Д-р Кати Бауман – момичето, благодарение на което видяхме черна дупка

Тя съзадава алгоритъма, който използва телескопа Event Horizon
12 апр 2019 13:02, Нели Христова
152
Д-р Кати Бауман – момичето, благодарение на което видяхме черна дупка
Снимка: Facebook

Целият свят за пръв път видя истинска черна дупка с очите си. Макар все още мъглива, тя не е плод на компютърна графика или художник, а е наистина някъде там – на 500 милиона трилиона километра.

Зад тази историческа снимка стоят 8 телескопа и екип от близо 200 учени, но истинската звезда, благодарение на която видяхме черната дупка, се нарича доктор Кати Бауман. И е едва на 29 години.

Още по темата

През 2016 година тя започва да пише алгоритъм, който ще превърне нещо, смятано за невъзможно, в реалност.

Тогава тя е студентка последна година в Масачузетския технологичен университет и ръководи екип от компютърни специалисти. Техният проект има за цел да конвертира данните от осемте телескопа, които съставят Event Horizon, за да създаде перфектното изображение.

Черните дупки са невидими за обикновеното око, а нито един телескоп не е достатъчно мощен, за да ги улови сам. Информацията от Event Horizon била качена на хиляди хардискове и откарана в Бостън, САЩ и Бон, Германия, където бил приложен алгоритъмът на доктор Бауман, който е с размер 5 петабайта.

Всъщност, тя изпробвала "на сляпо“ няколко различни варианта, преди да разбере, който е най-правилният, за да се сглобят суровите данни в снимка.

За учените да успеят да уловят черна дупка е все едно обикновен човек да се опита да заснеме портокал на Луната. Успявайки, те доказват и един исторически факт – преди повече от един век, Алберт Айнщайн описва черните дупки точно по този начин.

Само за няколко минути след излизането на снимката името на Бауман е трендинг в Twitter. 29-годишното момиче се превръща в звезда, но е категорична, че без екипа й от 200 души, всичко това е било невъзможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
4
 
! Отговори
До анонимния 64 преди 5 години
А ти можеш ли да напишеш числото 500 милиона трилиона. Такова било разтоянието в светлинни години до тази черна дупка според ***--отите от тази редакция. Вчера разтоянието изписано от същите ***-оти бе само 50 милиона светлинни години. И понеже много я разбираш тая астрономия кажи на кои ***-ти да се доверим.
73
3
 
3
 
! Отговори
Жена до 62 преди 5 години
Не знам, защото образованието ми е в друга насока. Затова и както забелязваш не коментирам аспектите на откритието. Но това не означава, че мнението ми не важи. А с това си поведение само потвърждаваш думите ми и ме нападаш с ad hominem атаки и то без да ме познаваш. Ти си комплексирания индивид в случая. И си достатъчно глупав, че да не го разбереш.
72
4
 
4
 
! Отговори
До 68 преди 5 години
Добре да приемем, че аз пиша глупости, а ти си запозната с материята - как точно се заснема черна дупка, аз не мога да си обясня, ти явно можеш моляте обясни ми, понеже съм ***, а ми е интересно. Изчел съм трудове на Айзък Азимов, Мичио Каку и Хокинг, те нямат отговор, но очевадно ти имаш.
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оф как искам да ви ошамара едно хубаво всичките устати глyпаци.
70
0
 
4
 
! Отговори
Астроном преди 5 години
Трябва да е "Информацията от Event Horizon била качена на хиляди хардискове и откарана в Бостън,.., където бил приложен алгоритъмът на доктор Бауман, коЯто е с размер 5 петабайта."защото става въпрос за информацията, не за алгоритъма.
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 70Ми отиваш в nasa gov и накрая слагаш mission_pages/chandra/news/black-hole-image-makes-history и четеш ако малкото ти гръбначен мозък може да разбере език различен от български.
68
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коментарите какво винаги балканска трагедия...
67
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам някоя женичка "професор" да ми обясни как се заснема черна дупка при положение, че светлината не може да се измъкне от нея?
66
9
 
10
 
! Отговори
8 преди 5 години
Ако оставим майтапа настрана - това не е никаква снимка, а компютърно генериран образ. Това може да го направи абсолютно всеки с компютър втора употреба за 100 лева. Но друго си е да вкараш телескопи, екипи, алогоритни, петабайти - най малкото падат хубави парички и слава. Но отвъд цялата бумащина пак си остава един *** факт - това не е снимка!
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 66Защо вместо да говориш глупости не вземеш да се запознаеш с материята?
64
6
 
4
 
! Отговори
Шенол преди 5 години
Ко ни занимавате с глупости вр ей, ***. Пишете за далаверите с имоти и сметките в чужбина на политиците. Това ги интересува хората
63
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се види черна дупка е физически абсолютно невъзможно, но това разбира са не спира джурналистите да пишат, как някой си е заснел такава. Псевдонаука и проявлението на човешката глупост!
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 64Чудя се понякога какво се върти в малките ви мозъци когато пускате подобни коментари...
61
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това еврейче си е снимало собствената черна дупка и я е блърнала на фотошопа. Другото е феминистка и политическа пропаганда.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринСвета не се върти около жалкото ти съществуване.
59
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖенаБас държа, че ти си нямаш идея какво е черна дупка, каква е причината да ги има, бас държа че нямаш представа какво е СТО и ОТО, за лъчение на Хокинг и струнна теория няма да питам, но иначе аз съм необразован, а ти си суперинтелект който обаче е зает с това какви гримове да се намежи, да изгледа възможно най-много сапунки, да обиколи мола за парцалки, които да не планера да облича и разбира се да клюкарства до припадък.
58
9
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Какво ме интересуват някакви дупки на трилиони километри. Пари за хляб няма, а отвличате вниманието на хората с такива новини.
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е не мое некой да е по-умен от българина, камо ли па жена, малииии.
56
7
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
До 8Браво на момичето, човечеството може да има полза от нейното откритие. След 10 млн. години.
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали става въпрос за ромите и протестите в Габрово или за най-новите научни постижения на човечеството, за голяма съжаление, българина показва пагубна простотия и не се срамува да я демонстрира със голямо самочуствие. Жалко!