Възможна ли е вечна зима като в "Игра на тронове"?

Огромни глетчери ще покриват цялата Земя...
14 апр 2019 10:30, Нели Христова
61
Възможна ли е вечна зима като в "Игра на тронове"?
Снимка: Pixabay

Утре започва последният сезон от сериала "Игра на тронове". За феновете му, изразът "Зимата идва" е от огромно значение. Но ако погледнем от научна гледна точка към атмосферата на измисления свят, то... какво щеше да стане ако всъщност зимата наистина траеше години, както в "Игра на тронове"?

"Зависи от това защо е настъпила", казва професорът по метеорологични науки Кристофър Уолек пред Live Science. Тоест, отговорът на този въпрос не е еднозначен.

Зимата може да е настъпила, ако някак орбитата на планетата ни се е отдалечила от Слънцето или просто Земята спре да се върти по средата на февруари, въпреки че този развой на събитията е малко вероятен.

"В този случай, дните ще са кратки, нощите - ужасно дълги, а снежните бури ще са почти непрестанни. И тъй като слънчевите лъчи ще са рядкост, камо ли топлото време, снегът никога няма да се разтопи и ще остане трайно на Земята", обяснява Уолек. По думите му, това ще доведе до огромни промени в екосистемата.

Още преди Земята да е скована от лед, пролетните растения ще загинат. Животните ще останат без храна и ще бъдат настървени от глад, а енергията им - силно намалена заради липсата на храна.

"Почти всеки животински вид ще бъде свален до минимум", казва Уолек.

Професорът по биология Джон Констанцо допълва, че някои животни забавят метаболизма си през зимата, като костенурките и мечките, за да пестят енергия и хранителни запаси. И в случай на вечен студ, те ще направят същото, но за жалост има лимит на време, който могат да прекарат без да се хранят.  През този период те ще изхабят запасите си от енергия и когато наистина имат нужда от храна, няма да могат да си я набавят, защото няма да имат сили. Това ще доведе до масовото им измиране.

Зимата на много земни кътчета понякога продължава прекалено дълго. Но със сигурност, не и с години. Подобна аномалия дори не може да бъде наречена "ледена епоха", защото дори тогава има смяна на сезони. Така че, за да обяснят събитията, които ще се случат на Земята, ако настъпи вечна зима, учените трябва да си представят една ледена епоха без сезони.

А тя изглежда... скучна и бяла. По думите на Уолек, след няколко години единственото, което ще се вижда на мястото на континентите, ще са огромни ледени глетчери. Те ще са покрили абсолютно всички градове. Хората ще са изгубили надежда дори да стигнат до някаква твърда земя, където да отглеждат растения, за това ще са се превърнали главно в ловци. Поне онези, които са останали живи...


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, за финал забравих да ти пожелая нещо в твой стил. ТРи си пожелай ;)) Пожелай си нещо гадно. Много гадно. Да ти акат групово гларуси на главата докато си носиш най - скъпия костюм и всички да видят ;)))
Смятай какво ми е мнението за тебе щом смятам, че едно от най - гадните за тебе неща ще е дребно публично унижение ;)))
Колко си неук (а);))))
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чалгата е само пример. Дали ще се обиждаме на тема стил на музика, футболни отбори, партии, телефони, марки коли или още хилядите възможни варианти няма значение. Дадох за пример една от най - популярните и ти ме категоризира ;)))
Това трябва да ти говори, че си по - зле, от колкото си мислиш. А че не си съвсем зле, в смисъл 2 стандартни девиации под средното ниво се вижда - речника ти е над средното за човек със средно образование и под средното за човек с университет. Частен колеж?
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От всичко това мога единствено да направя заключението, че можеш да търсиш в интернет и че си поне половин стандартна девиация под средното за България ниво. Та ти дори не осъзнаваш какво правиш, а трябва някой да ти го каже ;)))
Стила ти на мислене е като на жена със забавено развитие И силно его. Първата ти обидна дума е "нарцис" ;))) Използваш шаблонни концепции в диспутите и основното е "ТИ СИ ХХХХХ"... Предполагам, се имаш за градивен(а) ;)))
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами, няма да е добре човечеството ми се струва ;)))))
А ти не си добре. Първо обясняваш, че понеже някой си харесва Игра на тронове означава, че няма вкус. После питаш какво значи стандартна девиация, после превеждаш на стандартно отклонение, после ме обявяваш за нарцис, после ме обявяваш за защитник на чалгата и накрая ми обясняваш, че ще се радваш да нямам деца ;)))
И всичкото това защото ти обясних, че нямаш никакво право да ми даваш наклон на... какво да харесвам и какво не... ;)))
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Надявам се, за доброто н човечеството, да нямаш деца...
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко друго, но да си защитник на чалгата е отвратително! Остави обидите и неористой ото си поведение, но заставайки зад тази пошла и морално изпаднала култура, ти лично подкрепял разруха на родното ни общество.
Слушай си чалга, но не очаквай, че ако се разчуе, че си чалга, ще и а свестни хора, който ще се злепоставят в асоциация с теб.
Чалгата е зло.
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти си едни малко и нещастно човече, чиято единствена цел е живота е да се заяжда. Светът няма нужда от такива, като теб. Аз не гледам телевизия, но съм чел книгите на г-н Мартин още с първите им издания. Не са ми любимото четиво, но са интересни. Просто съм потресен от това, че ползваш грешно терми ите, но се правиш на всезнаещ.
Ех, какво ли толкова! Модерно е, да си забравим езика и културата. Хайде - върви да итчавл Гейм ъф Троунс.
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И понеже поразрови из интернет да видиш какво е стандартна девиация, а не схвана основното, което описах в по - долния пост, започна да категоризираш. И какво категоризира? Мен. Нарцис ;))) Ами, нарцис съм. Красив, умен, богат. Но важното е дали си щастлив и кое те прави такъв. Като критикуваш избора на хората поставяш под въпрос вътрешния им свят и това, което ги прави щастливи, без да осъзнаваш, че твоят не е по - значим от техния. Та така. Нехаресващи Троновете ;))) ПроЗтотията ходи по хората
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ти казах, че не биваш ;))) Къде има логика в аксиоматичните твърдения? 1 + 1 е 2 защото е така, а не защото има логика ;))) Аз ти казвам, че в твърдението ми няма логика, понеже наистина няма грам логика. А няма такава защото е аксиоматично ;))) Ами моите учебници не бяха на български. Само жена прави връзка между логика и нарцис, а ти ги използва в едно изречение ;)) Та за това си мисля, или си жена, или си женствен ;) Аз имам нормални отношения с хората и не критикувам техния вкус за филми.
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
... Затова, ако искаш, да имаш нормални човешки взаимоотношения, спри да се държиш, като всезнаещ философ. Или отиди да работиш за БНТ.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 44

