Д-р Кати Бауман – момичето, благодарение на което видяхме черна дупка

Тя съзадава алгоритъма, който използва телескопа Event Horizon
12 апр 2019 13:02, Нели Христова
152
Д-р Кати Бауман – момичето, благодарение на което видяхме черна дупка
Снимка: Facebook

Целият свят за пръв път видя истинска черна дупка с очите си. Макар все още мъглива, тя не е плод на компютърна графика или художник, а е наистина някъде там – на 500 милиона трилиона километра.

Зад тази историческа снимка стоят 8 телескопа и екип от близо 200 учени, но истинската звезда, благодарение на която видяхме черната дупка, се нарича доктор Кати Бауман. И е едва на 29 години.

Още по темата

През 2016 година тя започва да пише алгоритъм, който ще превърне нещо, смятано за невъзможно, в реалност.

Тогава тя е студентка последна година в Масачузетския технологичен университет и ръководи екип от компютърни специалисти. Техният проект има за цел да конвертира данните от осемте телескопа, които съставят Event Horizon, за да създаде перфектното изображение.

Черните дупки са невидими за обикновеното око, а нито един телескоп не е достатъчно мощен, за да ги улови сам. Информацията от Event Horizon била качена на хиляди хардискове и откарана в Бостън, САЩ и Бон, Германия, където бил приложен алгоритъмът на доктор Бауман, който е с размер 5 петабайта.

Всъщност, тя изпробвала "на сляпо“ няколко различни варианта, преди да разбере, който е най-правилният, за да се сглобят суровите данни в снимка.

За учените да успеят да уловят черна дупка е все едно обикновен човек да се опита да заснеме портокал на Луната. Успявайки, те доказват и един исторически факт – преди повече от един век, Алберт Айнщайн описва черните дупки точно по този начин.

Само за няколко минути след излизането на снимката името на Бауман е трендинг в Twitter. 29-годишното момиче се превръща в звезда, но е категорична, че без екипа й от 200 души, всичко това е било невъзможно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Ами добре. Щом казвате, това е черна дупка. И да ме лъжете, няма как да разбера.
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
апропо, за снимката на черната дупка не е използван алгоритъма на момето. Ако не вярвате-проверете. Наистина това е един пропаганден фотос.
132
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това момиче НЕ е гений............ако това се опитвате да ни внушите с тая статия!!!
131
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
"Вас НСР родивие сте на всеки километър"..Идеалните "клонинги",на които НСР разчита....."Мисленето е вредно и опасно,за това трябва да се забрани!"...
130
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
последно от мен по темата:-Долните ми коментари написах просто да провокирам МИСЛЕНЕ,защото както казва лорд Блак Адер :-"Мисленето е много важно,Болдрик!"Но споко,направих го за веселба!..Изобщо не ми дреме замисляте ли се,или не...Защото:-Казват ви:-"Американец ходи по Луната",и вие ВЯРВАТЕ-Казват ви:-"Самолетите на Алкайда разрушиха "Близнаците",и вие ВЯРВАТЕ-Казват ви:-"Русия е най-голямата заплаха за света",и вие ВЯРВАТЕ-Казват ви:-"Подпишете Станбулската Конфекция!",и вие ПОДПИСВАТЕ
129
4
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Признавам и колко умело оправдава нищоправенето си в областта на мижидателажелизЪма
128
1
 
5
 
! Отговори
Гейворк Жендърян преди 5 години
Снимката да не е от hхамстер, категория BBC?
127
4
 
7
 
! Отговори
Карл Сейгън преди 5 години
Единственото което е видяла тази шмугла е колко бездънна е черната дупка в еврейските джобове и как засмуква парите на говедарските данъкоплатци.
126
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на тази млада жена!
125
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Програмист"Такъв сложен алгоритъм не се пише от един човек, още повече от жена."Лейййййй ... Ако беше истински програмист, щеше да знаеш че имам и доста жени, които имат неоспорим приност в съвеременните информационни технологии. Ада Ловлейс, Хеди Ламарм, Грейс Хопър ... Ти не си програмист, ти си просто посредствен кодер.
124
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонимена ти се изпусна на обществено място.Вместо да се правиш на "отворко" и да обиждаш,мотивирай се защо си против това,което написах.....(не знаеш какво е "мотивирай се"?..)
123
5
 
5
 
! Отговори
ссср преди 5 години
Руснаците пък вградиха тоалетна в танк!
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТоИзпуснал си едно "т" в името си
121
3
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Какво всъщност обработва чудовищния алгоритъм?
120
3
 
9
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 5 години
Браво на Кати, вече знаем къде са парите на КТБ.
119
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Каква може да бъде тая фазова разлика?...Да видим:-"ЧД" е на разстояние 53.5 мил. св.год.,или50611х10 на 16-та степен км.-Диаметъра на Земята-12 000 км-Отношение растояние/диаметър (допускам,че радиотелескопите са разположени на максимално възможно разстояние) :-2.37х10 на МИНУС седемнадесета степенЕ,каква може да бъде разликата в сигналите получени в т.А и в т.Б,като отношението разстояние/диаметър е два пъти по-малко,отколкото отношението " размер на атома/метър"...?
118
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Впрочем,съмненията ми /ИМАМ ПРАВО да се съмнявам!!/ идват не от алгоритъма,а от това,какви данни биха могли да обработват с тоя aлгоритъм.Да помислим:-Наблюденията са извършени от радиотелескопи...Поместени по цялата Земя..В какво могат да се различават данните ,взети от отделните телескопи (предполагаме че те са съвършени устройства,без абсолютно никаква разлика в параметрите помежду им) за да може след обработка да се правят изводи??..Отговор:-Единствено във фазата на радиосигнала!!!!
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И от кога радиотелескопите почнаха да правят "снимки"?
116
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 5 години
До Анонимен 115В астрофизиката са им бая кодовете. То не е като да направиш ап.
115
5
 
10
 
! Отговори
ъх въй преди 5 години
До Анонимен 116Булгара знае само да снесе за нещо комшията на кварталния. За по-висши достояния не го търси.