПИСАЛ.
12
2
 
27
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Никой не го интересуват новите открития в момента се експлоатира литиевойинната технология тъй като определени кръгове от капиталисти държат кобалтовите мини в конго *** бачка по 16 часа на ден и изкарва кобалт който струва към 300-400$ а той взема 3$ на ден, в момента цялата тази ел.технология в автомобилите се основава само на идеята за екология , но за да се произведат батериите за този автомобил екологията страда повече от двг който изминава 300хил км
11
0
 
46
 
! Отговори
Васил Левски преди 5 години
"Едно от основните предимства на новата натриево-йонна батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници."Или учените си нямат напрестава какво са изобретили, или авторът на статията си няма и най-слаба представа какво пише.
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази батерия може ли да задвижва кола?Ако може това е революция.Защото едно е батерия за кола зареждаща се от контакта(ток от ТЕЦ на въглища).Друго е такава зареждаща се от слънце или вятър.А дано,ама надали
9
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Батерията притежава сигурно някаква екоинтелигентност - като разбере, че енергията не е от възобновяеми източници, отказва да я акумулира (според малоу.мния текст на статията).
8
2
 
29
 
! Отговори
Гостенин преди 5 години
До Анонимен 6Още днес като го четох ми направи впичатление. Но изглежда май не става за ударно зареждане и си е подобрение на стария оловен акумулатор. Остава да трябва да му мериш електролита ;-) Прекалено е постна информацията за да има човек мнение.
7
1
 
37
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
"Едно от основните предимства на новата натриево-йонна батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници." Само това изречение ме кара да се съмнявам, че новината е от типа: "Пловдивски изобретател конструира двигател работещ с вода."Моля да поясните с какво енергията от възобновяеми източници е по-различна от обикновената електрическа енергия, за да разберем в какво се състои основното предимство на изобретението.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Ще получи подкрепа от държавата. Само че държавата няма да е България.
5
3
 
13
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Хохооо..тея работят эа Мъск, срещу центове де
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добра новина. Защо,обаче не патентоват откритието?
3
1
 
37
 
! Отговори
дедо ви преди 5 години
След тая иновация ще им направят заплатите 700 лв чисто на месец...
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
американците ще го гепят и ще изкарат милиони от него или ще го покрият за извистно време дакато се спре производството на старите и се започне новото за да не ги изпревари някойи ще запушат устите на откривателите с някой лев пък ако не искат и с нещо другои да живее великата америка
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим сега дали откритието им ще получи подкрепа от държавата за пазарна реализация на батерията или ще събира прах в някой шкаф.