Какво против жените имаш?
"Жули с логика" е в кавички.

""поне 3 стандартни девиации" означава IQ 145 и нагоре, което ти дава по - различен поглед въху света. Ти не си такъв, очевидно. " - Прав си, нямаше нищо логично в изказването ти!

Може би в твоите учебници се ползва думата девиация, знам ли, на 34 съм вече, но в моите беше "стандартно отклонение".

Съвет - Никой не харесва пасивни самохвалковци ...
45
0
 
0
 
! Отговори
до 44 преди 1 месец
Ти видя логиката! Потресен съм ;)))
Какво си разбрал и какво не си е ясно. С такива женски изказвания можеш да отидеш да гледаш капитан марвел и да се чувстваш щастлив ;)))
В това, което казвам, няма логика. Има реалност. Огромна е разликата между логика и реалност, но ти няма как да го знаеш това ;)))
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 43

Разбрах. Ти си нарцис, който доказва пред себе си превъзходство, като "жули с логика"...
43
1
 
1
 
! Отговори
35 до 37 преди 1 месец
Ако не разбираш какво говоря значи няма да разбереш много от обясненията ми. Хора, които не харесват популярни и харесвани от болшинството приказки, са в състояние, наречено свръхреализъм или са в силно стресова ситуация за продължителен период от време. "поне 3 стандартни девиации" означава IQ 145 и нагоре, което ти дава по - различен поглед въху света. Ти не си такъв, очевидно. Та, просто правило за човешка комуникация: "Филма е зрелище. Ако не ти харесва не го гледай. Има и други зрелища."
42
0
 
1
 
! Отговори
Батко преди 1 месец
Новия сонственик на HBO (както и на БТВ между другото) e AT&T. За последния сезон са развързали сериозно кесията за ефекти, масовки и хонорари. Напълно резонно е, че търсят възвръщаемост.

Друг е въпроса, че феновете не ги интересува толкова това - в началото - втори сезон например, битките се маркираха като проведени с разговор или коментар, и от това на никой не му пукаше, важна беше историята.

Сега историята остава на заден план.

От 13 години чакам книгите....ще ги дочакам може би
41
0
 
1
 
! Отговори
христо преди 1 месец
Само да кажа, че книгата и сериалът са доста интересни и зарибяват любителите на фентъзи жанра. Лично аз много харесвам такива геройски филми. Някои от елементите в тях са гадни, гнусни и противни, но са избор на сценария и пр.
40
1
 
0
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 1 месец
2-ма човека когато се съберат и направят план - това е дефиницията на конспирация.
Ако главните програмни директори на HBO се съберат и решат да направят генерална програма за сериалите си където докарват дехуманизирането на невиждано по популярна телевизия ниво.. не задължително да е част от нещо по-голямо или политическо.

Знам че това не е достатъчно грандиозно за проекциите на тоя ония тука но това си е нормален процес в същото време. Зрелище е сериала но набива и нормализира низости.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако под вечна зима имате предвид състоянието в мозъка на Тръмп и Путин еми то си е такова и сега но на Путин е по-динамично защото използва стабилни количества домашен антифриз водка Пут.инка.Пък това дето го правят сте му объркали името не се казва игра на тронове а игра на тролове.Това е друго имам наум.
38
6
 
17
 
! Отговори
Хан-соловия преди 1 месец
Има и друг вариант, драги ми учени! И той е много по-вероятен.
САЩ, понеже друго не им остана ( всички вече видяха че царя е гол), пускат 3-4 ракети срещу Москва. От там им връщат 1 една, която събужда Иелоустон. И ето ви вечната зима. Ние, обикновенните хора, няма да я доживеем, понеже ще се изпържим на атомното слънце. В същност, това си е късмет до някъде.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 35

Български? Говориш ли го?