Учени от БАН и СУ създадоха батерията на бъдещето

Тя ще бъде безопасна, евтина и безвредна за околната среда
28 мар 2019 20:11,
50
Учени от БАН и СУ създадоха батерията на бъдещето
Снимка: БАН

Учени от БАН в партньорство със свои колеги от Софийския университет "Св. Климент Охридски" създадоха батерия от ново поколение, която ще предизвика революция в съхраняването на енергия. Това съобщи пресцентърът на БАН, цитирани от БТА.

Още по темата

Става дума за оригинална българска разработка на безопасна, евтина и безвредна за околната среда презаредима батерия на основата на натрий. Тя може да се комбинира с литиево-йонните батерии или дори да ги замени изцяло в редица приложения.

Голямото постижение на нашите учени е разработката на нов тип електроди от достъпни материали като сулфатните соли, които са широко разпространени и могат да бъдат намерени дори на Марс.

Водеща организация в проекта е Институтът по обща и неорганична химия /ИОНХ-БАН/ при БАН. Партньори са Институтът по електрохимия и енергийни системи /ИЕЕС-БАН/ на БАН и Факултетът по химия и фармация /ФХФ/ на Софийския университет.

Едно от основните предимства на новата натриево-йонна батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници. Това е особено важно на фона на постоянно растящия дял на възобновяемите източници в производството и потреблението на енергия в икономиката и бита по целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
за БАН преди 4 години
Батерията на бъдещето..............хаха...............по-смешно заглавие не бях чел!!!Основите на електрохимията са много ясни и добре дефинирани, нищо ново не са открили тия учени, като химик ви го казвам!!!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Do 59Wtf.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен искат да кажат ,че батерия-та може да се зарежда,един вид кактотелефоните с подвижни зареждалки илис соларни такива.Т .е. ,караш си колата,а на тавана соларис ти прави вечно пътуването.Ако го докарат до там,че Мъск дакупи патента,или тук да се поизвеждатТесла,значи ,че Дянков е за затвора.
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Революционен и БАН в едно изречение не ми се връзва.
35
3
 
11
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Тодор Живков събрал най-много глави от БАН и им възложил да му направят електромобил, който да може да ходи от София до Бургас. Извикали го те като бил готов и той започнал да пита: Колко лева излиза от София до Бургас? Ми.....3000.58лв..... Ей, скъпо бе, 3000лв, че и 58 стотинки....Ами 3000лв за кабела и 58 стотинки за тока, пояснил уЧения.
34
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имахме химици на световно ниво, те отдавна нямаше да се в България.По-кадърните сигурно отдавна вече са се изнесли, за да растат децата им в по-нормални държави или поне за да напечелят пари и после да си карат в България старините без мизерия.Така че, да не пробутват новини за наивници с цел да докажат, че съществуването на онази институция е оправдано. Само пари горят, а файдата в крайна сметка се оказва като с онова лекарство срещу рак, дето цялата медицинска общност ги осмя.
33
0
 
5
 
! Отговори
чичоЛошо преди 5 години
За натриевите батерии се борят достатъчно на брой екипи от най-различни държави и континенти, но въпреки всичко този тип батерии не излизат с достатъчно евтина крайна цена и освен всичко друго това предимство се занулява от малко по-ниската енергийна плътност от МАСОВИТЕ(а не върховите) литиево-йонни батерии, а и живота им е по-кратък -300 цикъла абс. връх....по-скоро 150 :) Но технологията е нова и има накъде да се развива.
32
1
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 5 години
За такива като теб народът има пословица "Хвалете ме уста, за да не ви по_с..е..ра".И децата знаят какво представлява БАН. Ти ни плашиш с ЦЛЕХИТ, Чичо-Дядко (29) твърди, че такова формирование в БАН вече няма.Безсмислено е да подновяваме спора защо "учЕните" не отидат да преподават във ВУЗ и паралелно с това да вършат "гениалните" си анализи. В повечето държави е така, само ние късаме от залъка на народа, за да поддържаме шуробаджанашки дружини.БАН - по модела отпреди 1947 г. Това е решение
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** гадните българи саму хулити нали?
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А куфарите с батериите кой ще носи?
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Едно от основните предимства на новата натриево-йонна батерия е акумулирането на енергия от възобновяеми източници."По какъв точно начин батерията разграничава енергията от възобновяемите от невъзобновяеми източници??? И означава ли твърдението че тази батерия не акумулира енергия от невъзобновяеми източници?
28
0
 
4
 
! Отговори
Людмо преди 5 години
Що се отнася до жълтите павета - там сичко точно, каквото зависеше от екипа на БАН и МГУ - направи се. И като се направи - един ядрен академик подкокороса некъв човечец да се изхвърли като БАН-ски ПР на песок да се изхвърли и да каже, че и той е направил паветата. Данка само това чакаше, че в родното производство интереси "не се защитават" и отиде да ги търси пак в Унгария. Като са и казали, че немат - облекчение е изпитала.И сега има всичко по 2, а половината павета из центъра са потрошени
27
0
 
5
 
! Отговори
Чичо-дядко преди 5 години
В цялата работа по генерирането на новината подценявате ролята на БАН-ския ПР/пресцентър. Не знам Симитлийски ли ги е подбирал, нооо ... положението е неспасяемо! Откак ги напусна Тонито за да поеме трънливия път на директорството, може да са прибегнали до ослугите на прислугите.Иначе цлехит отдавна няма - преименуваха го, когато вече не беше същият.
26
1
 
5
 
! Отговори
Чо БАН преди 5 години
След таблета за слепи, слушалките за глухи и клавиатурата за сакати, вече има изобретена марсианска батерия!А иначе всички реакции в химията са електрохимични по природа.
25
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учените от БАН създали? Е те не работеха ли по копие на жълтите павета,които така и не успяха да прекопират,сега батерия тръгнали да правят...
24
1
 
12
 
! Отговори
Нищо не е създадено преди 5 години
това е само идея, която тепърва ще се разработва! Това е фалшива новина!
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Една "технологична" статия за да бъде редакторски приемлива трябва да включва понятия като екология, батерия, космос, възобновяеми източници, наука, лаборатория и т.н. Може малко терминология от химия или физика за 7 - ми клас, дори е препоръчително. Тази статия отговаря на всички условия. Одобрявам литературното произведение. Като информативна статия е нула, но е страхотна мъгла, която би накарала всеки редактор да я публикува след бегъл преглед. Евала на автора ;)
22
2
 
10
 
! Отговори
Нойло преди 5 години
До Васил ЛевскиСпоред мен този който е написал, е написал супер неграмотно, защото нищо не разбира и решил да спести малко думи. Не знам точно какво са открили учените от БАН, но според мен става въпрос за батерии с голям капацитет, които могат да съхраняват ел.енергия от ВЕИ, когато има свръх производство и да а отдават, когато ВЕИ спят(без вятър, без слънце..)
21
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бъдете точниХкрементче, в БАН има лаборатория ЦЛЕХИТ, в която се работи на световно ниво. Може да провериш в Citation Index! Ама ти даже не знаеш какво е това и с какво се яде! Помня преди години един юнак от там го изпратиха на дългосрочна специализация в Англия, а той бързо са върна. "Няма какво да науча там, само ще си загубя времето!". Ти не би го направил, нали! Учени от БАН четат лекции в световни лаборатории в Щатите, Япония, Китай, Белгия, работят с колеги от знаменити лаборатории.
20
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми това май не били компютри а компоти.