Д-р Кати Бауман – момичето, благодарение на което видяхме черна дупка

Тя съзадава алгоритъма, който използва телескопа Event Horizon
12 апр 2019 13:02, Нели Христова
152
Д-р Кати Бауман – момичето, благодарение на което видяхме черна дупка
Снимка: Facebook

Целият свят за пръв път видя истинска черна дупка с очите си. Макар все още мъглива, тя не е плод на компютърна графика или художник, а е наистина някъде там – на 500 милиона трилиона километра.

Зад тази историческа снимка стоят 8 телескопа и екип от близо 200 учени, но истинската звезда, благодарение на която видяхме черната дупка, се нарича доктор Кати Бауман. И е едва на 29 години.

Още по темата

През 2016 година тя започва да пише алгоритъм, който ще превърне нещо, смятано за невъзможно, в реалност.

Тогава тя е студентка последна година в Масачузетския технологичен университет и ръководи екип от компютърни специалисти. Техният проект има за цел да конвертира данните от осемте телескопа, които съставят Event Horizon, за да създаде перфектното изображение.

Черните дупки са невидими за обикновеното око, а нито един телескоп не е достатъчно мощен, за да ги улови сам. Информацията от Event Horizon била качена на хиляди хардискове и откарана в Бостън, САЩ и Бон, Германия, където бил приложен алгоритъмът на доктор Бауман, който е с размер 5 петабайта.

Всъщност, тя изпробвала "на сляпо“ няколко различни варианта, преди да разбере, който е най-правилният, за да се сглобят суровите данни в снимка.

За учените да успеят да уловят черна дупка е все едно обикновен човек да се опита да заснеме портокал на Луната. Успявайки, те доказват и един исторически факт – преди повече от един век, Алберт Айнщайн описва черните дупки точно по този начин.

Само за няколко минути след излизането на снимката името на Бауман е трендинг в Twitter. 29-годишното момиче се превръща в звезда, но е категорична, че без екипа й от 200 души, всичко това е било невъзможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живей откривателя... на фотошопа!
113
1
 
2
 
! Отговори
106, преди 5 години
Ангеле, вече няма да е черна дупка......
112
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ко стана бе булгерианс!? Нали вие бяхте най умните, що не го измислихте вие??? Или Вашите Айтита хаха! Нали се присмивате на западняците че не били умни като вас и не можели сами да си оправят контакт или щепсел??? Като ви чета коментарите и си казвам: точно там сте където ви е мястото - в 19 век с фесовете и бозавите потури.
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
където бил приложен алгоритъмът на доктор Бауман, който е с размер 5 петабайта ....--пак сте се надробили от обяд ей!Имате ли си идея колко е 5 Петабайта код? Сигурно цялото човечество общо не е изписамо толкова код общо ...
110
11
 
28
 
! Отговори
Тъпа нация преди 5 години
*** пак ака на метеното. Щяла ли да промени живота му тая снимка? ***, заради хора като тези днес имаш ток, компютър и интернет, за да можем всички да видим колко си ***.Някои неща са по-големи от жалкия ти живот. Ама *** това е твърде ограничен, за да го разбере.
109
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видях снимката мога да я направя на фотошоп и без алгоритъм и без екип от 200 души. И какво ни грее тази снимка, ще промени ли живота на някой от нас.
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 68"...как точно се заснема черна дупка, аз не мога да си обясня"---Черната дупка се заснема, точно така, както се хваща дупката на геврека. :)Ама, 68-ми сигурно знае как. :)
107
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ИванИ то не се знае как и с какво е помагала.
106
8
 
11
 
! Отговори
до 109 (бай иванчо) преди 5 години
... и тоя мъж със сигурност си бил ти , БГ мъжагата с брадясалата кръгла му-цу-на, с ракията , шопската и кривата вилица в 5 следобяд ...
105
17
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Поредната феминацистка пропаганда, а истината е, че мъж е в основата на откритието, тази само е помагала ;) !!!
104
2
 
5
 
! Отговори
Шайло преди 5 години
Да се изкаже Черната Златка по въпроса!
103
2
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Умница!
102
11
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Ами след като и е черна дупката ,да я обръсне!!!
101
2
 
8
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Умница. Браво.
100
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жената сигурно е един от най-големите учени в щатите в момента, ръководи екип от 200 човека, тея тука момичето и викат....
99
2
 
9
 
! Отговори
До 90 преди 5 години
Това не е нито откритие, нито доказателство, никой не се е съмнявал в съществуването на черни дупки и правотата на СТО и ОТО. Редно е да се знае, че на Айнщайн не му е хрумнала просто така теорията на относителността, той е обединява досега съществуващите теория на редица бележите негови предшественици като например Макс Планк. Също така Айнщайн допуска и редица грешки, като най-фрапантната е че предлага математическа формула според която Вселената е статична.
98
13
 
3
 
! Отговори
чиста стъкмистика преди 5 години
На сляпо значи, че нещо там са си харесали и им заприличало на дупка и хоп снимка на черна дупка. На това се казва стъкмистика, дами и господа четящи, ревящи и драскащи в несвяст.
97
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ШайлоПроблем ли ти е, че знам какво е черна дупка? Нещо дразни ли те този факт? Смяташ, че всички трябва да сме кухи като теб ли?
96
9
 
12
 
! Отговори
Шайло преди 5 години
Горд съм! Най- после! Освен от футбол, коли, жени, политика, САЩ, Русия, международното положение и домашна ракия.. Бай *** разбира и от черни дупки! Нещо повече! Акъл дава!
95
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По същата логика снимката на квазер е мега научно откритие - псевдонаука и простотия.