Д-р Кати Бауман – момичето, благодарение на което видяхме черна дупка

Тя съзадава алгоритъма, който използва телескопа Event Horizon
12 апр 2019 13:02, Нели Христова
152
Д-р Кати Бауман – момичето, благодарение на което видяхме черна дупка
Снимка: Facebook

Целият свят за пръв път видя истинска черна дупка с очите си. Макар все още мъглива, тя не е плод на компютърна графика или художник, а е наистина някъде там – на 500 милиона трилиона километра.

Зад тази историческа снимка стоят 8 телескопа и екип от близо 200 учени, но истинската звезда, благодарение на която видяхме черната дупка, се нарича доктор Кати Бауман. И е едва на 29 години.

Още по темата

През 2016 година тя започва да пише алгоритъм, който ще превърне нещо, смятано за невъзможно, в реалност.

Тогава тя е студентка последна година в Масачузетския технологичен университет и ръководи екип от компютърни специалисти. Техният проект има за цел да конвертира данните от осемте телескопа, които съставят Event Horizon, за да създаде перфектното изображение.

Черните дупки са невидими за обикновеното око, а нито един телескоп не е достатъчно мощен, за да ги улови сам. Информацията от Event Horizon била качена на хиляди хардискове и откарана в Бостън, САЩ и Бон, Германия, където бил приложен алгоритъмът на доктор Бауман, който е с размер 5 петабайта.

Всъщност, тя изпробвала "на сляпо“ няколко различни варианта, преди да разбере, който е най-правилният, за да се сглобят суровите данни в снимка.

За учените да успеят да уловят черна дупка е все едно обикновен човек да се опита да заснеме портокал на Луната. Успявайки, те доказват и един исторически факт – преди повече от един век, Алберт Айнщайн описва черните дупки точно по този начин.

Само за няколко минути след излизането на снимката името на Бауман е трендинг в Twitter. 29-годишното момиче се превръща в звезда, но е категорична, че без екипа й от 200 души, всичко това е било невъзможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
13
 
! Отговори
Шишо Б. преди 5 години
Аз намирам заглавието за двусмислено ;)
13
11
 
11
 
! Отговори
Boto преди 5 години
Ама явно никой не чете.... отворете и малко международни сайтове да прочетете. Момичето никъде не е споменало, че тя сама е писала алгоритъма. Да може тя да го е започнала, но и самата тя казва, че това е работа на над 200 човека, който ЕКИП тя управлява. Супер интересно как хиляди хора и държави я поздравяват за успеха ама Бай *** веднага виде конспирация. Ама защо се учудвам тук сме нация дето черните дупки са им като детска играчка - особено в главите на доста е пълно с такива!Прочети
12
4
 
7
 
! Отговори
@7 преди 5 години
Това, че е жена няма нищо общо. Гледах една мацка на една конференция дето примерно на 26 беше написала от нищото съвсем нов алгоритъм за еволюция на черни дупки. Не цитирам точно, не помня какво точно беше направила, обаче цялата зала седеше като тресната и я питаха "ама как го направи" и тя се подхилква и вика "ми ей така, стори ми се добра идея и го написах". А алгоритмите за еволюция са зловещо сложни. Така че не е проблемът, че е жена, проблемът е, че свежда усилията на стотици, до 1 човек.
11
7
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
хм!..Тъкмо се зарадвах и ентусиазма ми беше попарен..От една проста сметка:-"Алгоритъма" бил създаден от 200 човека за три години..Обема му-5х10 на 15-та степен байта..Е,Разделих обема на годините,на двестате човека,на дните в годината,на часовете в денонощието,на минутите и секундите в него...Оказа се ,че при създаването на тоя алгоритъм 200-те човека са генерирали по 6066 байта в секунда в продължение на 24 часа,365 дни в годината..разбира се те са могли просто да комбинират готови алгорит
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕдинЕ то е ясно, че не го направила тя, но сега както знаеш ни натрапват хард феминизъм, полово равенство и т.н. простотии. Голямото постижение между другото, просто алгоритъм сглобил изображения, нищо общо с науката.
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И къде я видяхте тази черна дупка, на небето ли. Когато я видя в действителност тогава ще повярвам.
8
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Можете да видите на сайта на проекта - колко университета и института от цял свят участват. Абсурдно е да се разказва историята на "момичето написало кода". Иначе е много симпатична и вероятно заслужава и тя част от славата. Но подчертавам, става въпрос за огромен екип и всеки от тях е допринесъл с нещо за проекта (щом е в него) и неговата и нейната история заслужават също да бъдат чути. Но никой не се интересува от Ишико от япония, която е висяла 100 часа да обработва наблюденията. Примерно.
7
13
 
27
 
! Отговори
Програмист преди 5 години
Такъв сложен алгоритъм не се пише от един човек, още повече от жена.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също мисля, че е лъжа, но по съвсем различни причини. Това е наистина международен проект, в който американците просто няма как да се бият в гърдите, че откритието им принадлежи. Затова и имаше 6 пресконференции, а не една. За да не са капо, измислят, тази история. Хем звучи добре, хем е американска. Да ама не. Проектът не включва само един алгоритъм, включва и много теоретици, които смятат нещата числено, за да има с какво да се сравнява, и експериментатори, и администратори повярвали в проекта
5
5
 
7
 
! Отговори
Батман преди 5 години
До хаи все влажни :D:D:D
4
12
 
19
 
! Отговори
Един преди 5 години
Това е поредната огромна тиражирана лъжа. Тази същата преди две години води прецентация в TED. там показва същите изображения като "предположение" как евентуално може да изглежда черната дупка. Отделно се разбра, че основнич код на алгоритъма не е писан от нея, а от някякъв пич от "екипа и". Тя няма почти никакво участие в програмирането на алгоритъма, но обира овациите...
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е лъжа и измама, както софтуера за разпознаване на лицата на шофьорите.
2
6
 
26
 
! Отговори
ха преди 5 години
Колко черни дупки съм виждал!
1
4
 
23
 
! Отговори
az преди 5 години
Евала. Светът има нужда от повече учени!